Çakıl Taşları, Edebiyat, Misafir Köşesi

Çakıl Taşları yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Çakıl Taşları

31.08.2012 08:38 - Misafir Köşesi
Çakıl Taşları

Ayşenur Aydınlı, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

"Bedelsiz yolculuk yok bu yaşamda. Önümüzdeki meçhul geleceğe mektup yazmak zorundayız."

"Hayat boya tutmaz... Mutuluk ve huzur içinse yaşamak; günleri doğal rengine bırak... Ve de hiçbir nedenle, geleceği maziye hapsetme. Zira yarın başka bir gün!"

Kitabın arka kapağında yer alan bilgiye göre; sırf tiyatro eseri olarak 25 kez baskısı yapılan eser, 26. baskısında roman haline getirilmiştir. 1968'de döneminin en çok okunan romanı olmuştur. Yazarın öğrencilik döneminde kaleme aldığı bu eseri, güncellenerek 27. baskıyla okuyucuya tekrar sunulmuştur.

Daha sonraki dönemlerde kimi zaman içeriği kimi zaman da adı kullanılan "Çakıl Taşları", sıradan bir yaşam öyküsünü dillendiren bir romandır. Eser; vasat cümlelerden uzak, saltanatlı sözcükler arasında yapılacak güzel bir yolculuğun kapılarını aralamakta. Peşpeşe sıralanmış olaylar yerine, nasihatlar arasına serpiştirilen bir yaşamın esintileri hissedilmekte. Tanıdık yaşam öykülerinden farksız olmasına rağmen sürükleyici bir özellik arz etmekte.

Başlıklarla birbirinden ayrılmış bölümler ise, birbirinin ne aynısı ne de gayrısı. Eserde, aklın hayata dair anlamlandıramadıkları gönül terazisinde tartılarak okuyucuya sunulmakta. Bunun için kimi zaman akıl, kimi zaman vahiy kokan sözcükler titizlikle seçilmiş durumda. Yinelemelerden uzak, akıcı bir üslupla yazılmış bu eserde hayatı farklı anlamlandıran üç arkadaş ve yaşamlarına dahil olan diğer kişilerden bahsedilmekte.

Yazar, yaşamı farklı pencerelerden sunarak hayatın anlamını sorgulayan bir zihin oluştururken, aynı zamanda yaşam sınavının doğru cevaplarını da satır aralarına gizlemiştir.

Tek etmen olmamakla birlikte görsellik, okuyucuyu etkileyen ilk özelliklerden biridir. Bu nedenle kitap içeriğini tamamlayan en önemli unsur kapak resmidir. "Çakıl Taşları" ise; ön kapaktaki resmin içerikle ilişkisini kurmaya çalışırken oluşabilecek ön yargıya tezat bir portre sergilemekte.

Henüz ilk sayfalarda iken nasıl sonlanacağının sinyallerini vermesine rağmen yine de kendisini merakla okutan bu eser; kitapta yer alan br cümleyle tarif edecek olursak; "içinde yaşadığımız toplumun ayrıcalıklı birer özeti" olan Mehmet, Soner ve Memiş karakterleriyle süslenmiştir. Hoca lakabıyla anılan Mehmet, hayatı umursamayan tavırlarıyla dikkat çeken Soner ve sevgi yetimi Memiş... Birlikte çıktıkları üniversite yolunda esen rüzgar her birini yaşamın farklı noktalarına çekecektir. Mehmet'in hayata bakış açısı Soner ve Memiş'i de çevrelemeye çalışmaktadır. Soner ve Memiş ise bilmedikleri yaşamları yüklenmişlerdir. Üç arkadaş üzerinden sorgulanan bir hayat...

Neredeyse her satırında altı çizilesi cümlelere sahip bu eserde; her karakter aynı amacı sorgulamasına rağmen hayatı farklı noktalarda yaşamakta. Varoluş amacımıza dikkat çeken bu eser, bir nevi yaşam mihmandarlığı yapmaktadır.

Bu güzel eserin her kitaplığa ulaşması ümidiyle...

Çakıl Taşları
Hasan Basri Bilgin
Yediveren Yayınları
221 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 31.08.2012 08:38 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 10:42
8194

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.