Kayra Karacan Soruyor: Aşkar Yeni Bir Dergi mi?, Dergi, Dergihaber

Kayra Karacan Soruyor: Aşkar Yeni Bir Dergi mi? yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kayra Karacan Soruyor: Aşkar Yeni Bir Dergi mi?

29.04.2011 07:01 - Dergihaber
Kayra Karacan Soruyor: Aşkar Yeni Bir Dergi mi?

Kayra Karacan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Yayın hayatında dördüncü yılına giren Aşkar Dergisi dördüncü yaşını yeni tasarımı ve içeriği ile kutladı. "Derginin yeniden doğuşuna şahit oluyoruz" diyebiliriz. Dergide göze çarpan ilk yenilik kuşkusuz derginin tasarımı. Derginin hem boyutu değişmiş, hem de dergiye renk gelmiş. Elinize aldığınızda "İşte Aşkar böyle olmalıydı!" diyeceğinizi duyar gibiyim. Dergide şeklî değişikliğin haricinde fark edilen diğer değişiklik İdris Ekinci ve Hüseyin Karacalar'ın artık editörlüğü birlikte yürütecek oluşları.

Aşkar dergisi bu on sekizinci sayısında Ali Ayçil, Hakan Şarkdemir ve Cevdet Karal'ın üzerine eğilmiş, ismi geçen şairlerin yazın hayatına bütüncül bir gözle bakmışlar. Bu şairler hakkında müstakil yazılardan küçük dosyalar oluşturulmuş. Ayrıca Ali Ayçil ve Hakan Şarkdemir birer söyleşi vermişler dergiye. Aşkar Dergisini sanırım bu küçük dosyalardan ötürü kutlamalıyız. Çünkü şiirimizin yakın tarihine eğilmek şiiri besleyen en önemli girişimlerden biridir. Belkide bu küçük dosyaların devamını beklemeliyiz Aşkar'dan. Bu noktada editörün müjdesini aktaralım sizlere: "Aşkar bu sayısında başlattığı doksanlı yıllarda şiirlerini yayımlatmaya başlayan şairlerin dosyalarını önümüzdeki sayılarda da yapmaya devam edecektir."

Bu dosyaların yanı sıra dergi şiirleriyle de dikkat çekiyor. Dosya isimleri birer şiir ile katılmışlar dergiye. Cevdet Karal (Cesedi Nereye Gömelim), Ali Ayçil (Yeleler), Hakan Şarkdemir (Kaygı Hanım Söylemiş/Görelim Ne söylemiş), Bünyamin K. şiirleriyle tabiri caizse sürpriz yapmışlar. Hüseyin Karacalar, İdris Ekinci, Aziz Mahmut Öncel, Melih Erdoğan, İlhan Kayhan, Veysel Karani Tur, Özgür Ballı, İlhami Yavuz, Nezihe Eylül, Hikmet Çamcı ve İrfan Dağ derginin diğer şairleri. Ve bu şiirlerin sırasıyla sonuna kadar okunacağından şüphem yok. Dergi şiirleriyle okuru heyecanlandırıyor.

Aşkar Dergisinde bu sayıda çok iyi öyküler okuyacağınızı da vaat ediyorum. Aykut Ertuğrul, Mustafa Çiftçi, İsmail Isparta, Selin Karacan öyküleriyle Aşkar'da yerlerini almışlar. Aykut Ertuğrul'u Aşkar'da önceki yıllarda sık sık gördük, iyi öyküleriyle yer almıştı. Bu öyküyü de kaçırmamalısınız. Dergide ilk defa ama iyi bir öyküyle görünen isim ise Selin Karacan.

"Ben İsmet Özel Şair…" kitabıyla isminden söz ettiren Reşit Güngör Kalkan "Kekliğim Kınalıdır" başlıklı denemesiyle selamlıyor okuru. Keklik severlere duyurulur ki güzel bir yazı var Aşkar'da. Ayrıca Ferhat Nabi Güller "İslam Toplumunun Ekonomik Strüktürü" başlıklı yazısıyla derginin sayfalarının dolu dolu olmasını sağlayan isimlerden biri.

Bu yeni döneminde Aşkar'ın fazlasıyla dikkat çekeceğini düşünüyorum. Yeni dosyalar, yeni çalışmalar vaat eden Aşkar Dergisi seksen sekiz sayfalık jilet gibi bir dergi olmuş. "İlk Söz Yerine" başlıklı editör yazısından bir alıntı ile bitirelim sözümüzü: "Biz bir ses olduk; yankısı nereden nasıl gelir, bu da Aşkar'la yan yana olmayı göze alanlara bağlı."


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 29.04.2011 07:01 - Güncelleme Tarihi: 27.11.2021 08:49
3052

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.