Avrupa'nın En iyi Polisiye Yazarından Böyle Bir Roman!, Edebiyat, Misafir Köşesi

Avrupa'nın En iyi Polisiye Yazarından Böyle Bir Roman! yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirs

Avrupa'nın En iyi Polisiye Yazarından Böyle Bir Roman!

25.01.2013 10:15 - Misafir Köşesi
Avrupa'nın En iyi Polisiye Yazarından Böyle Bir Roman!

Can Akbulut yazdı...

Noel'e yakın bir zaman. Tarihi ve kültürüyle dikkat çeken bir ülke İzlanda. Herkes telaşlı, herkes yoğun, herkesin kutlamalar için hazırlık yapması gerek. Ama hayat hep istediğimiz gibi gitmiyor. Özellikle, Reykjavik şehrinin ünlü bir otelinde kapıcı olarak görev yapan Gudlaugur için. Öldürüldü. Polislerin bu kapıcıyı bulduğu şekil pek de normal sayılmaz. Noel baba kıyafeti ve yarı çıplak halde. Katil kim? Bulmak pek de kolay olmayacak. Akın akın turist ağırlayan bir otel. Otele giren çıkan belli değil. Çalışanlardan, müşterilere kadar herkes zan altında. Bu görev için atanan üç dedektif. Erlendur, Sigurdur Oli ve Elinborg. İşleri çok da kolay değil. Ya da çok kolay. Belki de katil en başından beri en yakınlarında olan kişi..

Romanının geçtiği ülkenin topraklarında dünyaya gelen yazar Arnaldur İndridason önemli bir kariyere sahip. Birçok ödül alma başarısı gösteren yazar 2011 yılında The Guardian gazetesi tarafından Avrupa'nın en iyi polisiye yazarları listesinde bir numara gösterildi. Polisiye roman yazmak onun için bir tutku haline gelmiş. Sesler adlı romanda konu daha çok cinayeti aydınlatmaya çalışan üç dedektif üzerinden işleniyor. Özellikle Erlendur kitabın başkarakteri. Henüz on yaşındayken kardeşiyle birlikte yakalandığı kar fırtınası neticesinde kardeşinin ölümü, eşiyle olan mutsuz birliktelik sonucunda boşanmaları, çocuklarının başına kötü şeyler gelmesi, tüm bunların sebebi Erlendur. Tabi kendi düşüncesine göre.. Geçmiş asla geçmişte kalmaz. Bir gün yeniden karşına çıkar mantığındaki Erlendur bu durumu her gün yaşamakta.

Yazarın geçmişinde Avrupa'nın en iyi polisiye yazarı seçilmesi, benim kitap üzerinde daha dikkatli inceleme yapmama neden oldu. Acaba onu diğerlerinden ayıran neydi? Bu kitap için bakıldığında herhangi bir farklılık gözükmüyor. Küçük bir göz gezdirmede bile eksiklikler bulunabilir. İlk olarak yazar romanındaki karakterler hakkında çok fazla bilgi vermiyor. Dedektiflerden Elinborg'un kadın ve noelde kayınvalidesi için kurabiye pişirmek istemesinin dışında bir şeyi yok. Ya da Erlendur'un akıl hocası, emekli dedektif Marion Briem sadece telefondaki sesiyle var. Bir kere de otele gelip kısa bir sohbetten sonra gidiyor. Özellikle karakterlerin iletişiminde kullandıkları cümlelerden sonra "dedi, demişti" gibi fiiller göze batacak kadar fazla. Konuda bütünlük yakalanamamış. Tam Gudlaugur cinayetine odaklanırken konu bir başka soruşturmaya geçiyor. Dikkat kaybını arttıran bu durum kitabın genelinde yer almakta. Özellikle Mail on Sunday tarafından söylenen "Katilin kim olduğunu son ana kadar tahmin edemeyeceksiniz" ifadesi çok iddialı. İyi bir polisiye okuyucusu ya da dikkatli bir okur rahatlıkla bulabilir. Kitabı yarılarken dedektiflerin akıllarına nihayet güvenlik kamerası geliyor. Vasat bir kitap demek doğru olur Sesler adlı roman için.

Her kitap bir "emek", her emek bir "zaman", her zaman bir "ömür" demek ve her ömür ise bir "saygıyı" hak ediyor. Belki de çok detaylı incelenmese katilin kim olduğu konusunda ikileme düşülebilir. Arnaldur İndridason tarafından kaleme alınan Sesler adlı roman Doğan Kitap tarafından yayınlandı.

Sesler
Arnaldur İndridason
Doğan Kitap
320 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.01.2013 10:15 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4173

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.