Can Feda - Can Yücel, Edebiyat, Misafir Köşesi

Can Feda - Can Yücel yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Can Feda - Can Yücel

02.02.2011 18:57 - Misafir Köşesi
Can Feda - Can Yücel

Nihat İlhan, kitaphaber için kaleme aldı.

Kalbimizden geçen durumları biliriz ya hani. Bir an daralma gelir oturur tam da tepesine. Anlatmak istediğimiz şeyler olur bağıra bağıra. Fakat bir türlü çıkmaz içimizin en pas tutmuş yanından. İşte Can Yücel'de bir fedai oluyor bizim açımızdan. Bizi anlatan biri oluyor yine bizim içimizde. Saygı değer verdiği emekle tekrar yol buluyoruz ona doğru ve içimizden bir ses diyor "işte bu, evet aradığımı buldum." ve kalbimiz yavaş yavaş sönüyor çıkardığı yangından. Yazılan tek bir söz bizi durduruyor kağıda karşı. Şair dediğimiz kesimin işlevi olan iç yangınlarını dindirme işlemini iyi bilen Can Yücel' de bu sefer "Canfeda" adlı kitabıyla karşımızda oturmuş bizi bekliyor. Anlattıklarını iyi bir şekilde algılayabilmekte bize düşüyor tabi.

Afrika gibi bir kıta yazaydım
Hiç durmaz ölürdüm…

En çok ilgimi çeken şiiri İstirahat-i Kalp adı altında yukarıda belirttiğim yazısı oluyor. Cümlenin tam ciğerinden geriyor oku, saldırmak üzere hedefine. Basit kelamlardan, artık soyutlaşmış kelimelerden uzak olan Can Yücel tam bir iç yolcusu. İçinde yatılı kalanı zamanı dolduğunda dış yüzeye çıkması için eline kalem oluyor. Bizim düş yorgunluklarımızı da hayli ağır bir yorgunluktan uyandırıyor. Zira kendisinin heybetinden anlaşılabileceği gibi şiirlerinin heybeti de baya bir derinler de. Noktaları koyacağı yerleri iyi seçiyor, virgülünü, şeklini, mizahını ayarlama da usta bir adam. Büyük bir kesim tarafından da kabul görüp okunan Can Yücel son yüzyılın en tanınan ve okunan şairlerinden biri.

Sergüzeşti yok artık bu mülkün,
Gitti Rebiyyi kalübelaya,
Hediyesidir sırtımda kürküm…

Kelimelere yön veriyor kitabında. Cümleciklere kıvrım aldırarak hayatın her taşında bir iz bırakıyor. Kimi rüzgara tükürür gibi, kimi bir oyuncakla koşar gibi. Gidiyor bazen çok uzaklara, bazen de dibimizde oturup kalıyorlar. Aşkı anlatan usta, sokağı anlatan usta, dünyayı anlatan usta o kendisi. Şiiri tanıyor, iyi biliyor ve onu tanışmak isteyenlerle buluşturuyor. Rüzgarla kelimeleri dans ettirir gibi biliyor bu işi. Onun hayat tarzı oluyor yazmak. İnsanı feci bir şekilde bazen yakalıyor bazen onun beyin damarlarından ısırıyor, düşündürüyor tamamı.

Kendisinin diğer şairlerden bir farkı da kelimelerle alay etmek oluyor.Öyle gelişigüzel yazıyor ki şiirini, gerçekten de insan işte böyle hayatı takmamalı diyorsunuz. Belki de okuyucuyu çekmesinin nedeni de yaşamı takmaması oluyor. Tıpkı "Yaklaşan Gelecekte" bahsettiği gibi;

Bir Türk hala bütün cihana,
Bin Türk Lirası da
Bir dolara bedel

O hayatla alay geçebilen bir şair. Çoğu hayatı kaleme alıpta içinde boğulup şairlerden bize artakalan. Sözlerinde kurtulup gittik hayat denen metanetten diyebiliyoruz. Ki sonunda biz okurken güzel bir söz daha söylüyor kitabında;

Ve tabureylen döndü allah döndü
On beş dakka bitinceye dek.

Canfeda
Can Yücel
Doğan Kitap


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 02.02.2011 18:57 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:12
6973

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.