Cumhuriyet'in İnatçı Keçileri - Sandrine Moureles, Edebiyat, Misafir Köşesi

Cumhuriyet'in İnatçı Keçileri - Sandrine Moureles yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz

Cumhuriyet'in İnatçı Keçileri - Sandrine Moureles

25.08.2014 10:49 - Misafir Köşesi
Cumhuriyet'in İnatçı Keçileri - Sandrine Moureles

Meryem Betül Altuntaş, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

"Cana yakınlığı bu ilk buluşma boyunca değişmedi. Ve ona biraz safça görünen sorularımı sormakta çekinmedim. Zaten o da din değişmeden önce aynı şekilde İslam dinini, öğretilerini ve inançlarını daha iyi tanıma ihtiyacı duymuştu. Her zaman olduğu gibi onun evinde konuşuyorduk. Biraz açıldıktan sonra bana hiç beklenmedik bir teklifte bulundu: -Kocamın ikinci eşi olur musun? "

Din değiştirmiş iki Fransız kadınla Cezayir'li bir adamın ilginç hayat öyküsü...

21. Yüzyılda uygar dünyada (!) yaşanan bir insanlık ayıbının ilk ağızdan serüveni.

Ateist bir babanın ve dininden kopuk Katolik bir annenin tek evladı olan Sandrine, muhasebe okumaktadır. Pazar günleri kiliseyi ve huzur evlerini ziyarete pek ehemmiyet veren bu Fransız kız, rahibi de sorularıyla rahat bırakmaz. Okuldaki müslüman gençlerle de tartışmalar yapan Sandrine Moulères, yine de İslam'a uzak durmayı yeğler. Nedeni: İslam'ın Arap ırkına yakıştığını düşünmesi ve kendisininse Fransız olmasıdır. Renault'da muhasebe sekreteri olarak hayatına devam eden Moulères, 1999'da 21 yaşındadır. O tarihlerde arkadaşı Sandra'nın, Tunus'ta duyduğu ezandan etkilenip İslam'a meyletmesi üzerine, Sandrine de İslam'a merak salar.

Başlangıçta, yalnızca imamlara soru sorarak ve kitap okuyarak araştırma yapan Sandrine, bir gün kendisi gibi dönüş yapan Miriana ile tanışır. Aklına takılan tüm şüphelerin zail olmasının ardından, artık İslam'ı yavaş yavaş tüm zerrelerinde hissetmeye başlamıştır. Bir gün Miriana, inanılmaz bir teklifle karşına çıkar: "Kocamın ikinci eşi olur musun? "

Sonra hızla süregelen olaylar zinciri...
Evlilik, peçe, çocuklar, Dubai ve Hac yolculuğu...
Yıl artık 2010 olmuştur. Hızla daha medeni, daha özgür ve daha demokrat olma sloganları atan dünyaya mensup olarak, Fransa'da araba sürmektedir Bayan Sandrine Moulères. Ve birden polis tarafından durdurulur, hakkında tutanak tutulur. Nedeni: kıyafeti ve peçesidir! Gerekçesi ise: şoförlerin tüm manevralara hazır konumda olmaları kuralıdır. Sandrine cezaya itiraz eder ve olaylar karışır..

22 Euro'luk bir tutanağın devlet meselesi haline getirilmesi gayet komiktir! Trafikte -hayali- kural ihlalı cezası peçeye, peçeden müslümanlara, oradan da Sandrine'nin eşi Liès Hebbadj'a kadar vardırılır. Devlet olaya karışır ve içişleri bakanı basın açıklaması yapıp, şunu iddia eder: "Liès çok eşlilik nedeniyle vatandaşlıktan çıkartılmalıdır!"

Ve soruşturmalar, gazeteciler, ev baskınları, helikopterle takip, kameralar, röportajlar ve dünyayı sarsan 22 Euro'luk tutanak!..

Kitapçıda ilk gördüğümde kapaktaki resim yeterince ilgimi çekmişti. 125 sayfa olan kitap, kısa olmasına her sayfasında aksiyonun muhafaza edilmiş olması açısından doyurucu. Yazar kitaba önce 2010'da kamuoyunu sarsan peçe skandalını anlatarak başlıyor, ardından kendi hayatına geçiyor. Sonradan İslam'ı bulan bir Fransız kadının, İslami kuralları böylesine özümsemesi hem utandıracak cinsten hem de iftihar kabilinden.

Yazar ayrıca kitabında İslam araştırmalarındaki düşünce ve fikirlerine ve etkilendiği bilgilere de yer vermiş. Çok eşlilik ve Peçe gibi islami terimleri de çok net ve sarih anlatmış.

Yalnız üzülerek belirteyim ki; kitabın içeriği köken olarak Fransız olan bir kadına ait olmasına rağmen "yerli" gibiyken, çeviride fazla "avrupailik" gördüm! Çeviri sahibinin, Türkiye gibi geneli müslüman bir ülkeye mensup olması açısından, bir takım kelimeleri günümüzde ifade edildiği gibi yazması daha doğru olurdu.

Mesela; Bayan Sandrine'nin istihare namazını anlatması olayı, "2 rekat dua okur" gibi komik bir ifadeyle çevrilmiş.

Mesela; kitabın adının iç kapakta "Cumhuriyetin Günah Keçileri" yazılmasıyla, dış kapakta "Cumhuriyetin İnatçı Keçileri" yazılması arasında paradoks vardır ve günah keçisiyle inatçı keçi arasında ise hayli geniş anlam farkı bulunur. Yine, belki sözlük anlamı birebir öyle ise bile, "peygamberin müritleri" değil "sahabeleri" hiç olmadı "sohbet arkadaşları" diye çevrilmesi daha münasip olmaz mıydı? Hele "yorumcu İbni Kathir'in" bizim "müfessir İbni Kesir" olduğunu farkedince, hem şaşırdım, hem kızdım! Bu gibi hataları -ki, hata sayılır evet- geçersek; kitap 21. Yüzyılın İslam'a bakışını, bunca hazımsıza rağmen İslam güneşinin ufukları sardığını ve kafirler istemese de, Allah'ın nurunu tamamlayacağını gözler önüne seriyor!

Tavsiye ederim. İyi okumalar!

Cumhuriyet'in İnatçı Keçileri
Sandrine Moureles
Avrupa Yakası Yayınları
125 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.08.2014 10:49 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 12:04
3777
Yorumlar
  • Salih Kartal 2014.08.28 18:50

    Bunca zamandır roman okumayan, sosyolojiye dair yazılmış romanlar dışında da asla okumayı dşünmeyen birisi olarak; yazının başından etkilenip bir istisna durumu ile bu romanı okumayı düşünmeye başlamıştım..

    Ta ki çevirideki "ahmaklık"ların anlatıldığı satırlara gelene kadar..

    Teşekkürler..

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.