Dikkat Vücudunuz Konuşuyor - Ahmet Şerif İzgören, Bilim, Misafir Köşesi

Dikkat Vücudunuz Konuşuyor - Ahmet Şerif İzgören yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz

Dikkat Vücudunuz Konuşuyor - Ahmet Şerif İzgören

30.03.2011 09:36 - Misafir Köşesi
Dikkat Vücudunuz Konuşuyor - Ahmet Şerif İzgören

Nihat İlhan, kitaphaber için kaleme aldı.

Ahmet Şerif İzgören 1965 yılında İzmir'de doğmuş. Türk Silahlı Kuvvetlerinde üsteğmenlik, özel şirketlerde genel müdürlük ve kurumsal alanda da müdürlük gibi faaliyetlerde bulunduktan sonra kendi kurduğu İzgören & Akın Şirketinin başına geçmiştir. İzgören, yıllar boyunca iş hayatından ve günlük hayatından elde ettiği deneyimleriyle, beden dilinin insanlar üzerindeki etkisini fark etmiş ve bu dili kitap ve seminerler aracılığıyla diğer insanlara da anlatarak bugün kendisini Türkiye'nin önde gelen beden dili uzmanlarından biri olarak kabul ettirmiştir.

Öncelikli olarak 'Avucumuzdaki Kelebek' adlı kitabıyla iş hayatına değinen İzgören, büyük bir başarıya imza atarak ard arda basılan kitabında, 49. baskıya ulaşmış ve daha sonra bu başarısını 'Dikkat Vücudunuz Konuşuyor' adlı genele hitap eden eseriyle ikiye katlamıştır.

Kendisinin psikolog ya da bir uzman olmadığını söyleyen İzgören'in bu başarısını yoğun iş hayatından almış olduğunu kitaplarındaki ifadelerden de anlayabiliriz. Her alandan insanla tanışmış, kendisi de birçok alanda iş yapmış bir isim. Bütün bunlar sonucunda fark ettiğini söylediği beden diline ulaşmıştır.

Adından da anlaşılacağı gibi 'Dikkat Vücudunuz Konuşuyor' beden dili üzerinde yazılmış bir kitap. İnsanların günlük yaşamlarında, iş yaşamlarında, arkadaşlık ilişkilerinde ve flörtlerinde bilerek ya da bilmeden yaptıkları hareketlerin ne anlama geldiklerini anlatıyor. Aslında dünya üzerinde birçok dil bulunmasına rağmen beden dilinin her yerde aynı olduğuna dikkat çeken İzgören, bunun aksi yönünde bazı hareket ve davranışların da kültürlerden etkilenerek farklılıklar gösterebileceğini ifade ediyor.

Kitap, günlük yüz ve el ifadelerinin ne anlama geldiğini ele alarak başlıyor. Devamında ise insanın bölgesel ve hâkimiyet alanlarına değiniliyor. Burada da insanların tanıdıkları ya da tanımadıkları insanlara karşı nasıl bir bilinç içerisinde yaklaştığına değinen İzgören daha sonra asıl konulara giriş yapıyor.

Bütün bu kısa anlatılardan sonra kitap asıl bölümlere daha ayrıntılı bir biçimde girmekte. İlk olarak 'Ellerin Verdiği Mesajlar' adlı bölümde, insanların günlük yaşam tarzında ya da iş hayatında el ve kol konumlarının ne ifade ettiği anlatılmış. Özellikle liderlerin hareketlerini tanımlama da büyük yardımı olabilecek bu kitap, liderlere daha ayrıntılı olarak değiniyor.

Daha sonra 'Savunma' bölümüne geçerek insanların kollarını kavuşturduğunda ya da ayaklarını kenetlediğinde ne gibi ifadeler taşıdıklarını öğreniyorsunuz.

Devamında ise 'Gözler, Bakışlar, Başın Kullanımı' bölümünü görüyorsunuz. Gözlerin neler ifade ettiğini, hangi bakışın ne anlama geldiğini ve daha çok liderlere değinerek başın kullanımıyla nasıl üstün hale gelindiği anlatılıyor.

'Makam Odaları, İş dünyası, Güç Oyunları' bölümüne geldiğimizde bunların daha çok iş dünyasıyla ilgili olduğunu görüyoruz. Burada iş yaşantısında insanların nasıl davranmaları gerektiğine ve odalarının nasıl dizayn etmeleri gerektiğine değiniliyor.

Davamında 'Aynalama, Yalan, Flört' bölümünü geçiyoruz. Burada en çok dikkat çeken konu da flört. Zaten yazar da konuya girişinde 'Şimdi, bu kitabı almanızın asıl nedeni olan konuya gelmek istiyorum.' diyor. Konunun içine girdikçe kadınların ve erkeklerin ilişkilerde bilerek ya da bilmeyerek yapmakta oldukları hareketlerin ne anlama geldiğini daha iyi anlıyorsunuz.

Konuların devamında ise 'Beyin, Duygular ve Bedenimiz' adlı konu geliyor. Burada da beyin ile duygular arasında nasıl bir iletişim olduğunu gösteren yazar, özellikle beynin bedeni nasıl işleme koyduğunu anlatıyor.

Son olarak 'Renklerin İş Yaşamında Kullanımı'nı görüyorsunuz. Adından da anlaşılacağı üzere iş yaşamında hangi renklerin kullanılması gerektiği, hangi rengin ne anlam taşıdığı ifade ediliyor.

İzgören'in bunca kişisel gelişim kitabı arasında neden bu kadar kabul edildiğini, yazarın okuyucusuyla sohbet eder gibi kullanmakta olduğu diliyle ve gerçekte yaşanılan deneyimler sonucu ortaya çıkan ürünler olmasıyla açıklanabilir. Zaten kitap da kişisel gelişim kitaplarından çok bir anlatı tarzını oluşturuyor. Ancak kitabın genişliğine ve bunca konunun ele alınmasına rağmen yazar, girişte de belirttiği gibi doğal olmanızı istiyor. Çünkü ona göre iletişim; doğal ve kendimiz olmaktır.

Ahmet Şerif İzgören
Dikkat Vücudunuz Konuşuyor
Akademi Artı Yayıncılık


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 30.03.2011 09:36 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:08
13889

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.