Güneşimin Önünden Çekil - A. Ali Ural, Kara Tahta, Bilal CAN

Güneşimin Önünden Çekil - A. Ali Ural yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Güneşimin Önünden Çekil - A. Ali Ural

15.02.2011 23:27 - Bilal CAN
Güneşimin Önünden Çekil - A. Ali Ural

Güneşin önünde yazılmış, havasında güneş renkli kaplı bir kitapla karşılaştığımda bu kitabın kendine çeken bir havası olduğunu anladım. Ali Ural’ın diliyle ele aldığı yazılar portre türüne en güzel örnek olarak karşımıza çıkıyor. Ezop’tan Ahmet Yesevi’ye, Gogol’dan Dostoyevski’ye, Attar’dan İmam-ı Rabbani’ye kadar birçok insanın portre yazılarını görebilirsiniz. Yazanın dilindeki akıcılık kitaba ayrı bir tad katmıştır.

”rakibini yenip böbürlenen güreşçiye sormuş: ”rakibin senden güçlü müydü! ” Adam ”ne gezer” deyince bu kez Ezop kündeye getirmiş pehlivanı: ”kendinden güçsüz birini yenmekle birini yenmekte övünülecek ne var!”

”bütün tartışmaların anası, bütün davaların süt ninesi, ayrılık ve savaşların kaynağı dildir. Şehirleri dil ile yıkarlar. Öven dil, gün gelir söven dil olur!”

Ezop’un sözleriyle düşünmeye başladığımızda onun intiharına sebep olan dilini anlamaya çalıştık. Dilden çıkan akıllı sözleri ancak iyi düşünenler anlayabilirdi. Ezop anlaşılmamanın ve anlayışsızlığın kurbanı olarak idama götürülürken ”kurbağa ile fare ” hikâyesini tarihin silinmez harfleriyle bizlere bıraktı. Bu masal astık hiç bitmeyecek bizde.

Mevlana’yı anlatacak sözler yine Mevlana’nın kalemiyle ve sözüyle olabilirdi.

Hamdım, Piştim, Yandım!

Derya’yı deryanın sözleriyle anlatmak en iyisi. Yazar bu bölümde yeni bir kitabının olacağından da haber vermiş. Üç yüz sayfalık bir Mevlana romanıyla bu anlatışına devam edeceğinin haberini vermiş. Bize de bu kitabı ancak beklemek düşer.

70 portreye yer veren yazar. Her portrede kişilerin sözleri üzerinde de çok iyi bir şekilde durmuş. Bu sözler bizim tarihimizi aydınlatan bizlere yön veren bize ışık saçan sözler olarak yazılıydı zaten. Yazanın bu çalışması bende büyük bir eksikliği kapatarak çok güzel kitap olarak bende yer edindi.

İnsan hayatının değişik yönlerine ışık tutan bu portreler her insanın bir boyutu olduğuna ve her insanın bir alem, bir dünya, bir şiir, bir müzik, bir aforizma, bir cümle, bir hikaye barındırdığını ve bunları birleştirdiğinizde hayatın kendisini okuyacağınız bilinir kılmış durumda.

”zamanı tayin edilmiş olsa bile vaat edilen bir şeyin vuku bulmaması, seni şek ve şüpheye düşürmemelidir. Çünkü şek ve şüpheye düşmek kalbin basiretine sataşmak ve içindeki sırrın nurunu söndürmektir” (Ataullah İskendere Hz.)

Yazan her portre hakkında kendi birikimini de paylaşmış. Uzun bir çalışmanın ürünü olduğu her halinden belli olan eser büyük bir eksikliği kapatır nitelikte.

Yazarına teşekkürler.

Güneşimin Önünden Çekil
A. Ali Ural
Şule Yayınları


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 15.02.2011 23:27 - Güncelleme Tarihi: 21.11.2021 01:50
4623

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 6 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com