Cemil Meriç Nedir?, Düşünce, Ferhat ÖZBADEM

Cemil Meriç Nedir? yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Cemil Meriç Nedir?

13.03.2020 10:51 - Ferhat ÖZBADEM
Cemil Meriç Nedir?

Akıp giden bir nehir gibi durmadan ilerleyen zaman içinde bilgi aşığı, düşünce emekçisi, fikir işçisi şahsiyetler yeryüzünü nadir olarak süslemektedirler. Edebiyat alanında saklı güzellikleri farklı biçimlerde ortaya koyan, sosyoloji alanında mevcudu aşan bir bakış açısı ortaya koyan, düşünce alanında yeni ufuklar açan bu nadir insanlardan biri de Cemil Meriç'tir.

Cemil Meriç, hem sosyolog hem edebiyatçı hem düşünce adamı hem de sanatçıdır. Sanatçı yönü eserlerindeki düşünceleri ifade etme tarzını güzelleştirirken, edebi yönü ise eserlerinde kullandığı dil de çok açık şekilde görülmektedir.

Yaşadığı dönemin en iyi fikir harmanlayıcısıdır Meriç. Sahip olduğu bilgi birikimi ve keskin zekası ile farklı uygarlıkların ve ekollerin fikirlerini analiz etmek sureti ile harmanlayarak yeni fikirler ortaya koymak konusunda çok maharetlidir.

Düşünmek, Meriç için hayatın tek anlamıdır neredeyse. Düşünmek ve üretmek için tefekkür pınarında fikirlerini bir kelebek kanadı güzelliğinde örgüleştiren Meriç son dönem düşünce dünyamıza çok büyük katkılarda bulunmuştur.

İlk gençlik yıllarında Marksizm'e merak salmış, Marksizm'in kökeni ve dayanakları ile ilgili derin araştırmalara girmiştir. O dönemde düşünce dünyasını dar alanda hapseden Meriç, gözlerini kaybetmesi ile birlikte düşünce dünyasını geniş bir alana taşımıştır. Özellikle hayatının son dönemlerinde edebiyat, tarih, sosyoloji alanlarında özgün bir kişilik olarak çok değerli eserler ortaya koymuştur.

Meriç bir kültür felsefecisi olarak da değerlendirilebilir. Gerek Osmanlı – İslam kültürü gerek Batı – Hıristiyan kültürü konularında karşılaştırmalı analizleri ve tespitleri kültür felsefesi alanında değerlendirilebilir.

Aynı zamanda çok iyi bir eleştirmendir. Çağlar öncesi mitolojik bilgilerden yakın dönemdeki insan düşüncesini olumsuz etkileyen ekollere kadar hemen her kesime eleştiriler ortaya koyar. Meriç, sadece eleştirmek ile kalmaz aynı zamanda nasıl olması gerektiği ile ilgili bakış açısını da ortaya koyar.


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 13.03.2020 10:51 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 12:12
6250

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com