İhtiyarın Vefatı - Polat Onat, Edebiyat, Misafir Köşesi

İhtiyarın Vefatı - Polat Onat yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İhtiyarın Vefatı - Polat Onat

13.10.2011 21:17 - Misafir Köşesi
İhtiyarın Vefatı - Polat Onat

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Şair kitabın arka kapağında kitabına dair şöyle bir açıklamada bulunmuştur:

"şunu söyleyeyim günümüz şiirinde sıkça kullanılan güvenli
yolda yani belirli bir dizge etrafında imgeselliğe yaslanan
kolaycılığa sapmaktansa risk almayı tercih ederek
alabildiğince basitlik ve yalınlıktan absürtlüğe dahası
zırvalamaya dek açılan yelpaze etrafında sıradanlıklardaki
müthiş çarpıcılığı lirik tonda hissettirme"

Bu dizelere ekleyecek çok şey var. Ama bunları sonraya bırakmayı istiyorum. Sadece açıklığın, anlaşılırlığın lirizmi diyeyim ben şimdilik. Ve Polat Onat’ın şiirini bu hemen kavranan açıklıktaki mesafede duran imgeyle ördüğünü belirteyim. Ve elbette Polat Onat’ın şiirimizde farklı ama önemli bir yer edineceğini de. Okuyucuya bu sağlam, bir kitap bütünlüğü taşıyan bu güçlü şiiri okumasını salık vereceğim.

Polat Onat, 1979 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatına Bursa, Gümüşhane, Isparta ve İstanbul gibi şehirlerde devam ettirmiştir. Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Bölümünden mezun olmuştur. Şuan Batman’da sınıf öğretmeni olarak çalışmaktadır. Evlidir. Bir kız ve bir erkek çocuk babasıdır.

Polat Onat şiir yazma hayatına daha önceleri de yazmakla birlikte 2009 yılında ilk şiir kitabı olan "Son"u çıkarmıştır. İhtiyarın Vefatı ise şairin Şiirden yayıncılıktan yayımlanan ikinci şiir kitabıdır. Şair ayrıca birçok dergide yazı yayınlamakla birlikte 2002 yılında "Rıfat Ilgaz Şiir Yarışması / Mansiyon" ödülüne de layık görülmüştür.

1979 doğumlu olan bir şairin (32 yaşında ) ilk kitabına "Son" ismini vermesi ve ayrıca ikinci bir kitabını yayınlayıp "İhtiyarın Vefatı"ismini vermesi gerçekten şairin çok değişik bir bakış açısına sahip olduğunu göstermektedir.

İhtiyarın Vefatı. "I. B/ölüm: Yaşlanmanın Ölümsüzlüğü" ve "II. B/ölüm: Ölümlerle Yaşlanan" diye iki bölümden oluşuyor. Her iki bölümde de 53’er şiir bulunarak toplamda 106 şiirden oluşmaktadır. Yazar kendisine has bir şiir dilini kullanarak çok değişik bir üslup ile şiirlerini kaleme almıştır. Eserin isminden de görüldüğü gibi ölüme yaklaşan bir yaşamın macerasını dile getirmektedir.

Yaşlanmak ve ölüm olgularını ele alan şair, daha çok günümüzün geleneksel şiirleri üzerinden etkilendiğini söyleyebiliriz. Şöyle ki eserin ana temasını şu şiirinden anlayabiliriz.

"Eskimiş kalaylı kazanlar
Gençler yaşlılıktan ne anlar
Tuhaf karşılanır toplumda
Bu tür manzumeler yazana"

Günümüz şiiri artık 1940’lı yıllarında yazılan şiirlerinden çok farklı bir şekilde ele alınmaktadır. Bu insanların değişen bir varlık olmasından ötürü şiirlerin temasında pek bir farklılık olmadığı halde şiirlerdeki nazım ölçüleri, kafiye örgüleri vb. gibi şiirin özellikleri çok değişmiştir. Günümüzde artık kafiye örgüsü ve nazım birimleri pek kullanılmamaktadır. Onat’ın şiirlerinde de değişen dünya ile birlikte bir paralellik bulunmaktadır.

Onat’ın şiirlerinde bir bütünlük anlamını belirtmekten çok işi sözcüklerle götürme peşinde olduğu izlenimi vermiştir. Bu da şiirlerini aceleye getirdiği sonucunu anımsatmaktadır. Burada yine söz oyunlarıyla oynamasının yanında şekillere de çok yer vermiştir. Örnek olarak; Akvaryum (bkn:54), Suskun(bkn:82), Yağmur (bkn:116), Şey (bkn89)… Yine şair bazı şiirlerinde sözcüklerle bilgi vermek istemiştir. İlaç (bkn:48), Otopsi (bkn:59), Sağlık (bkn:74)…

kitabımı evirip çevireceksin
beğenmeyeceksin kapak düzenini
yine de yanında oturan kişiye
bu şairi tanırdım, diyeceksin
uyumsuzun biriydi.
okudukça dudak bükecek
hayıflanacaksın verdiğin paraya
daha iyisini yazardım, diye söyleneceksin
küçümseyeceksin kimi dizelerimi,
yansımasından ışıyıp duracağım birkaç satır
ince metal çerçeveli gözlüklerinin.

Gözlük şiirinden de görüldüğü gibi şair’in Şiirden Yayınlarından çıkan eserinin iç düzenini çok güzel betimlemiştir. Çoğu şiirlerinde noktalama işaretleri ve yazım kuralları yok sayılmıştır. Oysaki şiirde vurguyu noktalama işaretleri belirtmektedir.

Şiirde kendine has yeni bir tarz geliştiren onat, Ortak dili zorlayan ve yer yer yıkan bu tarz eserlere aslında edebiyat dünyasında ihtiyacımız var...

İhtiyarın Vefatı
Polat Onat
Şiirden Yayınları
126 sayfa
2011


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 13.10.2011 21:17 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:43
3545

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.