Dergi Soruşturması: Mehmet Okumuş, Söyleşi, Kitaphaber

Dergi Soruşturması: Mehmet Okumuş yazısını ve Kitaphaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Dergi Soruşturması: Mehmet Okumuş

09.10.2020 09:00 - Kitaphaber
Dergi Soruşturması:  Mehmet Okumuş

Sizin için dergi nedir?

Şairin, yazarın, çizerin ilk elden kendini ifade etme imkânı bulduğu bir mecra dergi. Okurun da yazarın da edebiyata ve sanata meylini şekillendiren bir yanı var derginin, dergiciliğin. Öyküyü, şiiri, denemeyi kısaca yazın türlerini bir arada okura sunmasıyla da dergiler, kıymetli bir edebiyat ve sanat durağı…

Takip ettiğiniz dergiler hangileridir?

Önceden pek çok dergiyi takip etmeye çalışırdım. Şimdiki zaman buna pek imkân vermiyor. Yine de e dergiler, Akatalpa, Kitaplık, Şehir Defteri, Hece, Sözcükler takip etmeye çalıştığım dergiler.

Hangi dergilerde yazdınız ve ilk eseriniz hangi dergide yayınlandı?

ilk şiirim hangi dergide çıktı hatırlamıyorum. Arkadaş, Mersin'de Düş Çınarı dergisi çıkarmıştı. Orada yazdım sanırım ilk şiirimi. Çok sayıda dergide yazmadım zaten. Sonra Aşkın e Hali'ni çıkardık. Orada yazdım. Yedi İklim, Akatalpa, Hece, Eliz bu dergilerde de birkaç şiirim ve yazılarım yayımlandı. Yayımlayanlara teşekkür… (Şunu da söylememe müsaade ederseniz sevinirim: Dergide şiir ya da yazım çıktı diye tellal olup bağrış-çağrış işi bana çok fena bir işmiş gibi geliyor. Çıktı, çıktı. Ve bitti. Bu kadar.)

Yazarlık sürecinde dergilerin yeri hakkında neler söylersiniz?

Edebiyatın ve edebi metinlerin seyr-i süluk'u açısından dergilerin önemli olduğunu düşünüyorum. Yazarlık sürecinde edebi türlere, tarzlara yönelimin belirlemesi açısından da kıymetli araçlar, dergiler. Dergilerin yazarlık sürecini doğrudan etkileyen bir güce sahip olduğunu düşünmüyorum. Olsa da bu eski dergiler için geçerliydi. Çağ ve hayat değişti. Dergiler artık iyi, güzel, doğru olanı değil de çarpıcı olanı yakalamak zorunda. Bu da dergilerin yedeğindeki yazını olumsuz etkiliyor. Diğer bir konu da herkes kendine bir mecra seçmek zorunda bırakılıyor. Dergiler bu mecraların kendine ait sesi olarak kullanılıyor. Bu kötü bir gidişat. Kâğıdın bile utandığı yazı ve şiirlere çok fazla rast geliyoruz. Hamaset'e esir edilmiş ürünler için söylüyorum bunu. Dergilerin yazarlık sürecine etki ve katkısının pek kalmadığını düşünüyorum.

Türkiye'deki genel dergicilik hakkında neler söylersiniz?

Bu soruya cevap verebilmek için dünyanın diğer ülkelerinde neler olduğunu bilmek gerekiyor. Tabi bu bilgiden mahrumum. Ama birkaç dergi dışında sahici bir edebiyat mecrasının olmadığını düşünüyorum. Özellikle tamamen güzel sözler antolojisi gibi çıkan ve biraz da yeraltı edebiyatının artistliğini içeren dergilerin güzel işler yaptığını düşünmüyorum… Dergilerin ilkin harika işler yapıyormuş gibi gelseler de birkaç okuma sonrasında yabancılaşan metinlere çok fazla yer verdiğini düşünüyorum.

Eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Sorular için teşekkür ederim. Cevaplar konusunda bir kusur olduysa özrümü de peşinen dilemiş olayım.

Teşekkürler.


Mehmet Okumuş

1978 yılında Çorum Oğuzlar İlçesi Asarçayı Köyü'nde doğdum. Çorum İmam Hatip Lisesi ve ardından küçükbüyük şehir Kütahya'da Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümünden 2001 yılında mezun oldum. Çorum Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğüne bağlı Kent Arşivi biriminde çalışıyorum.


Yazar: Kitaphaber - Yayın Tarihi: 09.10.2020 09:00 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 23:12
3790

Kitaphaber Hakkında

Kitaphaber

Kitaphaber adına bazen yeni çıkan bir kitabı tanıtırken bazen bizden bir şeyler paylaşırken ve bazen de alıntı ve yeni çıkanlar kullanıcı isimleriyle paylaşmayı tercih etmediğimiz veya hangi profil altında paylaşmanın uygun olduğunu bilemediğimiz içerikleri bu kullanıcı profiliyle paylaşıyoruz. Bir dönem kitaphaber adına yaptığımız söyleşileri de bu isimle paylaştığımız olmuştur.

Kitaphaber ismine kayıtlı 127 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 8 kitap bulunmaktadır.