Bir Soğuk Kahve Alır mıydınız?, Düşünce, Misafir Köşesi

Bir Soğuk Kahve Alır mıydınız? yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bir Soğuk Kahve Alır mıydınız?

13.12.2013 09:35 - Misafir Köşesi
Bir Soğuk Kahve Alır mıydınız?

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Popüler kültürün popüler romanı diyebileceğimiz bir eser olan "Soğuk Kahve" yayınlandığı ilk günden beri okuryazarlar tarafından sürekli gündemde yer almasını bilen bir eserdir.

Kitabın popüler olmasındaki en büyük etken içeriğinin günümüz 15-18 yaşlarına hitap eden gençlik üzerindeki popülaritesidir diyebiliriz. Çünkü eser bir edebi nitelikten çok sürekli facebook, twitter gibi sosyal paylaşım ağlarındaki söz dizilimleri tarzında bir üsluba sahiptir. Yazar Cezmi Ersöz, Kahraman Tazeoğlu tarzında bir eser yazmaya çalışmıştır. Fakat yine de ne bir Cezmi Ersöz ne de Bir Kahraman Tazeoğlu olabilmiştir. Hem yazarın edebi üslubunda sıkça argolu kelimeler yer almaktadır hem de cinsel bir obje olarak sıkça "Meme" kavramı üzerinde durmuştur. Denemeleri de oldukça kısadır.

Kitabın konusu "Soğuk Kahve" isminden de anlaşıldığı gibi aşk, sevgi, yalnızlık, özlem vb yani bir geçmişi hatırlama üzerinde döndürülen bir temayı seçmiştir. Bazen bir sevgili ile olan geçmişi, bazen ilkokulda yapılan güzel bir anıyı, bazen de dostluklar arasında geçen sohbetlere değinmiştir. Nitekim bütün hikâyeleri kötüdür denemez fakat çoğu da adına hikâye ya da deneme denilen yazılarda ne bir hikâyeye benzemektedir ne de bir deneme özelliğini taşımaktadır. Diyebiliriz ki 16.yy ünlü yazarı Montaigne'nin "Denemeler"ini okumayan birisi bugün "Soğuk Kahve" eserine başucu eseri vasfını verebilir. Yani dünün Montaigne'si bugünün Ahmet Batman'ı gibi.

Tabiî ki her kitabın bir eleştiri süzgecinden geçirilmesi gerekir. Ve herkes eleştiri yapar. İyi ya da kötü. Yazarlarında eleştirilere kulak tıkaması yerine kulak vermesi onun bir sonraki edebi eserlerine illa ki pozitif bir kazanım sağlayacaktır. Bir eseri ortaya çıkarmak bir iki yumurtayı kırıp yanına bir domates ve bir de biberi doğramakla bir melemenin ortaya çıkabileceği gibi basit değildir. (Melemen yapmakta o kadar basit değildir de) Fakat ortaya çıkarılan eserinde okuyucu üzerinde yazarın acaba bu kitap para kazandırılmak için mi yazılmıştır dedirtmemelidir. Okuyucu bu düşünceye kapıldığı an o kitabın hiçbir önemi kalmamış demektir. Değil de deneme ise. Çünkü sanat eserinin sadece yaşadığı döneme değil ondan sonraki yıllarda da değerini korumasını bilmelidir. Bir Montaigne'nin denemeleri gibi asırlarca yaşayabilmelidir.

272 sayfa olup yaklaşık olarak 194 denemden oluşmaktadır. Bir kitaba 194 deneme nasıl sığdığını merak ederseniz cevabı çok basit. Çünkü bazı denemeler 2-3 satırdan öteye geçmemektedir ve her yazısından sonra bir önerme ile bitirir yazısını. Günlük hayatta yaşanılan konulardan bahseden ve bazen yer yer "Adalet" yazısında belirttiği gibi olaylara farklı açıdan da bakmamızı da öngörmektedir. Yazılarının çoğunda ironi bir dil kullanmıştır. Ve günümüzde pek kullanamadığımız sözleri kitabında kullanmıştır. Bu özelliğinde de bazen aşırıya kaçtığı da oluyor.

Dediğim gibi eser günümüz popüler kültürüne uygun bir eser niteliğinde olduğu için yarına pek bir şey katmaz sizlere. Fakat okumazsanız eğer yazarın; Gidişin neyin gelişi, Birileri, Adalet, Günaydın vb. güzel denemelerinden de mahrum olabilirsiniz.

Soğuk Kahve
Ahmet Batman
Destek Yayınları
272 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 13.12.2013 09:35 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:44
4238

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.