Betül Barış ve Sirke Dükkanı, Edebiyat, Misafir Köşesi

Betül Barış ve Sirke Dükkanı yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Betül Barış ve Sirke Dükkanı

24.04.2018 19:48 - Misafir Köşesi
Betül Barış ve Sirke Dükkanı

Merve Yüksel, Kitaphaber için kaleme aldı...

Sirke Dükkanı son dönemde severek okuduğum öykü kitaplarından biri. Kitabın yazarı Şule Yayınları'ndan Ali Ural'ın değerli öğrencisi Betül Barış.

Yazar Betül Barış'ın Sirke Dükkanı bugüne kadar yazılanlardan başka, bambaşka bir eser. Kitapta on yedi öykü var:Zırhlı Çörek, Çullu Nene, Susak Turşusu, Takma Bıyıklı Yayın, Bayan Peksimet, Rönesanslı Bir Sincap, Turuncu Pelerinli Melek, Korsan Bacaklı Patlamış Mısır, Yelpaze Kuşu ve diğerleri...

Sadece kitabın başlığının ilgi çekiciliği bile kitabın okunmasını gerekli kılıyor. Kitap baştan sona merak unsurlarıyla dolu. Merak her duyguyu besliyor fakat konu başlıklarının benzersizliği merakımızı daha da perçinliyor. Altı çizilecek, durup düşünülecek çok fazla cümle ve kahraman var kitapta. Yarattığı tipleri, hayatın gündelik dilinden sanatın incelikli diline ustalıkla eviriyor yazar. Biçim- kurgu ustalığını göz ardı etmeden, insanı toplumdan koparmadan, gerçeklerden yabancılaştırmadan, insanın toplumsal yüzünü görmezlikten gelmeden; öykülerini toplumsal olayların işleyişine odaklı bir anlayışa yerleştiriyor. Öykülerinde genel olarak yaşanan somut gerçeklik, yaratım, kurgu, çok katmanlı anlatım sevgiyle harmanlanıyor. Öykülerinde toplumsal meselelerin insan üzerindeki etkileri, basmakalıp, yüzeysel ve çiğ gerçeklikten uzak, öykü türünün gerektirdiği estetik ölçümlerle, inceliklerle irdeleniyor. Kahramanları, gerçekle efsanenin iç içe yaşadığı bu topraklarda, bir doğruyu, bir ideolojiyi temsil ediyor. Zaman zaman sembolik anlatıma ve gerçeküstü öğelere yer veren Yazar Betül Barış'ın öyküleri okurun zihninde bambaşka bir şeye dönüşüyor.

Yazar Betül Barış, öykülerinde benzersiz konular işliyor, önemli konulara parmak basıyor, belki de birçok kişinin onlarca yıl düşünse aklına gelmeyecek bir konuyu, yine aklına gelmeyecek olan kahramanlardan hareketle gündeme taşıyor. Betül Barış, Yazar Ali Ural ile yaptığı çalışmalar, yazılar ve okumalar neticesinde ortaya koyup bir eser haline getirmiş, adeta bu esere can ve ruh vermeye çalışmış. İyi de etmiş. Emeğine, kalemine sağlık.
Keyifli Okumalar!

Sirke Dükkanı
Betül Barış
Şule Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 24.04.2018 19:48 - Güncelleme Tarihi: 07.06.2022 19:12
2724

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.