Ali Şeriati'nin Ali'si, Düşünce, Misafir Köşesi

Ali Şeriati'nin Ali'si yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Ali Şeriati'nin Ali'si

06.05.2011 17:56 - Misafir Köşesi
Ali Şeriati'nin Ali'si

Metin Bilgeç yazdı...

1400 yıl önce doğan İslam dininin sevgili peygamberinin, eşsiz sahabesi İslam'ın insanlığa sunduğu kamil insan modelinin en güzel örneği Hz Ali... Evet, bu çağın da sizden öğreneceği çok şeyler var. İnsanlık size muhtaç. Geçen asırların üzerimize serptiği ölü toprağının kalkması, ancak sizin aydınlık yolunuzun takip edilmesiyle olacaktır. Bize, sizi doğru olarak anlatacak; bugünün gençliğine hitap edecek; mezhebi ideolojik yaklaşımlardan uzak, koparmayan, ayrıştırmayan, vahdeti ikame eden bir anlayışın hakim olması ne kadar da elzemdir.

İşte böyle bir anlayışın oluşmasının bilincinde olan Şeriati"nin, Şii bir toplumun aydını olmasının getirdiği bazı mezhepsel yaklaşımlarının, bu topraklardan bakıldığında eleştiriye açık olduğu da bir gerçektir. Şeriati, soğuk savaş dönemi anti emperyalist klasik bir üçüncü dünya aydını olmanın çok ötesine geçen ve sürekli evrensel İslami bakış açısını yakalamaya çaba göstermiş bir aydındır.

Şeriati"nin eserleri yaklaşık otuz yıldır dilimize çevrilmektedir. Burada eserleri derken birkaç eseri dışında Şeriati"nin konuşmalarından derlenerek oluşturulan bu kitapların, geçmişte çok kötü şekillerde tercüme edilerek dilimize kazandırıldığını da belirtmeden geçemeyeceğim.

Okuyacağınız bu eser için ise; geçmiş Şeriati eserleriyle karşılaştırıldığında oldukça iyi bir tercüme olduğunu belirtmekte fayda var. Tüm eksiklerine rağmen bu tercüme eserlerin Türkiye"deki İslamcı gençliğin bilinçlenmesinde çok büyük katkıları olduğu da bir gerçektir.

Merhum Şeriati, 20. yüzyılda İslami dünya görüşünün tekrar neşvü nema bulmasında, İslam"ın bir hayat nizamı olarak anlaşılması noktasında çok büyük bir rol ifa etmiş, gerçek bir müslüman aydındır. Onun kendi toplumu ve İslam ümmeti için yapmış olduğu mücadele, dost-düşman herkesin takdirini kazanmıştır. Yetiştirdiği gençlik, 20. yüzyılın ikinci yarısında çok önemli bir devrim gerçekleştirerek emperyalist güç odaklarına karşı İslami bir uyanışı başlatmıştır. İslam"ın büyük kitleleri harekete geçirmesi, anti emperyalist mücadelenin odak noktası olması, günümüzde de dünya egemenlerini rahatsız etmektedir.

İşte, böylesine büyük etkileri olan Şehit Şeriati"nin kısacık ömründe İslam için verdiği mücadele sonucunda emperyalistlerin yerli uşakları tarafından, 1977 yılında bir otel odasında şehit edilmesinden çok uzun yıllar geçti; ama Şeriati hep aramızda ve konuşmaya devam ediyor. Okuyacağınız bu eserde de yazar bize, İslam dinin insanlığa sunduğu o büyük sahabeyi, Hz. Peygamberin en yakını "ilim kapısı" Hz. Ali"yi, bu çağın gencinin nasıl anlaması gerektiğini anlatıyor.

Kitap, dokuz bölümden oluşmakta.
Birinci bölümde "Efsanevi Bir Hakikat Olan Ali" diğer alt başlıklarla da çok güzel anlatılmış.
İkinci bölümde "Hz. Ali'yi Arayan Çağımız" başlığı altında Hz. Ali"nin bu çağa sunacağı katkılar üzerinde durulmuş.
Üçüncü bölümde "Ali Yalnızdır" başlığı altında, tüm büyük insanların kaderi olan yalnızlık ve anlaşılamama gerçeğine temas edilmiş.
Dördüncü bölümde ise; "Hz. Ali"ye Niçin İhtiyaç Var" konusu ortaya konulmuş.
Beşinci bölümde "Vahdetin Kurucusu Hz. Ali" den bahseden yazar;
Altıncı bölümde "kasitin, marikin, nakisin" kelimelerini açıklıyor; ardından da İslami önemli kavramlar bunların tarihsel arka planlarını günümüzle bağlantılı olarak sunuyor.
Yedinci bölümde "Hz. Ali"nin Takipçileri ve Çektikleri Sıkıntılar" başlığı yer alıyor.
Sekizinci bölümde "Hz Ali"nin Ölümünden Sonraki Verimli Hayatı" adı altında bir başlık bulunmakta.
Son olarak dokuzuncu bölümde ise Şia"da "Ümmet-İmamet" konusu ele alınarak; ayrıca ilginiz çekecek bir çok İslami konuya değiniliyor.

Kitabın çok etkileyici bir üslubunun olmasının nedenini Şeriati okurları bilseler de ben bir kez daha hatırlatmak isterim. Bu eser masa başında ya da fil dişi kulelerde veya akademik bir çalışmanın ürünü olarak oluşturulmuş bir eser değildir. Yazımın başında da belirttiğim gibi Şeriati"nin, yetmişli yılların İran ortamında yapmış olduğu konuşmalardır. Her türlü fiili baskının olduğu zor zamanlarda canını ortaya koyarak konuşan bir aydının, engin birikimi samimiyetle birleşince İşte, böylesine etkileyici bir üslup karşımıza çıkıyor.

İyi okumalar...

Ali
Ali Şeriati
Fecr Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 06.05.2011 17:56 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4194

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.