Cehennem'de Kabare Var, Düşünce, Misafir Köşesi

Cehennem'de Kabare Var yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Cehennem'de Kabare Var

30.05.2012 13:28 - Misafir Köşesi
Cehennem'de Kabare Var

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Köşe yazılarının amacı o günkü ülkenin gündeminde yer alan konular ya da sıradan bir konu ile ilgili düşüncelerini kaleme alıp okuyuculara sunmasıdır. Bu bazen iktidarı hedef gösteren yazılar olabilir ya da sıradan bir konuya değinen yazılar da olabilmektedir. Önemli olan yazılan yazının ne derece bilgi amaçlı olup olmadığıdır. Şayet herhangi bir bilgi sunmayan yazılar bir süre sonra unutulmaya mahkûm olabilmektedir. Kenan ışık'ın ''Araf yazıları'' adlı eserde bazen bir dönem iktidardaki aksak olan yönleri bulup eleştirirken bir yandan sıradan konulara eğilmiş bir tarzda ele almıştır.

Kenan Işık denemelerinde kimi aşktan, kimi gece yolculuklarından, kimi de sanattan ve memleket meselelerinden söz eden, ama hepsini kendi penceresinden bir sanatçı duyarlığının izlerini taşıyan yazılarıyla karşımıza çıkmaktadır.

Kenan ışık, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği yapmış ve sanatçılık kariyerinde çok sayıda tiyatro oyunu yazmıştır. Bunun yanında oyunculuk kariyerinin yanında bugünlerde ''Kim Milyoner Olmak İster'' adlı yarışma programının sunuculuğunu da yapmaktadır.

Araf yazıları adlı eseri 63 denemeden oluşup bunları; vicdan replikleri, öfke ve hüzün, cehennemde kabare, ayna ve korku ve portreler olmak üzere toplamda 5 bölüm içerisinde toplamıştır.

Kenan ışık yazılarında hep gündelik yaşamı ele almayı denemiştir. Yer yer gerek Türkiye'de gerekse dünyada yaşanan acı olayları birer sanatçı gözüyle ele alarak anlatmaya çalışmıştır. Bunların yanı sıra ülkenin batılılaşma yolundaki ilerleyişini trajedi komik olayları ve ülkemizin içinde bulunduğu acınası durumu gözler önüne sermeye çalışmıştır. Bunu ''Cehennem'de kabare'' adlı bölümünde ki yazılarında Atatürk'ün ülkemize bıraktığı mirasın nasıl kazanıldığını hatırlamamız gerektiğini düşünmeye sevk ediyor. O yıllarda hükümetin başında ki başbakan Bülent Ecevit'in yanlış politikalarına atıfta bulunan Işık, ülkenin ekonomik bunalım geçirmesi halkı isyana teşvik ettiğini söylemiştir. ''Öfke ve Hüzün'' adlı bölümde ise Yunanistan'daki maceralarını anlatmakla birlikte Ortadoğu'da yaşanan zulümlere de yer yer değinmiştir.

Türkiye'nin içinde bulunduğu dönemi sanatçı kişiliğinin verdiği bakış açısıyla yer yer eleştirel bir tarzda tasvir etmiştir. Eserin içerik bölümünde siyasi, güncel ve tiyatro yazılarıyla bir çeşitlilik kazanmıştır. (Bknz: portreler bölümünde bazı şahısların biyografilerine de değinmiştir.) Yaklaşık 10 yıl öncesinde ki Türkiye'nin toplumsal olaylarını anlatan bu eserde her okuyucunun geçmişte yaşanılan olayların tekrardan hatırlanması adına tavsiye edilebilecek bir eserdir. Okuyucuyu sıkmayacak bir şekilde herkesin okuyabileceği bir tarzda kaleme alınan eser yazarın kuvvetli tasvir gücüyle bir anda okunup bitirilecek tarzda bir eserdir.

Araf Yazıları
Kenan Işık
İyi Adam Yayıncılık
224 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 30.05.2012 13:28 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:44
2852

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.