Hapşuuuuuuuuuuuu! Ruhum sen çok yaşa, Düşünce, Can KURSİK

Hapşuuuuuuuuuuuu! Ruhum sen çok yaşa yazısını ve Can KURSİK yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Hapşuuuuuuuuuuuu! Ruhum sen çok yaşa

07.03.2012 13:56 - Can KURSİK
Hapşuuuuuuuuuuuu! Ruhum sen çok yaşa

Şair Sayısınca Şiir Yaklaşımı

Her şairin şiire yaklaşımı farklıdır gibi bir cümle ile çıkarımda bulunmam yanıltıcı olmaz sanırım. Şairler şiirlerini yazarken farklı kulvarlarda koşan şairleri de takip edip şiirin "poetikası nasıl oluşturulur" hakkında malumat sahibi olabilir. Şiir, estetik ölçütü olan ve eser olarak ortaya konma amacıyla yazılan metinlerdir. Şiiri şairin bir eseri olarak görmek ve bu şiiri bir ileti amacıyla okumak okura düşen görevlerdir.

Şiir üzerine bu güne kadar sayısız tanımlamalar getirildi. Hepsi bir tarafı yanlı bir tarafı eksik kalan tanımlardır. Bunu şairin şiiri yazarken söylenen tanımlara göre şiirini oluşturmamasından dolayı söyleyebiliriz. Şiir bir tanıma sığmaz lakin farklı ölçütler üzerinden değerlendirilme imkanı sunabilir bize. Bir şiir nasıl kaliteli bir şiir olur, bir şiirin olmazsa olmazı nedir, şiir gibi yazılan her metin şiir midir, şiirin yapı taşı nedir, şiirdeki şair izi nasıl olmalıdır v.s gibi sorular sorarak bir şiir poetikası oluşturabiliriz.

Kambiyo Hesabı Olan Şiir Ya da 646

Zafer Acar'ın son şiir kitabı olan Diri geçenlerde elime geçti. Zafer Acar'ı artık şiirle ilgilenip de bilmeyen yoktur herhalde. Hakkında onca yazı yazılmış, editörlüğünü yaptığı dergide uzun uzun röportajları yayınlanmış bir Hamse şairi olarak karşımızda durmaktadır. Hatta fotoğraflarına bakarak onun bir Rimbaud gibi olduğunu söyleyenler de çoktur. Bu aklımıza direkt olarak bir şair ne kadar popüler olabilir sorusunu getiriyor. Bunu alıp yaslıyoruz kendimizi ona. Şair popüler dünyanın insanı mıdır?

Değildir hacım. Bir şair popüler dünyanın insanı olamaz. Olsa olsa popüler dünyaya karşı olabildiğince karşı duran bir kişidir şair. Fakat Zafer Acar'da bu böyledir diyemiyoruz. Şiiri bazında ele alacak olursak; Diri ilk sayfadan son sayfaya kadar ağır aksak ilerleyen, insanı yoran, kendini beğenmiş bir şairin kaleminden çıkan bir eser olduğu için "aklımıza bir insan nasıl kendini o kadar beğenir sorusu da geldi" değerlendirmeye şair ve şiir bağlamından başlayalım dedik.

Diri ya da Ölü Cümlelerin Şiiri Öldürmesi

Şiir 1: Sebeb-i Telif: Stop stop stop...İnsandan kaçtım mezarıma sığındım stop stop stop stop stop stop stop zaferacar soluk alamıyorum yardım et zaferacar stop stop stop stop

Stoplarla dolu bir ilk sayfa güzeli olarak karşımızda duran ilk eser ismini İsmet Özel'den alan bir şiir. Bu şiiri bilmeyen yoktur herhalde. Zafer Acar stoplarla doldurduğu bu ilk sayfa güzeline neden böyle bir isim verip ortasına da kendi ismini koymuş anlayamadık.

Şiir2. Başlık I: "Güya medya reklamımı yapacaktı Tanrıdan bile fazla tanınacaktım" Tanınma ya da popüler olma ne için. Bir insan kendi egosunu tatmin etmek için tanınma heveslisi olabilir. Transparan cümleler ve özellikle "tanrı" kelimesi üzerinden cümleler bir dönem moda olsa da artık bu tarz cümleleri beğenmiyor okuyucular. Dün dünde kaldı. Artık yeni şeyler söylemek lazım.

Şiirle uğraşıyorsanız tabi ki güzel cümleler yakalayabilirsiniz. Zafer Acar'ın Diri kitabında da bu cümlelerden biraz mevcut: " sayfa 28: daha üretilmedi tövbeden başka günahları yıkayabilecek sabun"
"binlerce doğruyu üzerine saldım şeytanla korunuyor yalan"

"Tırnaklarımı çek tuz dök mısralarıma ey okur"

Zafer Acar'ın Diri kitabını okuduktan sonra aklıma gelen ilk cümle bu olmuştu. Kendi isteği üzerine mısralarına tuz dökmek amacıyla bir şeyler yazma gereksinimi duydum. Zafer Acar son dönem "neoepik" tartışmaları hasebiyle bir şiir kategorisine sığdırmaya çalıştığım fakat bir türlü bir kategoriye sığdıramadığım kendini çok beğenmiş şairler arasında bende yer etmektedir.

"hapşuuuuuuuuuuuu ruhum sen çok yaşa"

Şiiri üzerine çok fazla bir şey demek istemiyorum. Olabildiğince sıkıcı, varabildiğince kendi kitabı olan Diri, bir günde yazılmış bir eser olarak karşımızda durmaktadır.

Diri
Zafer Acar
Okur Kitaplığı


Yazar: Can KURSİK - Yayın Tarihi: 07.03.2012 13:56 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 17:39
4154
Yorumlar
  • sabırsız çalakalem 2021.11.22 17:39
    Kitabı gömmüşsünüz, bari cenazesini de kaldırsaydınız.

Can KURSİK Hakkında

Can KURSİK

Okur, dinler, arada bir şeyler söyler.

Can KURSİK ismine kayıtlı 13 yazı bulunmaktadır.