Hobo: Bir Serserinin Yol Notları - Eddy Joe Cotton, Edebiyat, Can KURSİK

Hobo: Bir Serserinin Yol Notları - Eddy Joe Cotton yazısını ve Can KURSİK yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Hobo: Bir Serserinin Yol Notları - Eddy Joe Cotton

05.03.2012 13:24 - Can KURSİK
Hobo: Bir Serserinin Yol Notları - Eddy Joe Cotton

Altıkırkbeş yayınları yayınladığı kitaplar bakımından diğer yayınevlerinden ayrılan bir yayınevidir. Özellikle yeraltı edebiyatına dair çıkarttığı eserler bu alanda yayınlanmış en iyi kitaplardır. Hobo'da bu kitaplardan biri olarak okuyuculara sunuldu. Neydi Hobo, Hobo'luk bir kültür mü yoksa atraksiyonlu bir hayat tarzı mı? Bu soruların cevabını Hobo: Bir serserinin yol notları adlı kitapta bulabiliriz. Kitap günlük tarzında yazılmış bir hobonun yol notları.

Hoboluk Amerikan kültürünün seyyahlığıdır denilebilir. Bir battaniye, sırt çantası ve bir tava ile ruhunun istediği yere gitmek için yola koyulan kişiler hobo olmaya aday kişilerdir. Hobo olmak bir anda gerçekleşen bir unvan değil onun için emek, çaba ve efor sarfetmek gerekir. Yola çıkmışsanız öncelikle belirli şeyleri kabul etmeniz gerekir. Bunlar evvela aç kalmayı, susuzluğu, mide krampları geçirmeyi, olabildiğince pasaklı kalmayı, otostop çekmek için olabildiğince yüzsüz, trenden atılma korkusuyla baş başa kalabileceğinizi bilmeniz lazım. Kuzey Amerika'da yaygın olan Hoboluk, bir nevi artık kültür haline gelmiştir. İnsanlar şehir hayatlarından bunalarak, ya da macera olsun diye kendilerini yollara atarak hayallerinin şehirlerine en ucuz ve en hızlı bir biçimde ulaşmaya çalışarak kendilerini hobo olma yoluna atmıştır.

"Bir hobo çalışır ve dolanır, bir avare hayal eder ve dolanır ve bir aylak içer ve dolanır. Aylak vakit öldürür ve oturur. Avare vakit öldürür ve yürür. Ama bir hobo hareket eder ve çalışır, ve temizdir."

Kitap sıkıcı ifadelerle kendini öven adamların cümleleri ile başlıyor. Bir kitap neden kendini övücü cümlelere yer verir bunu hiç anlamam. Ama en azından kitap konusunda bir fikir edinme bakımından iyi şeyler bulunabilir bu eser hakkında. Çünkü daha önce Hoboluk üzerine bir şeyler okumayan ben için en azından bir kelimenin farklı cümleler içinde anlamlarını bulmak zevkli bir şey oldu.

Amerikan kültürü bana çok cazip gelmemiştir hep. Fakat bazı adamların bu kültürü yaşayıp uygulaması o kültürün daha da cazip hala gelmesine neden olmuştur. Hoboluk kültüründe de bu böyle olmuştur. Mesela Bob Dylan küçüklüğünde kendini bir hobo olarak tanımlamış ve bundan zevk aldığını söylemiştir.

Fakat Hobo:Bir serserinin yol notları kitabında şöyle geçiyor: "Eğer bir adam hobo olduğunu söylerse-ona inanmayın. Eğer bir adam avare olduğunu söylerse- ona inanın; Çünkü her adam bir avaredir" Cümlesinin sonuna şunu da ekleyebiliriz "her insan bir avare olabilir fakat her insan bir hobo olamaz".

Kitap bir günlük tarzından Eddy'nin başından geçen olayların kendisi tarafından kaleme alınmasıyla oluşmuş. Başından geçenleri anlatırken bir Hobo'nun nasıl olduğuna dair de geniş bir betimleme yaptırma imkanı sunmuştur. Eser bir yandan da Amerikan rüyasını, Amerikan şehirlerini, kıtasının ülkelerini, yollarını, tren istasyonlarını, istasyon şehirlerini de kısmen detaylı bir şekilde okuyanlara sunmaktadır. Gelecek nesil hobolar için de bir nevi yol haritası olacak görsellerle zenginleştirilen eser hoboluğa atılmak isteyenler için de bir başucu, battaniye altı bir kitap olabilir.

Hobo
Bir Serserinin Yol Notları
Eddy Joe Cotton
Altı Kırkbeş Yayınları


Yazar: Can KURSİK - Yayın Tarihi: 05.03.2012 13:24 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
4031

Can KURSİK Hakkında

Can KURSİK

Okur, dinler, arada bir şeyler söyler.

Can KURSİK ismine kayıtlı 13 yazı bulunmaktadır.