Bir Tuhaf Kadın Madam Bovary, Edebiyat, Ayşe BAĞCA

Bir Tuhaf Kadın Madam Bovary yazısını ve Ayşe BAĞCA yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Bir Tuhaf Kadın Madam Bovary

30.09.2015 09:00 - Ayşe BAĞCA
Bir Tuhaf Kadın Madam Bovary

Dünya klasikleri arasında çok ses getiren kitaplar listesinde görkemli bir yer edinmiş olan "Madam Bovary" o dönemin düşünce biçimine göre şüphesiz bu sansasyonelliği hak ediyor. 1821'de Fransa'nın Rouen bölgesinde doğan Gutave Flaubert, gençlik yıllarından itibaren ciddi anlamda edebiyatla ilgilenmiş olup kendisinden kısa bir süre sonra yazmaya başlamış olan Zola tarafından sistematize edilen Naturalizm akımının ilk yazarıdır.

1857 yılında "Revue de Paris" dergisinde tefrika halinde yayınlanmış olan eser hükümet tarafından toplum ahlak ve din duygularına hakaret gerekçesiyle yasaklanır ve daha sonra beraat eden Flaubert ülke çapında büyük üne kavuşur. Yazarın ilk eseri olmasına karşın son derece üzerinde titizlikle çalışılmış olup, yazarın hikâyenin karakterlerine bir yakınlık duymadan yazdığı bilinir.

Hikâye, Charles Bovary'nin yaşam öyküsüyle başlayıp, Emma ile karşılaştığı vakitten sonra Emma Bovary üzerine yoğunlaşıyor. Madam Bovary, Fransız devriminden kısa bir süre sonrasını ele alarak, ortaya çıkan düşünce akımlarının kişilikler üzerinde oluşturduğu kimlik bunalımını ve küçük burjuvanın toplumdaki yerini göz önüne serer. Emma'nın aşkları gibi görünen hikâyenin aslında yaşam boyunca süregelen, kimliğini bulamamış, arayışını maddi ve basit kavramlar üzerinden sürdüren insan modelinin tahlili olarak da ele alabiliriz.

Romantizm hareketinin ağır bastığı bir dönemde Emma Bovary, bir takım zaaflarından dolayı kendini riyakâr ilişkiler yumağı içerisinde bularak bir trajediye doğru sürüklenmiştir. Kadın psikolojisinin kolay bağlanma ve nefret gibi hassas noktalarının derinlemesine işlendiği roman, hiç şüphesiz mahrem duyguların ağırlığıyla çarpıcı bir hale geliyor. Detayların çok belirgin ve gerçeklerle yoğrularak anlatıldığı bu eserin yazım sürecinde Flaubert'in, Emma'nın intiharını anlatmak için arseniğin tadına bakarak hastalandığı dahi söylentiler arasında yer alır.

Madam Bovary, günah ve masumiyetin sınır çizgisinde okuyucuya bir zihin yolculuğu sunuyor. Hikâyenin nihayetinde Emma'nın arsenikle zehirlenmesi ve onun müzmin aşığı olan Charles'in karşılaştığı sürprizle katlanan acıları kalıyor.

Madam Bovary
Gustave Flaubert
Can Yayınları


Yazar: Ayşe BAĞCA - Yayın Tarihi: 30.09.2015 09:00 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4044

Ayşe BAĞCA Hakkında

Ayşe BAĞCA

1983 Haziran ayında doğdu. Zaman içerisinde çeşitli dergi ve edebiyat sitelerinde yazdı. Kitaphaber'le yoluna devam ediyor. 

Ayşe BAĞCA ismine kayıtlı 46 yazı bulunmaktadır.

Twitter