Duran Çetin ile Kitaplar ve Kitapları Hakkında Söyleşti, Söyleşi, Misafir Köşesi

Duran Çetin ile Kitaplar ve Kitapları Hakkında Söyleştik yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabi

Duran Çetin ile Kitaplar ve Kitapları Hakkında Söyleştik

01.06.2012 12:40 - Misafir Köşesi
Duran Çetin ile Kitaplar ve Kitapları Hakkında Söyleştik

Yakup Çak, kitaphaber okurları için öykü, roman ve masal yazarı Duran Çetin ile Kitaplar ve Kitapları hakkında söyleşti...

Kitaphaber.com.tr olarak, edebiyatımıza öykü, roman, araştırma ve her türlü emeği geçen, tabiri caiz ise bu işin mutfağında olan kişilerin, kitaplar hakkındaki düşünceleri ve kültür dünyamıza kazandırdığı eserleri hakkında kısa bir söyleşi yaparak, tanıttığımız ve değerlendirdiğimiz kitapların, yazarlarını tanımak istedik. Bize bu imkânı verdiğiniz için tüm Kitaphaber.com.tr ekibi olarak teşekkürlerimizi sunarız.

Duran Çetin kimdir, Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Apasaraycık köyünde 1964 yılında doğdu. İlkokulu köyünde, orta öğrenimini Çumra'da tamamladı. Selçuk Üniversitesi İlâhiyat Fakültesinden 1986 yılında mezun oldu. Aynı yıl Eskişehir'e bağlı Sarıcakaya ilçesinde başladığı öğretmenliğe, Turhal, Kulu ve Çumra'da uzun yıllar de¬vam etti. Hâlen Konya'da öğretmen¬liğini sürdürmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan yazar, masal, öykü ve roman çalış¬malarına devam etmektedir.

Anadolu'nun kavurucu yazından ve dondurucu kışından, dahası sımsıcak ve yanık bağırlı insanlarını anlattığı roman ve hikâyelerinde; anlamlı, gerçekçi ve çocuksu duyguları ders çıkarıcı bir şekilde işliyor. Hayatı her yönüyle yansıttığı eserlerinde, Anadolu'nun sıcacık sesi olma yolundaki çabalarını sürdürüyor.

Her kesimden insanımızın dertlerini, kültür ve yaşam biçimlerini işleyerek, okuyucuyla bütünleştirme düşüncesiyle romanlarını yazmaya ve yayımlamaya devam ediyor.

Faydalı olmayı ve iyi insan yetiştirmeyi amaç edinen yazar, masal, hikâye ve roman konularını seçerken iyiye, güzele yönlendirmeyi hedefliyor.

Berceste, Ay Vakti, Edebiyat Otağı, Genç Kardelen, Son Çağrı, Ribat, Müsvedde, Dergah, Hece Öykü, Yedi İklim, gibi basılı, Edebistan, Edebiyat Ufku, Hikayelerarşivi gibi internet dergilerinin yanında bölge gazetelerinde hikaye ve yazıları yayımlanmaktadır.

Yayımlanmış eserler:
1. Bir Kucak Sevgi, Öykü, Beka Yayınları
2. Güller Solmasın, Öykü, Beka Yayınları
3. Bir Adım Ötesi, Roman, Beka Yayınları
4. Kırmızı Kardelenler, Öykü, Beka Yayınları
5. Yolun Sonu, Roman, Beka Yayınları
6. Portakal Kızım, Roman, Beka Yayınları
7. Sana Bir Müjdem Var, Öykü, Beka Yayınları
8. Gözlerdeki Mutluluk, Öykü, Beka Yayınları
9. Toprak Gönüllüler Roman, Beka Yayınları
10. Minik Göl, Öykü, Koski
11.Büyük Ödül, Öykü, Beka Yayınları
12.Balkondaki Adam, Öykü, Beka Yayınları
13.Gökkuşağı Yolculuğu, Masal, Gonca Yayınları
14. Kül Yığını, Öykü, Beka Yayınları
15.Portakal Kızım Sadece Ben, Roman, Beka Yayınları
16.Sevimli kuş ve susuzluk, koski
17.Macera Peşinde, Masal, Meram Belediyesi
18.Bir Yudum Şehir, Öykü, Meram Belediyesi
19.Bekleyiş, Öykü, Meram Belediyesi

Duran Çetin'i edebiyat dünyasına iten sebep nedir? Yazmaya nasıl başladınız?

