Dindar Bir Doktor Hanım : Ayşe Hümeyra Ökten - Söyleşe, Edebiyat, Misafir Köşesi

Dindar Bir Doktor Hanım : Ayşe Hümeyra Ökten - Söyleşen: Nevin Meriç yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr site

Dindar Bir Doktor Hanım : Ayşe Hümeyra Ökten - Söyleşen: Nevin Meriç

23.05.2012 17:20 - Misafir Köşesi
Dindar Bir Doktor Hanım : Ayşe Hümeyra Ökten - Söyleşen: Nevin Meriç

Zehra Erbay, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

İnsanın zorunlu olduğu, yapılması gerektiği için zaruretten yaptığı okumaları vardır.
Birde, zevk edindiği, kitapla meşgul olduğu süre içinde nefes aldığını hissettiği kitaplar.

Zorunlu kısma genellikle ders kitapları girerken (onları da zevk edinenler vardır elbette) zevk kısmına edebi eserleri koyabilirim kendi adıma.
Biyografi çalışmaları bunların başında yer alır. Benim ise başucumda...

Ünlü-ünsüz, siyasi-aktris, her kimse hayatı gözden geçirilen, öğrenilecek, sonraki nesillere aktarılacak çok şey vardır.Tabii biyografi yazacak olanın işin ehli olmasını söylemeye bilmem gerek var mı? Bizzat hayatı kaleme alınan şahsın dışında, çağdaşı olan başka sahalardan tanıdığımız birçok ismin hayatına dair muhaberatı da elde etme imkânına sahip olmak ayrı güzel.

Hâsılı kelam biyografi okumaları için çok karlı bir okuma türü diyebiliriz...Bahsedeceğim kitapta, merhum ve mağfur Mahmud Celaleddin Ökten hocanın kerimesi Ayşe Hümeyra Ökten hanımefendinin hayatı anlatılıyor. Kendisinden bizzat dinleyip kaleme alan: Nevin Meriç.

Ayşe Hümeyra Ökten hanımefendi, cumhuriyetin ilk kadın doktorlarından. Aynı zamanda ilk başörtülü dindar doktor. 1925 doğumlu olan Hümeyra Hanım Celal hocanın ilk çocuğudur. Dönemin şartları göz önünde bulundurulursa kız çocuklarının üniversite değil ilk mektepten sonra okula devam etmeleri muhal...

Celal hoca, medrese eğitimi, almış yıllarca müderris olarak vazife yapmış, etrafında ismi hep saygıyla anılmış bir âlim... Bu durumda, kızını üniversiteye gönderme fikri çevresinde duyulunca karşı çıkan tepki gösteren de o nispette fazla oluyor. Celal hoca kızı Hümeyra hanımı doktor olarak görmeyi kafasına koyar ve tüm desteğiyle kızını tıbbiyeye gönderir.

1949 yılında çok zor şartlar altında tıbbiyeyi bitiren Hümeyra Hanım, ihtisasını iç hastalıkları (dâhiliye)üzerine tamamlar.

İlk başörtülü, dindar bir doktor hanım olan Hümeyra hanım göreve başladıktan bir süre sonra Kızılay görevlisi olarak hacca yazılır ve hacca gideceği kesinleştiği günlerde babası Celal hoca "kızım ben anlıyorum ki sen hicaz yolunu suyolu yapacaksın" der.
"Önceleri anlamamıştım seneler geçince babamın sözünde ne kadar hakiki olduğunu anladım" diye anlatır.

Bir kere Medine'ye gittikten sonra kopamayacak kadar, bağlanan Hümeyra hanım, İstanbul'da ki ailesini ihmal etmemek üzere gidiş gelişleri sıklaştırıyor.
Onun bu halini gören ebeveyni, oradan uzakta kalamayacağını anlayıp yerleşmesine izin verir.
Yalnız bir kadın için bu yolculuklar elbette hiç kolay değil. Çoğu zaman kara yoluyla yapılan yolculuklar türlü meşakkatlerle dolu olmasına rağmen aşkla her sene iki kere giriş çıkış yapmaya devam eder.

Tüm bu yaşadıklarını anlatırken birçok isimden söz ediyor... Çocukluğunda hafta sonları aksatmadan evlerine gelen Celal Hocanın manevi evladı Nurettin Topçu bunlardan biri. Her yaz sayfiyeye çıkmaları ayrı bir hikâye.60 yıl aralıksız çıkılan hac yolculuklarında yaşanan sayısız olaylar, unutulması güç hatıralar...Mekke ve Medine' de tanıştığı yerli yabancı birçok insan...

Hepsi ayrı bir âlem...Ayrı bir ufuk...
Kitabı bitirdiğimde, bir ömre neler sığabiliyormuş diye düşünmeden edemedim. Kendisine hayır ve bereketli bir ömür diliyorum...

Dindar bir doktor hanım
Ayşe Hümeyra Ökten
Söyleşen: Nevin Meriç
Timaş Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 23.05.2012 17:20 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 13:34
5322

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.