Kabahatler Kanunu - Furkan Çalışkan, Edebiyat, Bilal CAN

Kabahatler Kanunu - Furkan Çalışkan yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kabahatler Kanunu - Furkan Çalışkan

28.01.2011 02:03 - Bilal CAN
Kabahatler Kanunu - Furkan Çalışkan

Şiir bazen dememişlik üzerine de kurulabilir. Denilmemiş sözlerden kurmaya çalışarak kurmaya çalışır eserini. Dünyada denilmemiş söz var mıdır! Sorusunu en çok düşünen şairlerdir bu yüzden. Şairler bu sözleri arar, düşünür, ekler, çıkarır, uzatır, kısaltır. Kelimelerin kan kardeşidirler bu yüzden şairler. Onlar kelimeleri toplar, çiçek toplar gibi, acı toplar gibi, gezginler gibi sayfa aralarında dolanıp durarak kimi zaman.

"Hatırlar mısın bir zamanlar
Ölüm hayati bir şeydir
Dememiştim."

Demekten çok denilmemişi seçmek ve bu denilmemişlik üzerinden oyunlar oynamak... Şair işi bir oyunun göstergesi. Kelimelerle ip atlar gibi, kovalamaca yaşar gibi dolandırır, düşündürür, bunu bir yüreklilikle, kimi zaman tüm sevecenliğiyle, kimi zaman çekilmezliliğiyle, sıkıcılığıyla ve olanca güçlülüğüyle. İbrahim Tenekeci "Kendine gel diyorsun, sana gelsem olmaz mı" dediğinden beri kendine gelmeyi suç saymış şairlerin aşk çetelesi bir hayli kabardı. Onlar [Bülent Parlak gibi]hayatla dalga geçer gibi, olayları farklı yorumlayarak hiç olmadık konularda, hiç beklenmedik kişilere bile şiirler yazabilir. Bkz. "Sevgili Guiza"

Şairin aşk çetelesi hayli kabarıktır dedik. O severse farklı sever diyeceğim geliyor. Ama sevme biçimleri zaten kişiye göre değişir fakat ortak paydada aşk olarak anılır. Aşk tüm sevme biçimlerini paydasında toplarken kaça böler acaba insanı, kalbi, hayatı, günü...

Furkan Çalışkan da belki de aşk çetelesinde kabarık suçlarla okuyucu karşısına çıktığı için eserine Kabahatler Kanunu demiş. Bir yara diye içerlemek lazım bu kabahatleri. "Yara mı! Neyi berktirir yara ya da yasa mı neyi berktirir yasa." elde kaldı yine mektuplar. Hala varsa sevdiğine mektuplar yazan. O iyi yapıyordur söyleyin ona.

Furkan Çalışkan'ı Dergâh Dergisindeki şiirleri ile tanıdık. Popülist kavramına yatkın bir imgelemle kurulmuş şiirler ve mezzo morte'den kanamalı bir iç yaz türküsüyle barkodsuz şiirler, ülkemin ev halleri, mandalina kabukları ya da wagnerden kanamalı diye uzunca bir şiir isimleri. Furkan Çalışkan sevimli diliyle güzel şiirlere imza atmış. Okuyucuda altı çizilecek çok cümle bırakıyor. Ama sıkıcılığa varacak şiirleri de yok değil. Ya da cümleyi tersten başka şekilde kurmak gerekirse bazı şiirleri beni çok sıktı. Özellikle "koy beni omzuna, hazzın mezhebine" kısmıyla başlayan bir mezzo morte şiiri.

Olsun. Şairlerin sıkıcı olduğundan bahsetmiştik. Girişi bu yüzden uzun aldık biraz. Furkan Çalışkan yaza damgasını vuracak bir şiir kitabıyla geldi diye bir cümle kurmak isterdim ama kitap yazdan önce çıkmış, bana yazın okumak nasip olmuştu. Bu yüzden geç kalınmışlık korkusunu yaşamam normal.

"Gözlerin sığınma talebimi reddedeli beri
Can çekişmek jeopolitik bir önem kazandı"

Şiirlerdeki yoğun devinen, dönen, boş durmayan, hızlı akan bir dünya tasviriyle Furkan Çalışkan bu dünyanın şiirlerinin yazıcısı. Şairlik yerle gök arasında bir şey olsaydı belki de sırasını belirlemek kolay olabilirdi. Ama yerden yükseltisi belli olmayan bir meslektir, işçiliktir şairlik.

Son bir mısra ile son verelim:

"Bütün gün kalalım hiç durmadan
Bir hikayeyi ortasında unutmak ile
Savaşır gibi yapan iki ordu olmaktan
Bizi korumayan aşk
Bir tepenin üzerinde bekler
Köprüler zentaya dökülür. Bazılarımız boğulur
Bazılarımız izler"

Kabahatler Kanunu
Furkan Çalışkan
Profil Yayınları


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 28.01.2011 02:03 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 13:17
4157

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com