Cehennemde Bir Mevsim, Aydınlanışlar - Arthur Rimbaud, Edebiyat, Bilal CAN

Cehennemde Bir Mevsim, Aydınlanışlar - Arthur Rimbaud yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Cehennemde Bir Mevsim, Aydınlanışlar - Arthur Rimbaud

15.02.2011 22:52 - Bilal CAN
Cehennemde Bir Mevsim, Aydınlanışlar - Arthur Rimbaud

Ölürken son sözü " Allah kerim" olan bir şair bir yazar. Vahşi tabiatında gizlenmiş olan sancılarıyla yaşadığı çağda çok büyük yankı uyandıran yazıları ve şiirleriyle günümüzde de hala okunurluğu yüksek olan biridir Arthur Rimbaud.

Fransız şiirinin öncelerinden olup 17 yaşında şiire başlamıştır. Çok kısa bir süre içinde ismini duyurmuştur. 3 yıllık bir yazı serüveninden sonra şiir yazmayı bırakmıştır. Hayatı devamlı ülkeden ülkeye gezmekle olmuştur. Köle tüccarıdır.

Bu kadar bilgiden sonra yazana bir de eser boyutuyla bakalım. Mükemmel acılar içinde acısını kelimelere işleyerek modern şiirin ustalarından olmuştur. Kitapta yazanın ve Türkçeleştirenin hayatını okuyabilirsiniz. Paul Claudel'in önsüzü ile de kitap ve yazan hakkında bilinmeyenleri okuduk.

Kitap üç bölümden oluşuyor: Cehennemde bir mevsim, aydınlanışlar, mektuplar.

"Cehennemden bir mevsim" bölümünde kısa kısa denemeler halinde yazılmış düşünceleri ile dikkat çekici cümleler barındırıyor

"tekrar geleceğim, demirden uzuvlarla kararmış tenle, hiddetli gözle: yüzüme bakanlar güçlü bir ırktan olduğumu anlayacaklar. Altınım olacak: hoyratça dolaşacağım ve kaba olacağım. Sıcak ülkelerden dönen bu acımasız sakatlara kadınlar iyi bakarlar. Siyasal olaylara katılacağım. Kurtulmuş olacağım."

Dilindeki sertlik ve düşüncelerindeki acı haliyle kurulmuş cümlelerinde o jean d'arc gibi "acı çekerken şarkı söyleyen bir ırktan"dır

"enginlerden seni çağırdım ya Rab! Ben ne aptalım" onun dilinde her zaman acıyla işlenmiş ve acıyla yoğrulmuş bir cümle bir kelime devamlı olmuştur.

"öyleyse bana güvenin, iman insanın acılarını dindirir insana doğru yolu gösterir, insanı iyileştirir, mutlu eder. Hepiniz geliniz; -hatta küçük çocuklar bile gelsin! -sizi teselli edeyim. İmanın kalbi sizin için dağılsın, -harika kalp! - zavallı insanlar işçiler! Sizden dua istemiyorum; bana güveninizle ancak mutlu olacağım"

Aşkın acı halini büyük kelimelerle ustaca işlemiştir yazılarında. Hatta bu işlenişin dâhice olduğu söylenilebilir. Kendinsen sonra gelen birçok şair ve yazarı düşünceleriyle etkilemiştir.

Mektuplar kısımda ise kızkardeşlerine ve birkaç kişiye gönderdiği mektupları okuduk. Kitabın sonunda ise hayatının kısa bir anlatımı var yine

Yazana ve Türkçeleştirene teşekkürler.

Rimbaud
Cehennemde Bir Mevsim - Aydınlanışlar
Türkçesi: Mahmut Kanık
İz Yayıncılık, 2008


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 15.02.2011 22:52 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 16:24
4307

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com