İnsan Dediğin Gözdür - Necmettin Şahinler, Edebiyat, Misafir Köşesi

İnsan Dediğin Gözdür - Necmettin Şahinler yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

İnsan Dediğin Gözdür - Necmettin Şahinler

30.05.2011 18:21 - Misafir Köşesi
İnsan Dediğin Gözdür - Necmettin Şahinler

Zeynep Sena Kelebek, Kitaphaber için kaleme aldı.

İnsan dediğin gözdür adlı bu çalışma, Kur'an eksenli olup, ''göz sahibi olma'' endişesinin ve gözlerdeki sorumluluğun önemine dikkat çekmek üzere oluşturulmuştur.

Eserde geçen; 'gözler yalan söylemez' sözü önemli bir gerçeği vurguluyor. İnsan, davranışları ile birçok şeyi gizler, ama gözleriyle asla. Bir başka sözde de, 'gözlerin, kalbin aynası olduğu' söylenir. Zaten gözler üzerine bunca söylenen şeylere göre, ruhumuzun bu dışa açılan pencerelerinin önemi rahatlıkla anlaşılır. Kitap bize, ''göz sahibi olmaktan utanan'' insanlardan da söz eder. Böyle insanların önünde, Allah'ın lütfü ile bazı kavramlar o kadar açılmıştır ki, başkalarının gözündeki günah izlerini bile görecek noktaya erişmişlerdir. Eğer göz bir yere takılırsa, peşinden ''kalbini sonrada tüm benliğini sürükler ve kendisini kontrol altına almak kolay olmayabilir.''

Göz temasının ne kadar önemli olduğu vurgulanan eserde, kişilerin duygularını söz ile ifade edemedikleri durumlarda gözlerin devreye girdiği belirtilmektedir. Zira dil yalan söyleyebilir, inkâr edebilir ama bakışlar kişiyi ele verir. Eğer dünya çapında çok iyi bir oyuncuyla karşı karşıya değilseniz karşınızdakinin bazı duygularından, hislerinden emin olmak için o konuşurken gözlerine dikkatli bakın içine girin ve kalbini rahatça okuyabileğinizi görürsünüz. Gözler, insan ruhunun dışa vurumudur; kalpte ne varsa onu aksettirir, yalan varsa yürekte illa ki yalanı da yansıtacaktır.

Gözlerin insanlar üzerindeki etkilerinden bahseden bu eser kendi alanında yapılan en müstesna çalışmalardan birisidir. Sade ve anlaşılır bir üslupla yazılmış olan bu eser kendi alanında, yazılacak diğer eserlere kaynak olma niteliğini taşımaktadır.

Kuran kaynaklı olan bu eserde Hz. Muhammed (s.a.v) ve bazı tanınmış şahsiyetler ve bilginlerin konu hakkında söylemiş oldukları sözler de vardır. Gözlerin sihrine inanların ve kalpteki hislerle gözlerin bir bütün arz ettiğini düşünenlerin okumaları gereken bir kitap.

Gözler kimi zaman günah yuvası, kimi zaman maneviyat aynası olmuştur. Bize bahşedilen bu büyük nimetin sırlarına ermek tamamı ile mümkün olmasa da bu eser biz okurlara yeni düşünce ufukları açmıştır.

Allah (c.c) bizleri, gözlerin anlamını yitirmediği, Allahın bak dediği yerden bakan, güzelliklere ilahi açıdan nazar eden tek bir beden kılsın. Asıl olan mananın somut gözlerde değil, soyut bakışlarda gizli olduğunu dile getirerek keyifli okumalar diliyorum.

İnsan Dediğin Gözdür
Necmettin Şahinler
İnsan Yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 30.05.2011 18:21 - Güncelleme Tarihi: 24.11.2021 13:43
3077

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.