Gazetede köşe yazıları ile başladım. İşin aslı bir kızgınlıktı beni yazmaya sevk eden. Yaşadığım beni çok üzen bir olay karşısında savcı ile aramızda geçenler beni kitap yazmaya mecbur etti. toplumdaki olumsuzluklar beni yazmaya sevk eder hep.

Bir öykü yazarı olarak, öykülerinizde hitap ettiğiniz ve aslında hitap etmesini istediğiniz bir kitle var mı?

Elbette. Tek cevap herkes. Yazdıklarıma herkes okusun isterim. Ama ben çocuk ve gençler için yazdığımı düşünüyorum. Çünkü okuyucu potansiyeli olanlar öğrenciler...

Öykü yazarlığınızın yanında roman ve masal kitaplarınız da var, siz kendinizi hangisine daha çok yakın hissediyorsunuz?

Dönem dönem değişebiliyor. Bazen öykü yazmak geliyor içimden bazen de masal... Roman olacak bir öykü beni bulursa da roman yazmaktan zevk alırım. Bu günlerde öykü ve masal eşit gidiyor diyebilirim.

Hayatın içinden küçük ayrıntıları yakalamak suretiyle öykülerinizi farklı bir boyutla sunuyorsunuz, sizce öykücülük hayatın farkındalığı mıdır?

İşin aslı yazmak yazabilmek farkındalıktır.

Öyküleriniz için konu seçerken, en çok neyi dikkate alıyorsunuz?

İyi insan olmaya matuf yazıyorum. Benim için önemli olan faydalı olabilmektir. Ahlaki yozlaşmanın önünde durabilmektir amacım. Okuyucu, yazdıklarımdan mutlaka kendine bir çıkarımda bulunsun isterim.

Öykücülüğün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Verimli görüyorum. Bizim birikim ve kültürümüze de uygun. Kıssalar ve mesnevi, hikâyenin geleceği ve biz öykücüler için çok şeyler söylüyor zaten. Yeter ki öyküyü rayından çıkarmayalım...

Kitaphaber.com.tr bildiğiniz gibi, sanal âlemde kitap değerlendirmeleri ve tanıtımı yapan bir sitedir. Bu tür sitelerin, kitap tanıtımında bir etkisi olduğuna inanıyor musunuz?

Evet mutlaka etkilidir. Zaman zaman ben de Kitaphaber.com.tr ve diğerlerini ziyaret eder yazılanları görmeye çalışırım.

Sosyal paylaşım siteleri ve İnternet, tüketim toplumu olduğumuz bu dönemde her şeyi ve edebiyatı da tehdit ediyor. Sizce bu bir avantaj mıdır, yoksa kültürümüzün yozlaşmasına katkı mı yapmaktadır?

Durum tespitini siz yaptınız zaten. O zaman yapılması gereken bu ortamda kalemimize sahip çıkıp daha kıvrak ve çarpıcı şekilde kullanarak yozlaşmanın önüne set olmak gerekir. Olayın iki tarafı var. Bir taraftan tüketirken diğer taraftan kalem tutan eller artıyor. Bu ortamda olgunlaşarak kendini hissettirenler de eksik değil...

Duran Çetin'in çok yönlü bir kişi olduğunu biliyoruz, eğitimci, yazar ve bunun yanında televizyoncusunuz, Kontv'de Kültür Dünyamız adlı programınızla kitaba ve yazarlarına bir kapı aralamaktasınız. Yazmak, bu çok yönlü tarafınızda neye tekabül ediyor?

Kontv'de Kültür Dünyamız adlı program ile kitaba ve yazarlarına hizmet ediyoruz. Yaklaşık iki yıldır devam eden program oldukça faydalı ve etkili. Ben sık sık konferanslar veriyorum. Ama her şeye rağmen benim için ilk sırada yazmak diyebilirim.

Kitaphaber.com.tr ekibi olarak, bizlerle birlikte olduğunuz için teşekkür eder, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.

Kitaphaber.com.tr olarak kitaba olan katkı ve hizmetinizden dolayı tebrik ve teşekkür ediyorum. Bana bu fırsatı verdiğiniz için de ayrıca minnettarlığımı ifade ediyorum.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 01.06.2012 12:40 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 15:22
4949

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.