Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet Ran

Ferit Genç | Edebiyat | Okunma: 374 | 18.08.11

Nazım Hikmet, hayatını hep sürgün olarak yaşamış ve daha sonra yazdıklarıyla anlaşılmış bir halk dehasıdır.

1914’te başlayarak bir Mevlevi ve şair olan büyük babası Nazım paşa’nın etkisiyle şiirler yazmaya başlamıştır. Ve ilk şiir kitabı "Hala Servilerde Ağlıyorlar mı?" adlı eseridir. Nazım hikmet yaşadığı dönemde Sovyet devrimine duyduğu ilgiden dolayı Sovyetler birliğine gider. Orada Doğu Emekçileri Komünist Üniversitesi’ne yazılır. Görüşlerini Türkiye,’ye gelerek devam eder. Ve Türkiye’de Türkiye Komünist Partisi üyeliğine seçilir. Komünistlerin tutuklamaya başlanmaları itibariyle Moskova’ya gider. Moskova’ya gitmesiyle beraber sürgün hayatı başlamıştır.

Pratik politikadan uzak durmak, kavgasını bir devrimci şair olarak sürdürmek eğilimine karşın Nazım hikmet kovuşturma ve yadırgamalardan kurtulamamıştır. 15 Mayıs 1950’de iktidara gelen Demokrat Parti’nin 14 Temmuz 1950’de çıkardığı Genel Af Yasa’sında yararlanarak serbest kalır.

Hayatı hep sürgünlerde ve cezaevlerinde geçen Hikmet, kendisini çeşitli edebiyat türlerinde yazılar yazarak geliştirmiştir. Memleket özlemi ve sevgilisi Piraye’ye olan aşkı hiçbir zaman sönmemiştir.

"Henüz vakit varken gülüm" eseri Yapı Kredi Yayınlarının tüm şiirlerinden derlediği seçme şiirlerinden oluşmaktadır. Eserde N. Hikmet’in memleket özlemi, cezaevindeyken Piraye’ye gönderdiği mektuplar, kurtuluş savaşı, kendisini yapılan haksızlılarından şiirlerinden oluşmaktadır.

Ne güzel şey hatırlamak seni:

Ölüm ve zafer haberleri içinden,

Hapiste

Ve yaşını kırkı geçmiş iken…

Şair cezaevindeyken yaşadığı sıkıntıları ve özlemlerini sürekli Piraye’ye gönderdiği mektup ve bu tarz şiirlerinde dile getirmektedir. Şiirlerinde genelde geçmişte yaşadığı mutlu anlarına göndermelerde bulunarak hayallerini sürekli şiir dilinde ifade etmiştir.

Memleketimi seviyorum:

Çınarlarından kolan vurdum, hapishanelerinde yattım.

Hiçbir şey gidermez iç sıkıntımı

Memleketimin şarkılarını ve tütünü gibi.

Şairin hayatında özlemini ve hasretini öve öve bitiremediği tek şey memleket hasretidir. Hayatını sürekli memleketinden uzakta ve hep bir mülteci gibi dolaşması, kendisinde sürekli bir kartopu halinde büyüyen bir hasret yumağını oluşturmuştur. Yayınlanan eserlerinin tümünde memleket şiirlerine yer vermiştir. N. Hikmet memleket özlemini şöyle açıklar: "kimi insan otların kimi insan balıkların çeşidini bilir ben ayrılıkların. Kimi insan ezbere sayar yıldızların adını, ben ise hasretlerim."

Şiirlerini hiçbir kalıba uymaksızın yazan şair, şiirlerin her mısrasında çok derin anlamlar yüklemiştir. Ve günümüzde şiirleri hala dilden dile dolaşmaktadır. Hayatı kimi yazarların romanlarında konu olmuştur.

"Yazılarım otuz kırk dilde basılır, Türkiye’mde Türkçemle yasak’

Henüz Vakit Varken Gülüm
Nazım Hikmet Ran


89 yılında temmuz ayında dünyaya geldi. Bitlis doğumlu. Sosyoloji öğrencisi. 43 numaralı ayakkabısıyla 43 plakalı Kütahya sokaklarını arşınlayıp parmak uçlarıyla üşütür dünyayı. Soğuk espirilerin en hayır kısmında sağanak yağmurun ıslaklığıyla dokunur kancık bir klavyeye.

Neden hayallerinizi sürekli erteliyorsunuz diye iddalı düşünceleri sağlam bir temele oturduğunda ve iyi bir sigara içicisi durumuna geldiğinde ciğerlerinden bir himalaya fışkırtmaya çalışacak.

Ferit Genç İsmine Kayıtlı 46 Yazı Bulunmakdadır.


Ferit Genç İsmine Kayıtlı 46 Yazı Bulunmakdadır.

Beyaz Gemi - Cengiz Aytmatov
Gençlere Sesleniş - İsmail Öz
Hükümdar - Machiavelli
En Uzun Gece - Ahmet Altan
Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan
Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil
Şayenler: Kızılderili Bir Kabilenin Öyküsü
Uçurtmayı Vurmasınlar - Feride Çiçekoğlu
Kış Bahçesi - Güray Süngü
İhtiyarın Vefatı - Polat Onat
Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet Ran
Her Şey Seninle Başlar - Mümin Sekman
Delal - Gülseren Günana
Meşruluğun Toplumsal Gerçekliği - Ejder Okumuş
Bir Gün - David Nicholls
Yılan Yastığı/Balgifa Mar - Murathan Mungan
Ben Bunları Yazarken Sen Yine Uyuyordun - Bedirhan Gökçe
Toplumsal Çöküş Teorileri - Ejder Okumuş
Söyle Sen Aşk Mısın? - Behçet Yani
Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman
Sessiz Harfler - Ceyhun Yılmaz
Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz
Deccal Sahte İsa - F. Nietzsche
İskilipli Atıf Hoca - Mehmet Sılay
Değişen Ortadoğu'da Kürtler - Altan Tan
Ben Hep Terk Edip Giden Kadınları Sevdim
Hayvan Çiftliği - George Orwell
Yolculuklardaki Dost : Kitaplar
Açılım Politikaları, Kemalizm ve Müslümanlar - Hamza Türkmen
Siyah Zamanlar - Behçet Yani
Edebiyat Hayat Memat - Cevat Akkanat
İskilipli Atıf Hoca - Mehmet Sılay
Keşke Yine Kar Yağsa - Murat Taş
Tarihsel Hesaplaşma ve Sosyalizmin Yeni Stratejisi - Gazi Eke
Bu Ülke - Cemil Meriç
Girdap - Süleyman Bozdoğan
Sokrates'in İsyanı - H. Fuat Beşik
Başka - Kahraman Tazeoğlu
Çırpınan Yürek - Seyfettin Karamızrak
Cengiz Han - M. Turhan Tan
Savaşlar Kararında - Ünsal Ünlü
Yüreğim Seni Çok Sevdi - Canan Tan
Hergün Hüzün - Christy Brown
Kadın Avcısı - M. Turhan Tan
Üç Ay Yatakta - M. Turhan Tan
Sakla Yamalarını Kalbim - Yılmaz Odabaşı