Gökyüzünde Arıcık Kuşları, Edebiyat, Misafir Köşesi

Gökyüzünde Arıcık Kuşları yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Gökyüzünde Arıcık Kuşları

16.05.2016 09:39 - Misafir Köşesi
Gökyüzünde Arıcık Kuşları

Merve Yüksel, Kitaphaber için kaleme aldı...

"çocukluk insanın cenneti, sılasıdır"

Gökyüzünde Arıcık Kuşları Atıf Bedir'in Cümle Yayınları'ndan çıkan hatıra türündeki kitabı. Mavi beyaz bir kitap. Ön kapağında kartpostallarda hapsolmuş bir zamandan kalma gülümseyen çehresiyle bir baba ve kucağında sımsıkı sarıldığı küçük bir oğul… Gökyüzünde Arıcık Kuşları'nı görüp okumamak mümkün mü?

Atıf Bedir müstear ismiyle şiirlerini ve yazılarını okuduğumuz kişinin asıl ismi Abdurrahman Başpınar'dır. Ona bu müstear ismi veren Nuri Pakdil'dir. Şiirleriyle, yazılarıyla ve yazın hayatındaki başarısıyla edebiyat dünyasındaki misyonunu başarıyla ifa eden bu değerli insanın üslubunu (ilham dünyasını) tanımakta büyük faydalar olmalı diye düşünürken, bu fikrimin ne kadar da yerinde olduğunu kitabı okuyunca daha iyi anladım. Kitabın arka kapağındaki lirik üsluba göz gezdirdiğinizde, "yine onun gizemli dünyasıyla muhatap oluyorsunuz, evet bu böyle oluyor '' dediğinizi duyar gibiyim.

Gökyüzünde Arıcık Kuşları kitabında yazarın çok uzaklarda kalmış çocukluğuna duyduğu özlemi, hasreti, sılayı hissetme imkânına sahip oluyorsunuz. Kitabın kapağını açtığınızda sunuş yazısında Nuri Pakdil' in, "Çocukluk insanın rüzgârla yarışmasıdır" ifadesi ile karşılaşıyorsunuz. Sizi kendine çeken bu sunuş metninin başında yer alan bu ifade ne kadar da mütevazı ve etkileyici. Bu kanaate sadece sunuş metninde yer alan bir cümle ile de ulaşmıyorsunuz. Şiirsel, özlem dokulu, hasret yüklü, yaz sıcaklıklarında kalmış patikalarda, uzak bağ yollarında kuş seslerine eşlik ederken, özlemin renklerinden, kokularından, duygularından uçuşan arıcık kuşlarıyla birlikte Gökyüzünde Arıcık Kuşları'nın tevazusuna kapılıyorsunuz.

Kendinizi mütevazı, çocukluğunuzun uzak iklimlerinden bir tablonun içinde buluveriyorsunuz. Birde yüreklerde kıvılcımlar uçuran Atıf Bedir'in şu cümleleri; "Şehir nasıl bir yer ki! Hiçbir şey düşünemiyorum. İnsan gün doğumunu seyretmeyi özler mi? Özler mi bir dağın, bir tepenin, ağaçların, denizin, gölün üzerinden doğan güneşi görmeyi? Çocukluğunun geçtiği yerlerdir insanın sılası… Bir yer: Çocukluğumun uzak iklimlerinde, dağ başlarının ıssız coğrafyalarında, terk edilmiş yaz sıcaklarında kalmış. O yeri yazmasam rahat edemem. Duramam, oranın ıssızlığını, terk edilmişliğini, yalnızlığını kâğıda dökmezsem. Düşümde uzaktan orayı seyrediyordum. Gökyüzünde arıcık kuşları uçuşuyor. Asmalarda üzüm salkımları ışıldıyor. Nar ağaçları çiçeklerini döküp nara durmuş. Hemen sofra kuruluyor. Ev sahibi eline bir kap alarak bahçenin yolunu tutuyor. Elif be te se cim… Küçük bir çocuk gırtlağından noktalı hı sesini çıkarmaya çalışıyor, o bu sesin altında ezildikçe eziliyor. Gökyüzünde arıcık kuşlarının arasına kırlangıçlar karışıyor. Bu baharlar çocukluğumun baharlarıdır. İnsan hayatında çocukluk da bir bahar gibi değil midir?"

Yazar Atıf Bedir, çocukluğunun dünyasına uzanan bir hatıratı resmedip, o resmin içine konuk ediyor okuyucusunu. Çocukluğun özlem dokulu eşsiz anılarını gözler önüne sererken, resmin içinde kanallar açıyor ve nihayetinde keyifle uğurluyor. Yazarın kendi içsel dünyasında yaşadığı duygusal değişimler açısından üçüncü tekil şahsın anlatımıyla da gayet detaylı ve akıcı bir üslupla yazılmış bu kitap okuyucunun yazarın iç dünyasını çok kolay içselleştirmesine sebep olmuş. Yazar çocukluğunun kişilik özelliklerini de oldukça başarılı bir anlatımla vermiş. Bu sebeple okuyucunun gönlünde taht kurmuş. Atıf Bedir'in hafızalardan bir ömür boyu silinmeyecek takdire şayan anıları ve anlatımıyla çocukluk, doğrusu naif duyguların törpülendiği şu zamanda, en insani ama aynı zamanda en ihmal edilmiş taraflarımıza seslenme cesareti gösteriyor. Gökyüzünde Arıcık Kuşları, her kalbin çocuk sesi olacak, sevgi, muştu ve özlem taşıyacak, çocukluk zamanlarını hala kalbinde taşıyanlar için yazılmış enfes bir kitap. Zengin hatıralar denizinde farklı ufuklara yelken açmak isteyen kitapseverlerin tez vakitte Gökyüzünde Arıcık Kuşları'nı okumalarını tavsiye ederim.


Gökyüzünde Arıcık Kuşları

Atıf Bedir

Cümle Yayınları

Not: Bu yazı Ayraç Kitap Tahlili ve Eleştiri Dergisi Nisan 78. Sayıda yayınlanmıştır.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 16.05.2016 09:39 - Güncelleme Tarihi: 07.06.2022 19:14
4427

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.