Amsterdam Akşamları - Hüseyin K. Ece, Edebiyat, Bilal CAN

Amsterdam Akşamları - Hüseyin K. Ece yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Amsterdam Akşamları - Hüseyin K. Ece

17.02.2011 20:39 - Bilal CAN
Amsterdam Akşamları - Hüseyin K. Ece

Gurbette olan bir adamın vatan özlemi çekmesi doğduğu toprağın onu çağırmasından, onu çekmesinden kaynaklanır. Bir insanın gurbetteyken vatan özlemi, toprak özlemi çekmesi onun toprağına, geleneğine bağlı olduğunu niteler, belirtir, işaretler.

Amsterdam Akşamları şiirinin daha doğrusu şiirlerinin şairi Hüseyin K. Ece için de bahsedilen bir gurbet, vatan, memleket, eş, dost özlemi olmuştur. Şiirin hakimeyeti bir özlem belirteci üzerine kurulmuş, devam ettirilmiş, yayılmıştır.

Amsterdam Akşamları şiirleri üç bölüme ayrılarak üç ayrı kategori içinde yazılmıştır. İlk bölüm ve kitaba da ismini veren şiirler Amsterdam Akşamları on bir şiirle sonlandırılmıştır. Bu bölümdeki şiirler şairin izlenimlerini, özlemlerini, hayallerinin anlatıldığı şiirlerdir.

”Umut ve diken sinema çıkmazıdır
Kafatasında dönen reklamlardır
Ölüm siyah bir yüzde
Kıtalar ötesinin konuğudur”

Kitabın ikinci bölümü olan Kalbin Baharı bölümünde ise farklı zamanlarda, farklı yerlerde, farklı duygularla yazılmış şiirlerin toplandığı bölümdür.

”Sen tienenman meydanında yahut peştede
Filistinde hindikuş dağlarında
Bükreşin yer altı cehenneminde
Çiçeğe doğru yürümektesin”

Şiirde şair duyarlılığı çok önemlidir. O normal bakışla görünecek olayları keskin bir bakışla irdeleyerek yüreğinde bıraktığı izleri de ona katarak ince bakan kişidir şair. Bu inceliği vesilesiyle şiirde belki de bu güne kadar duyamadığımız hisleri bize uyandırabilir.

Bazı ortak duygular, düşünceler vardır ki bunlar her insanda kabul görmüştür, değerli atfedilmiştir. Hüseyin K. Ece de savaşlara karlı duruş, barışı ve insanlık onurunu korumaya çalışan bir adam resmi vardır. Bu resmini şiirlerle insanlara sunmuştur.

”silah yapan eller gülü tanır mı”
Ve
”ben bu kavgalardan anlamam dostum
Bana sabahı anlat çocuğu ve bir de yeryüzünü”

gibi bir çok bölümde şair savaşa kavgaya karşı olduğunu ve barışın gözetilmesi gerektiğini vurgulamaya çalışmıştır şiirlerinde. Bu vurgular arada şiirden kopuşlara neden olsa da şair kendince bir söylem ile şiirlerini oluşturmuştur.

Amsterdam Akşamları
Hüseyin K. Ece
Beyan Yayınları
64 sayfa


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 17.02.2011 20:39 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
2816

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com