Kadın Avcısı - M. Turhan Tan

Ferit Genç | Tarih | Okunma: 238 | 29.01.11

Eserin isminden de anlaşıldığı gibi Kadın Avcısı, halı taciri Yadigâr ve Süruri Bey adında iki gencin mektuplaşma sayesinde hiç görmediği kızların adreslerini öğrenerek zamanla görüşmelerini anlatmaktadır.

Süruri Bey; insan mütereddi bir gençtir. Ve en büyük zevki muhayyel aşklar yaşamaktır. Nadire Hanım ise ”Tatlı dil” mecmuasının bilmece birincisi olarak çıkan Hacı Nafiz Nefisi Efendinin en büyük kızıdır. Halı taciri Yadigâr ise kendi kimliğini saklayarak başka bir lakap takınır. Süruri Bey ve Halı Taciri Yadigar kendi içindeki nefsi müdafaalarını bastırmak kulaktan kulağa duyduğu kızların adreslerini öğrenerek mektuplar gönderip kızların duygularıyla oynarlar. Birbirlerinden habersiz olan bu iki genç aynı şâhısa gönderecekleri bir mektup ile birbirlerini tanıyacaklardır. Eserin sonunda da bacanak olurlar.

Mütevazı bir hayat yaşamı olan Nefisi Efendi, zengin ve çok okumuş bilgin birisidir. Hayat tecrübesi oldukça yüksek olan bir zat-ı âlimdir. Nadire ve Nevcivan adında iki kızı vardır. Bilakis en büyük kızı olan Nadire, beceriksiz bir ressamın bile çizemeyeceği derecede çirkin bir simaya sahiptir. Ne yüzünde renk, ne teninde ahenk vardır. Soğuk, sarsak, çelimsiz kısacası acayip bir mahlûkattır. Evde iki ayrı yabancı hizmetçi daha vardır. Biri Arap olan kalfacı Karanfil diğeri ise Rum Olan terzi kızı Matmazel Aleksandra Diplarakus’tur.

Nefisi Efendi okuduğu kitapların birinden yola çıkarak bir deney yapar. Evdeki herkesin kafatasını ölçer. Terzi kızı ile giriştiği bir münakaşadan dolayı birbirileri ile epeyce tartışırlar. Tartışmanın sonunda terzi kızı efendisine karşı bir kin güder. O esnada Tatlı dil mecmuasında bulunan Süruri Bey, Nadire Hanımı fark eder. Ve olaylar böylece cereyan eder. Süruri Bey, Nadire Hanımın simasını tam olarak göremeden kızın adresini alıp mektup yazmaya karar verir. Belli bir sure mektuplaşırlar. Olayı öğrenen terzi kızı Aleksandra Nefisi Efendiden öç almak için kızını kullanmaya başlar. Böylece Nadire Hanım ile arasındaki buzları eritip arabuluculuk yapmaya karar verir. Artık iki aşık arasındaki mektupları Aleksandra götürüp getirmekle mükellif olmaktadır.

Olaylardan hiç haberi olmayan Nadire Hanım sevdiği şahıstan geldiğini sandığı mektupları Aleksandra’nın kendi yazdığı sözlerle Süruri Bey’den geldi diyerek Nadire Hanımı kandırır. Süruri Bey’e kendisini Nadire Hanım diye tanıtan Aleksandra belli bir süre beraber vakit geçirirler. Bu olaylardan bir sonuç çıkaramayan kalfa Karanfil, Aleksandra’nın bir şeyler karıştırdığından şüphelenerek durumun gidişatını artık Nefisi Efendiye söyler. Nefisi Efendi durumu yaşanan bu gizli ilişkiyi anlayışla karşılayarak kızı Nadire Hanım ile konuşur. Gelen mektupları gözden geçiren Nefisi Efendi mektuplardaki karmaşık olay örgüsünün Aleksandra tarafından oynatılan bir düzmece oyun olduğunu anlayıp olayı kıssadan Süruri Bey ile konuşmaya karar verir.

Nefisi Efendi, Aleksandra’nın bir mektup göndermesi ile bu sefer Aleksandra yerine kendisi buluşmaya gider. Her zamanki gibi sevdalısını bekleyen Süruri Bey karşısında Nefisi Efendiyi görünce şaşırır. Tanışma faslından sonra çok utangaç bir tavır sergileyen Süruri Bey, Nefisi Efendinin Mütevazı lisanı ile birlikte utangaçlığını üzerinden atar ve koyu bir sohbete dalıp giderler. Süruri hakkında önceden bilgi edinen Nefisi Efendi yeni damadının geçmişteki karakterini unutturmak için Ali ismini tavsiye eder ve Süruri Bey bunu memnuniyetle kabul eder.

