İslami Tebliğin Örnek Halifeler Dönemi - İhsan Süreyya, Tarih, Misafir Köşesi

İslami Tebliğin Örnek Halifeler Dönemi - İhsan Süreyya Sırma yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden o

İslami Tebliğin Örnek Halifeler Dönemi - İhsan Süreyya Sırma

21.10.2011 11:31 - Misafir Köşesi
İslami Tebliğin Örnek Halifeler Dönemi - İhsan Süreyya Sırma

Zehra Erbay, kitaphaber okurları için kaleme aldı.

İhsan Süreyya Sırma İslam tarihinin en çok konuşulup tartışılan fakat sağduyulu değerlendirilemeyen bir dönemini anlatıyor. Efendimiz sonrası raşid halifeler dönemi...

Siyer okumaları olanlar için kısa kısa değinilmiş özet bir kitap.

Sömürünün çok eski tarihinden bahsediyor ilkin. "Firavun'un ezdiği insanları sadece maddi varlıklarına değil, düşünce yargılarına bile göz koymuştu. Düşünceye bile, modern tabiriyle ambargo konulmuştu.

Musa'nın rabbine inandık deyip secdeye varanlara firavun şöyle bağırmıştı:

Ben size izin vermeden mi inandınız?" (Araf 121-124)

Son peygamber Muhammed s.a.v. ın vefatından sonra peygamberlik bitmiş ve geride kalan İslam davası ve devletinin bekası için gerekli olan vazifeyi üstlenecek, başkanlık yapacak bir lider seçilmeliydi ve ilk şaşkınlığın ardından Hz. Ebu Bekir hilafete seçildi.

Hz. Ebu Bekir'in hilafete getirilişine oldubittiye geldi diyenler, hz. Ömer için, kendisinden sonra karışıklık olacağını bile bile hilafete kimin getirilmesi gerektiğini söylemedi diyenler aynı kişiler... Tüm bunlarda Yahudilerin payı azımsanmayacak kadar göze batıyor...

Raşid halifeler dönemine baktığımızda bu işe talip olan olmadığını, aksine başkasına devretmeye gönüllü olduklarını görüyoruz..

Hz. Ebu Bekir, ardından seçilecek halifeyi tayin ettiği için gerginlik olmadan göreve başlıyor Hz. Ömer. Halifelik dönemi ise asr-ı saadeti aratmıyor.

Hz. Ömer'in vefatıyla başlıyor kazan kaynamaya... Ve bir daha kolay dindirilmiyor ateş...

Hz. Osman ve Hz. Ali'nin halifelik dönemi, Müslüman tarafların arasında çıkan ihtilaf ve makam hırsla bilenince meydanlarda her iki tarafı Müslüman olan birlikler savaşıyor ve yüzlerce şehit...

Bugün hala okuyunca ürperdiğimiz bir manzara... İçimiz yanmadan okuyamadığımız, siyer okumalarında sıffin ve cemel vakıalarını okumadan geçersek yaşanmamış gibi olduğunu sandığımız yara.

Son olarak bu hassa konu üzerine yapılan tartışmalara Süreyya hocanın kulağımızı çekercesine yazdığı paragrafı eklemek istiyorum.

"Her şeyleriyle kendilerini İslam'a adamış olan sahabe hakkında daha duyarlı olmalı, onları eleştirirken, onların hizmetlerini kendi hizmetlerimizle kıyaslayarak yapmalıyız. Şayet biz İslam davası uğruna onlardan daha çok cehd ediyor, malımızdan ve canımızdan veriyorsak, eleştirmeye hakkımız olabilir. Yok, bu davanın sadece selefi eleştirmek folklorunu yapıyorsak, yerimizi festivallerde arayalım..."

"Selma-ı Farisi r.a Rasulullah s.a.v. e ey Muhammed, sen Arapsın ban İranlıyım. Dolayısıyla ben senin emrettiğin Arap adetlerine uymam senin gibi sakal bırakmam! Senin gibi yemem içmem, oturmam. Kuran'a bakarım onu tatbik ederim, sen bana karışma demiyordu... Bu günkü nevzuhur reformistler gibi..."

İslami Tebliğin Örnek Halifeler Dönemi
İhsan Süreyya Sırma
Beyan yayınları


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 21.10.2011 11:31 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 13:29
6622

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1015 yazı bulunmaktadır.