Ayraç Dergisi 50 ve 51 Birlikte Çıktı: Tarih Tafrif Edil, Dergi, Dergihaber

Ayraç Dergisi 50 ve 51 Birlikte Çıktı: Tarih Tafrif Edilir mi? yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabil

Ayraç Dergisi 50 ve 51 Birlikte Çıktı: Tarih Tafrif Edilir mi?

10.01.2014 10:26 - Dergihaber
Ayraç Dergisi 50 ve 51 Birlikte Çıktı: Tarih Tafrif Edilir mi?

Aylık Kitap Dergisi Ayraç, 50. ve 51. Sayılarını birlikte çıkardı. 50. Sayıya özel bir dosya hazırlayan dergi ekibi, tarihin tahrif edilme yöntemlerini tartışıyor ve soruyor: Tarih tahrif edilir mi?

Akademik çevrelerin yayınlarında kalan Osmanlı tarihimiz ve genel olarak tarihle ilgili konuların, görsel ve yazılı medyada orta sınıf okuyucu kitlesine hitap eden bir dil ile ele alınması, son dönemlerde tarihin nasıl tahrif edildiğini de gösteren bir işarete dönüşmüş durumda. Osmanlı tarihini dizilerden öğrendiğimiz, tarihin popüler bir alana hitap etmesinden kaynaklanıyor elbette. Tarihle bu kadar içli dışlı olmamıza rağmen, tahrif edilen bir tarih anlayışıyla, tarihin ideolojilere sıkıştırılması ne derece doğru peki?

Toplumun nazarında tarihin belli bir dozda tartışılması aslında, toplumun tarihsel bilincini açmak bakımından temenni edilen iyi bir şey, buna kabul. Ama tarihsel bilincin tahrif edilen anlayışa ve metotlarına hizmet etmesi; diğer bir ifadeyle tarihsel bilincin tahrif edilen anlayışı benimsemesi ve okura yönlendirmesi ne derece sağlıklı?

Bugün artık her kesimin kendi yayınevleri ve televizyonları bulunuyor. Herkes tarih ve tasavvuf kitapları, dergileri, romanlar, tarih ve tasavvuf programları ve dizileri yayımlıyor. Neredeyse her ay yeni bir yayınevi, adı hiç duyulmamış bir yazarın Osmanlı tarihine dair kalınca bir kitabı veya tarihsel romanıyla yayın hayatına giriyor. Ciddi bir editörlük kurumundan yoksun bu tür yayınevleri, yazarlarının tarih metodolojisinden bihaber, ikinci veya üçüncü el kaynaklardan gelişigüzel toplanmış, özümsenip kritik edilmemiş bilgilere dayalı, basit kompilasyonlar mahiyetinde, yüzeysel, ama büyük iddialarla, tezlerle dolu, hamaset yanı ağır basan kalın kitaplarını kolayca basıyorlar. Peki, tarih ve tarih metodolojisi bundan mı ibarettir?

Ayraç Dosya: "Tarih Nasıl Tahrif Edilir?"

Dosya Yazarları: Abdullah Yavuz Altun, Alper Gürkan, Abdurrahman Üzülmez, Salime Kaman, Ali Hasar, Hasan Parlak, Ayşe Eroğlu, Mürvet Sarıyıldız

Yunus Emre Tozal ve Murat Çiftçi, uluslararası literatürde Halil İnalcık’tan sonra en çok atıf yapılan isimlerin başında olan Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi ile konuştular.

Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Suraiya Faroqhi:

“Marx elbette önemli bir düşünür ama kâhin filan değil."


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 10.01.2014 10:26 - Güncelleme Tarihi: 27.11.2021 08:42
2321

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 916 yazı bulunmaktadır.