Bana Dinden Bahset - R. İhsan Eliaçık, Düşünce, Ferhat ÖZBADEM

Bana Dinden Bahset - R. İhsan Eliaçık yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bana Dinden Bahset - R. İhsan Eliaçık

12.07.2011 19:35 - Ferhat ÖZBADEM
Bana Dinden Bahset - R. İhsan Eliaçık

Bir insanın kafa konforunu bozmak istiyorsanız,o insana doğru bildiği yanlışları anlatın. Mesela, demokrasi hayranı olan birinin kafa konforunu bozmak istiyorsanız, demokrasinin çıkış ve olgunlaşma sürecinde, demokrasi ile çelişen uygulamaları ve anlayışları anlatmanız yeterli olur.

Dindar bir müslümanın kafa konforunu bozmaya niyetiniz var ise; İhsan Eliaçık kitapları okutturmanız yeterli olacaktır. İlk okutturacağınız kitapta “Bana dinden bahset” kitabı olmalı.

Kitaptaki bütün fikir ve anlayışlara katıldığımı söyleyemem. Ama kendi doğrularımı sorgulama vesilesi olması hasebi ile; ufuk açan, kafa konforumu bozan bir manifesto diyebilirim.

Kitapta bahsi edilen konular, sokaktaki vatandaştan akademisyen olan vatandaşa kadar hemen her bireyin bildiği konular. Fakat, aslında bilmediği konular. Konulara öyle bir perspektiften yaklaşılıyor ki, kabul etmediğiniz fikirlere dahi itiraz edemiyorsunuz.

Yazarın kullandığı dil; kesinlikle, ilahiyatçı, vaiz, hoca, akademisyen, entelektüel bir dil değil. Halkın dili ile yazılmış kitap. Yani, kitapta anlatılanları anlamak için etiket ve diplomaya ihtiyaç duymuyorsunuz.

İzah etmekten ziyade, sorgulayan bir tarz ile konulara yaklaşılmış. Yanlış anlayış ve yaklaşımlar derinlemesine eleştirilirken; “olması gereken şekil” kısmı eksik kalmış gibi.

İhsan Eliaçık; salt bilgi vermekten ziyade, yöntemi vermeye çalışıyor. Eleştirel yaklaşım. Sorgucu anlayış. Gerçekçi iman anlayışı.

Hikmet ve hakikatin tekrar gün yüzüne çıkması, insanlardaki yanlış din algısının değişmesi için, bakış açılarının değişmesi gerektiği tezini savunuyor.

Kavramlara yüklediği yeni anlamlar ve genel olarak vermek istediği yöntem/bakış açısı ile yeni bir din felsefesi dili oluşturduğunu söyleyebiliriz.

İhsan Eliaçık’ın hemen her eserinde olduğu gibi bu eserinde de, Mehmed Akif Ersoy etkisi bir çok makalede göze çarpıyor. Ali Şeriati ve Muhammed İkbal ise etki konusunda ikinci yarının birer çeyreği mesabesinde kendisini gösteriyor.

Bazı ayet yorumlamalarında “zorlama yorumlar” açıkça sırıtıyor. Geleneksel anlayışı eleştireyim derken, bazen “absürd” diyebileceğimiz bir kısım sapmalar görülebiliyor. Resulullah’ın (sav) görüştüğü cin taifesinin Nusaybinli bir kafile olması gibi yorumları buna örnek verebiliriz.

Bu kitabı okuduktan sonra eleştirenler çok olacaktır. Fakat yazar, gelebilecek eleştirilere önceden cevap vermiş zaten. Eleştiri yapacak kişilerin, satır aralarını iyi okumaları gerekiyor.

İhsan Eliaçık’ın en çok eleştirildiği yön, “dinde reform” yaptığına dair suçlamalardır. Eliaçık, bu eleştirilere çok net cevap veriyor. “dinde reform değil, deforme edilmiş dinin, aslına döndürülme çabası” diye.

İhsan Eliaçık’ın fikirlerinden istifade etmenin yolu, bahsettiği konularda araştırma yapıp, “hakikate talip olma sorumluluğunu” yerine getirmek ile mümkündür.

“Bana dinden bahset” diyor İhsan Eliaçık.

Hayattan, gerçekten, oluşlardan, insandan, kainattan, sosyal kurallardan, vicdandan, haktan, hukuktan bahset diyor. Ritüeller ile hikmet arasındaki ince farkı göstermeye çaba sarf ediyor. Bütün zehirli okları üzerine çekme pahasına “mevcut anlayış, yanlış anlayış arkadaş” diyor.

Hayatın içinden çekilmiş bir dinin bir fayda vermeyeceğini anlatıyor. İnsan davranışlarında belirgin unsur olmayan din anlayışının afyon etkisi yaptığını anlatıyor.

“Bana dinden bahset” en çokta din bezirganlarını rahatsız edecek bilgiler içeriyor. Çünkü, dinden geçinenlerin tekerine çomak sokuyor. Bezirganların sermayesini elinden alıyor.

Bu kitabı anlamak için okuyup, bitirdiğinizde zihni ve ruhi anlamda hırpalandığınızı hissedeceksiniz. Öyle ki, zihninizde uçuşan üç yüz kelimenin hemen hepsi “acaba” kelimesi olacaktır.

Kitabın bitmesinden sonra üzerinde durmaya başladığım konu, “din mi hayatın bir parçası yoksa hayat mı dinin bir parçası?” sorusuna cevap aramak oldu. Cevabı merak edenler için, ipucu vereyim. Din, hayatın kendisidir!

Bana Dinden Bahset
R.İhsan Eliaçık
İnşa Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 12.07.2011 19:35 - Güncelleme Tarihi: 18.11.2021 18:09
8976
Yorumlar
  • Maliemin 2011.07.12 10:50

    Doğru bir analiz

  • Bilal Can 2011.07.12 21:13

    Son zamanlarda okuduğum en iyi kitap değerlendirmelerinden biri olmuş. Ama bir eleştiri olarak şunu da söylemek lazım. Ferhat Özbadem'in yazıları neden hep kısa paragraflar halinde oluyor. Tek cümlelik paragraflar da gördük. Bunu da bir eleştiri olarak vurguluyoruz.

  • Gülnaz Eliaçık 2011.07.13 09:28

    Ferhat Özbadem'in en iyi kitap eleştiri yazısını okudum diyebilirim sanırım an itibari ile. "Kafa Konforu" benzetmesi öyle yerinde olmuş ki. Kafa konforumuzu bozacak kitaplara ihtiyacımız var gerçekten de, İhsan Eliaçık'ın bu kitabı da kafa konforumuzu derinden sarsacak nitelikte cümlelerle dolu yorumdan anladığımız kadarı ile... Okunası görünüyor vesselam! Emek verene teşekkürler.

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com