Çocuk Eğitiminde Hz. Lokman Örnekliği, Kara Tahta, Ferhat ÖZBADEM

Çocuk Eğitiminde Hz. Lokman Örnekliği yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Çocuk Eğitiminde Hz. Lokman Örnekliği

28.03.2012 12:03 - Ferhat ÖZBADEM
Çocuk Eğitiminde Hz. Lokman Örnekliği

Çocuklar geleceğimizdir. Bugünün yetişkinleri dünün çocukları. Ağaç yaş iken eğilir. Çocuklar cennet meyvelerimiz. Çocuklar evlerin neşe kaynakları. Çocukluk dönemi hayatın en güzel zaman dilimi. Çocukluk dönemi geleceğin şekillenmesinde en önemli dönem.

Eğitim; her anlamda güzelliklerin vesilesi çirkinliklerin men edilme sebebidir. Eğitim olan her alanda muvaffakiyet ve meyve alma eğitimsizliğin söz konusu olduğu durumlarda hüsran ve kayıp söz konusudur. Kimi eğitimler dünyamızı güzelleştirirken kimi eğitimler ahiretimizi güzelleştirir. Her iki dünyanın güzel olması da aynı şekilde eğitim ile ilgilidir. Hayatın her alanında bir eğitimin olduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak, önemli olan hususun faydalı ve bilinçli bir eğitim olup olmaması olduğunu unutmamalıyız.

Çocuk ve eğitim dediğimiz zaman, piyasada bu konu ile ilgili birçok eser olduğunu görüyoruz. Bu eserlerin ekserisi maalesef din olgusunu hesaba katmadan kaleme alınan eserlerdir. Genel olarak, Batı yaşam tarzına göre yazılmış eserlerin Türkçeleştirmesi şeklinde yazılan eserler olduğunu görüyoruz. Hakeza bu Türkçe telif eserler için de geçerlidir. Zihniyet batıya endeksli olunca ortaya çıkan eserde batı standartlarında düşüncelerin olduğu eserler olarak ortaya çıkıyor. İşte tamda bu noktada çocuk eğitimi ile ilgili kaleme alınan İslam merkezli eserlerin önemi ortaya çıkıyor. Çocuk eğitiminde Hz. Lokman Örnekliği adlı eser İslami referanslar ile çocuk eğitiminin nasıl olacağı ile ilgili bilgiler içermektedir.

Kitap üç bölüm olarak ele alınabilir. Kitabın tasnifinde bölümlere ayırma olmasa da konuların ele alınışına baktığımızda bu bölümleri fark ediyoruz. Birinci bölümde özelde çocuk genel olarak insanların eğitim ile ilgisi üzerinde duran makaleler ağırlıkta. İkinci bölümde Hz. Lokman kıssası üzerinden çocuk eğitimi ile ilgili paylaşımlar sunuluyor. Üçüncü bölümde ise Asr suresi tefsiri diyebileceğimiz; iman, Salih amel, hakkı ve sabrı tavsiye konusu okuyucunun istifadesine sunuluyor.

Kitaptaki referanslar ayet ve sahih hadis ağırlıklı. Güncel konulara değiniler ise eserin bir başka farklı yönü. Günümüzde şahit olduğumuz/yaşadığımız bir kısım sorunlara ve çözümlerine işaret eden müellif bu noktada okuyucunun dikkatini çekiyor. Eser ihtiva ettiği bilgiler itibari ile kıymetli ve istifade edilmesi gereken bir eser olmak ile birlikte yapıcı eleştiri bağlamında şunu belirtmek gerekiyor: eserde Lokman kıssası tam olarak işlenmemiş. Bir sonraki baskılara eser biraz daha genişletilip Lokman kıssası tam olarak işlenebilir.

Günümüzde sırf çocukların dünya menfaatini düşünen, bir noktada seküler bir noktada materyalist yaklaşımlar ile çocuklarının ahiretini hiçe sayan anlayışın var olduğu gerçekliğine binaen, anne ve babaların çocukların ahiretinden hesaba çekileceği hakikatini hatırlatması noktasında önemli bir işlev arz ediyor. Çocuk eğitimi konusunda giriş çalışması olarak ele alınabilecek olan eserin tefsirlerden Hz. Lokman kıssasının okunmasına vesile olması temennisi ile.

Çocuk eğitiminde Hz. Lokman Örnekliği
Hanifi Tosun
Çıra Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 28.03.2012 12:03 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 02:07
4269

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com