Kırmızı Minare - İbrahim Guşe, Edebiyat, Ferhat ÖZBADEM

Kırmızı Minare - İbrahim Guşe yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kırmızı Minare - İbrahim Guşe

25.04.2011 10:47 - Ferhat ÖZBADEM
Kırmızı Minare - İbrahim Guşe

Tarihe mal olmuş şahsiyetlerin, dünyalarını değiştirmeden önce, tarihe şerh düşmeleri babında, bilgi birikimlerini, tecrübelerini, düşüncelerini ve tespitlerini hatırat şeklinde yazmaları ve neşretmeleri, düşünce dünyamızın gelişmesi ve ufkumuzun açılmasına büyük katkı sağlamaktadır.

Tarihe şerh düşen güzel insanlardan biri de İbrahim Guşe’dir. 1991-1999 yılları arasında, Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) resmi sözcüsü olan Guşe, kendi biyografi kitabına Kırmızı Minare adını vermiştir.

Kudüs ve Mescidi Aksa ile ilgili duygusal bir anlatım ile hayat hikayesini anlatmaya başlıyor müellif. Bir direniş hikayesi… Kendi küllerinden yeniden, yeniden, hep yeniden var olan bir sevdanın hikayesi… Yenilgi yenilgi büyüyen zaferlerin emzirdiği çocukların hikayesi…

Bir biyografi kitabının adı neden “kırmızı minare” olur acaba? Ya çocukluktan kalma bir hatıranın izleridir sebep, ya düşler diyarında direnişin simgesidir sebep…

Müellifin, eserine “kırmızı minare” adını vermesi çocukluktan kalma hatıraların bırakmış olduğu iz sebebi iledir. Evlerinin penceresinden görünen bir mescidin minaresidir kitaba isim olan minare. Müellifin babasından, babasının bir kısım alimden rivayet ettiğine göre, kıyamet alameti olarak yeryüzüne tekrar gelecek olan Hz.İsa’nın (as) iniş yapacağı minare (başka rivayetlerde Hz. İsa’nın, Şam Emeviyye camii minaresine iki meleğin kanatları arasında ineceği rivayetleri vardır.)(Hz. İsa’nın yeryüzüne inip inmeyeceği konusu ayrı bir tartışma konusudur.)

İngilizler 1918’de Kudüs’ü işgal ettiklerinde halktan bir mücahid bu kırmızı minareye çıkıp, işgal güçlerine zayiat veriyor ve bu minare üzerinde şehid ediliyor.

İbrahim Guşe’nin çocukluk ve gençlik yılları anlatılırken, kendi hayatındaki ayrıntılardan ziyade, Filistin, Kudüs eksenli gelişmeler ve tahliller ön plana çıkıyor.

İhvanı Müslimin cemaatına katılım anıları ve tahliller…

Hizbu Tahrir hareketi kurucusu Takıyuddin El Nebhani’nin ilk zamanlarda İhvan cemaatine bağlı olduğunu daha sonraki süreçte İhvan’dan ayrılıp Tahrir hareketini başlattığı bilgisi önemli bir bilgi olarak paylaşılıyor.

Kral Abdullah’a yapılan suikastı anlatırken Guşe, amcasının rivayeti ile birinci elden anlatıyor. Kral Abdullah vurulduğunda, Guşe’nin amcası da Kral’ın yanında imiş.

İhvan cemaatinin o dönemde yapmış olduğu faaliyet ve etkinlikler ile ilgili ayrıntılı bilgi veriliyor.

Guşe, 1954’te lisede öğrenci iken, Mısır’ın o dönemki Firavunu olan Cemal Abdunnasır’a yapılan suikastın, Filistin’de ve Filistin İhvanı üzerinde nasıl yankı bulduğunu anlatıyor. Abdunnasır’ın bu suikastı kendi kendine yaptırıp, İhvan hareketine baskı sebebi olarak, Mısır ve Dünya kamuoyuna sunması konusu, Mısır yakın tarih konulu hemen bütün eserlerde geçer. Abdunnasır’ın bu uygulaması sonucunda, İhvan hareketine karşı büyük zulümler başlamıştı.

Müellifin eğitim amaçlı Mısır’a gitmesi ve burada İhvan cemaati faaliyetlerine katılımı anlatılıyor.

El fetih hareketinin kuruluşu ve Yaser Arafat’ın gençlik yılları ile ilgili ayrıntılı bilgilere yer veriliyor.

60’lı yıllardaki hatırat kısmında, Suriye ve Mısır’ın birleşip ayrılması olayı en önemli kısım sayılır. Ayrıca, İhvan cemaati içindeki o dönem çatışmalar ve ayrışmalar işin içindeki biri tarafından belki de ilk defa bu açıklıkta ifade ediliyor.

Müellif 70’li yıllarda Ürdün’e gidiyor. Ürdün ihvanı ve Ürdün’deki genel gelişmeler ile ilgili önemli ayrıntılar veriliyor.

Bu kısma kadar olan hatırat ve biyografik bilgiler on yıllar şeklinde kategorize edilirken, 90’lı yıllar sene sene ele alınıyor. 90 ile 91 yılları arasında Hamas ve El Fetih arasındaki ilişkiler ele alınmak ile başlıyor. Sene 90’dan itibaren Hamas ile ilgili hemen bütün bürokratik konular hakkında bilgi veriliyor.

Oslo anlaşması ve bu anlaşmaya tepkilere özel bir bölüm ayrılmış.

Yahya Ayyaş’ın şehadeti ve o döneme etkileri üzerinde duruluyor.

Hamas, ilk defa 1996’da resmi olarak Türkiye’ye davet ediliyor. O dönem, Refah partisi yaptığı bir etkinliğe Hamas’ıda çağırmıştı.

Halid Meşal’e yapılan suikast ile ilgili bilgiler veriliyor.

Hamas hareketinin, Ortadoğu devletleri ile olan ilişkileri üzerinde birinci elden bilgiler veriliyor.

Ortadoğu, İhvanı Müslimin ve Hamas’ın son elli senesi ile ilgili olaylar ve gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin kaçırmaması lazım gelen bir kitap. Ortadoğu konusunda hassasiyeti olan insanların, Ortadoğu’daki İslami yapıların tarihsel gelişimi ile ilgili hareketin içinde bulunan hatta merkezinde bulunmuş bir kişiden okumak daha sağlıklı olacaktır.

Kırmızı Minare
İbrahim Guşe
Mana Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 25.04.2011 10:47 - Güncelleme Tarihi: 07.12.2015 16:45
3816

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com