Kayboluş Şiirleri - Hilmi Yavuz, Edebiyat, Bilal CAN

Kayboluş Şiirleri - Hilmi Yavuz yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kayboluş Şiirleri - Hilmi Yavuz

15.02.2011 23:59 - Bilal CAN
Kayboluş Şiirleri - Hilmi Yavuz

Her ne kadar İsmet Özel okuyan beni okumasın. Kitaplarım aynı kitaplıkta yer almasın demişse bile. Ben İsmet Özel ile Hilmi Yavuz'a kitaplığımda yer verdim. Benim için şair söz bileyen, söylediği sözün tesirini okuyucuda ölçüp ona kelimeler dünyasında değişik dünyalara yollayan kişidir. İsmet Özel' de bir şairdir Hilmi yavuz da.

Bu meseleyi geçip Hilmi Yavuz'un yazdığı "kayboluş şiirleri" kitabına yöneliyorum. Kitap "kayboluş, Gayb-oluş ve üç yarım sonnet" diye üç başlık altında toplanmış şiirlerden oluşmuş. Dilindeki entelektüel birikimi şiirlerine işlemiştir.

Kayboluş ve keder
"bir insana bırakılmış olan keder
ve kelimelerin kalbi…" ibn arabi.

Şifreli kelime kayboluş. Hilmi Yavuz kayboluş üzerine yazdığı şiirlerini kaybolmanın bir sır olduğunu ve bu sırrın ancak gayb'a inanların ereceğini söylemek mümkün. Kitap bir başlık dahilinde yazılmış denilebilir.

Kitaptaki tasavufi öğeler doğu. Hilmi yavuz diğer kitaplarında olduğu giib "kayboluş şiirleri"nde de bu sefer kayboluş üzerine yazdığı şiirleri ibni Arabi sözüyle başlıyor. Söz her şiirin başı. Her şiirin başı olması şairin buraya bir şeyler mimlediğinin de kanıtı.

"beni bekledi şiirde, yalnızlıkta
her yazdığım ile
yaz olduğundan beri
ne aşklar topladım, ne kederler tükettim;
hepsini birden bir veri
olarak kullandım, kimdim sen!
-clochard, ya derviş,
yahut ki, serseri!

Ben hep kederdim kendimi bildim bileli."

Geleneksel şiiri modern şiire dönüştürme, buradaki çok sesliliği ustaca işlemesi es geçilecek gibi değildir. Bir eğitmen olduğu da unutulmamalıdır. Kayboluş sırlı kelime ve bu kayboluş yolculuğunda arayış da belirgin bir biçimde kendini göstermektedir. Kederden vazgeçmemesi ve şiirlerindeki kederi onun sembolleşen sözleridir. Keder, hüzün, erguvan gibi kelimeler yine çağrışımsal bir anlamla şiirlerinde sürekli tekrarlanan sembollerdir.

İmge dünyasında bir "hilm" ile yüzümüze su serpen yazana teşekkürler.

Kayboluş Şiirleri
Hilmi Yavuz
Yapı Kredi Yayınları


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 15.02.2011 23:59 - Güncelleme Tarihi: 23.11.2021 13:03
4642

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com