Nefisi Efendi, Nadire Hanım meselesinden sonra Aleksandra’nın işine son vermiştir. Nadire Hanımın nişanlanmasından sonra sırayla ilkin Nevcivan kızının mürvetini görmek için İstanbul’un bütün gazetelerine ilan verir. Çirkin olan bu kızını alacak olan talipler için ise ev ve mülküne ortak edeceğini yazmıştır. Evin diğer kızı olan hizmetçi Arap kalfa Karanfil için ise önceden kendi işinde çalışmış olan Durmuş isminde bir aşçı ile nişanlandırır. Nadire Hanım; Süruri Bey ismini takınan Ahmet Bey ile Nevcivan; Ali bey namını alan Süruri Bey ile Karanfil kalfa da, yeni ve şık bir dükkân sahibi olan aşçı Durmuş ağa ile evlenmiştir.

Bu eserde bir nefsi müdafaası yüzünden güldürürken acındıran ve acındırırken güldüren hayatı ve hasta ruhlu insanların nasıl cezalandırıldığı ele alınmıştır. Bütün eserlerinde olduğu gibi yine de yabancı kelimeler çok sık kullanılmıştır. Yazarın ustaca anlatım tarzı ve akıcı bir üslubu ile olay örgüsünü anlatması okuyucunun bir sonraki sayfada kahramanların başına gelecek olan olayları merakta bırakıyor.

Mümtaz Turhan Tan - Kadın Avcısı - Çağrı Yayınları- 198 Sayfa

89 yılında temmuz ayında dünyaya geldi. Bitlis doğumlu. Sosyoloji öğrencisi. 43 numaralı ayakkabısıyla 43 plakalı Kütahya sokaklarını arşınlayıp parmak uçlarıyla üşütür dünyayı. Soğuk espirilerin en hayır kısmında sağanak yağmurun ıslaklığıyla dokunur kancık bir klavyeye.

Neden hayallerinizi sürekli erteliyorsunuz diye iddalı düşünceleri sağlam bir temele oturduğunda ve iyi bir sigara içicisi durumuna geldiğinde ciğerlerinden bir himalaya fışkırtmaya çalışacak.

Ferit Genç İsmine Kayıtlı 46 Yazı Bulunmakdadır.


Ferit Genç İsmine Kayıtlı 46 Yazı Bulunmakdadır.

Beyaz Gemi - Cengiz Aytmatov
Gençlere Sesleniş - İsmail Öz
Hükümdar - Machiavelli
En Uzun Gece - Ahmet Altan
Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan
Ceviz Sandıkları ve Para Kasaları - Ali Ayçil
Şayenler: Kızılderili Bir Kabilenin Öyküsü
Uçurtmayı Vurmasınlar - Feride Çiçekoğlu
Kış Bahçesi - Güray Süngü
İhtiyarın Vefatı - Polat Onat
Henüz Vakit Varken Gülüm - Nazım Hikmet Ran
Her Şey Seninle Başlar - Mümin Sekman
Delal - Gülseren Günana
Meşruluğun Toplumsal Gerçekliği - Ejder Okumuş
Bir Gün - David Nicholls
Yılan Yastığı/Balgifa Mar - Murathan Mungan
Ben Bunları Yazarken Sen Yine Uyuyordun - Bedirhan Gökçe
Toplumsal Çöküş Teorileri - Ejder Okumuş
Söyle Sen Aşk Mısın? - Behçet Yani
Filistin Şiirleri Antolojisi - Nurettin Durman
Sessiz Harfler - Ceyhun Yılmaz
Sevdiğim İkinci Kadınsın Sen - Ceyhun Yılmaz
Deccal Sahte İsa - F. Nietzsche
İskilipli Atıf Hoca - Mehmet Sılay
Değişen Ortadoğu'da Kürtler - Altan Tan
Ben Hep Terk Edip Giden Kadınları Sevdim
Hayvan Çiftliği - George Orwell
Yolculuklardaki Dost : Kitaplar
Açılım Politikaları, Kemalizm ve Müslümanlar - Hamza Türkmen
Siyah Zamanlar - Behçet Yani
Edebiyat Hayat Memat - Cevat Akkanat
İskilipli Atıf Hoca - Mehmet Sılay
Keşke Yine Kar Yağsa - Murat Taş
Tarihsel Hesaplaşma ve Sosyalizmin Yeni Stratejisi - Gazi Eke
Bu Ülke - Cemil Meriç
Girdap - Süleyman Bozdoğan
Sokrates'in İsyanı - H. Fuat Beşik
Başka - Kahraman Tazeoğlu
Çırpınan Yürek - Seyfettin Karamızrak
Cengiz Han - M. Turhan Tan
Savaşlar Kararında - Ünsal Ünlü
Yüreğim Seni Çok Sevdi - Canan Tan
Hergün Hüzün - Christy Brown
Kadın Avcısı - M. Turhan Tan
Üç Ay Yatakta - M. Turhan Tan
Sakla Yamalarını Kalbim - Yılmaz Odabaşı