Italo Svevo - Zenoʼnun Bilinci, Edebiyat, Turhan YILDIRIM

Italo Svevo - Zenoʼnun Bilinci yazısını ve Turhan YILDIRIM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Italo Svevo - Zenoʼnun Bilinci

04.11.2021 22:00 - Turhan YILDIRIM

Italo Svevo'nun ilk olarak 1923 yılında yayımlanan romanı Zeno'nun Bilinci, arızalı bir karakterin iç dünyasını başarılı bir şekilde aktarması bakımından modern edebiyatın önde gelen yapıtlarından biridir. Svevo, arkadaşı olan İrlandalı yazar James Joyce'tan ve Sigmund Freud'un psikanaliz yönteminden fazlasıyla etkilenmiştir. Romanın ana karakteri Zeno Cosini'nin iç monolog ve yer yer bilinç akışına kayan anlatımı bu etkilenmeyi bize göstermektedir.

Romanda Zeno'nun sigara bağımlılığını, babasıyla olan problemlerini, sevdiği kadın Ada yerine reddedildiği için onun kardeşi olan Augusta'yla evlenişini, çok da başarılı geçmeyen ticari hayatını onun ağzından okuruz. Fakat anlatıcımız Zeno Cosini bir psikiyatri hastası olup güvenilmez (tekinsiz) anlatıcıdır. Kurmaca gereği psikanaliz tedavisini yarıda bıraktığı için psikiyatristi onun notlarını yayımlar. Bizim de okuduğumuz aslında karakterin hayatının belirli dönemlerini anlattığı notlarıdır. Bundandır ki metin aslında bir Zeno'nun içini dökmesidir. Fakat sadece romanda tek bir bakış açısıyla anlatım yapıldığından bizlere aktarılanın kurmaca evren içinde ne kadar doğru olduğunu bilemiyoruz. Yazarın gerçek hayatında da sigara bağımlılığının olması ve anne-babasının ölümünden sonra kuzeniyle evlenişi gibi Zeno'yla ortak olabilecek konular mevcuttur.


Yazar: Turhan YILDIRIM - Yayın Tarihi: 04.11.2021 22:00 - Güncelleme Tarihi: 29.01.2023 22:52
955

Turhan YILDIRIM Hakkında

Turhan YILDIRIM

22 Temmuz 1983 tarihinde İstanbul’da doğdu. Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdikten sonra İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde İşletme (MBA) üstüne yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Yayımlanmış Kitapları
Kara Gergedan, Edebiyatist Yayınları, 2021.
Modern Soslu Postmodern Makarna, 2023.

Turhan YILDIRIM ismine kayıtlı 45 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 2 kitap bulunmaktadır.

Twitter Facebook Instagram YouTube Kişisel Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com