Konulu Siyer, İlahiyat, Ferhat ÖZBADEM

Konulu Siyer yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Konulu Siyer

24.09.2014 10:16 - Ferhat ÖZBADEM
Konulu Siyer

Konulu siyer çalışmaları noktasında Türkçe eserler çok azdır. Bunlar içinde en bilinenlerinden biri Ahmet Kalkan'ın konulu siyeridir. Ders halkalarının ders olarak kaynak edinebileceği bir tarzda kaleme alınmış. Siyer ile ilgili bilgiyi verip, bilgiyi derinleştirme işini okuyucuya bırakan bir eser.

Birinci bölüm: Bu bölümde Kur'an'da Hz. Muhammed (s) ile ilgili ayetler verilmiştir. Müellifin herhangi bir yorumu olmamıştır bu bölümde.

İkinci bölüm: Ahlak yönü ile Peygamber efendimiz (s) ele alınmaktadır. Bu bölüm hemen hemen bir bütün olarak alıntı (Yasin Günaydın'dan) yapılarak okuyucunun istifadesine sunulmuştur. Peygamberin ahlakının Kur'an ahlakı olduğu üzerinde durulmuş, özelde bu mesaj verilmek istenmiştir.

Üçüncü bölüm: Bir aile reisi ve baba olarak Hz. Peygamber (s) konusu işleniyor. Bu bölümde hemen hemen hepsi alıntı (Ferahiye Sakarya'dan) olarak okuyucunun istifadesine sunulmuş. Bu bölümde Peygamberimizin aile hayatı ilkeler üzerinden ele alınıyor. Örneklemelerin çokluğu dikkat çekiyor.

Dördüncü bölüm: Bir mücahid ve komutan olarak Hz. Peygamber ile ilgili bilgi veriliyor. Peygamber efendimizin kılıç ve kitap peygamberi olduğu üzerinde duruluyor.

Beşinci bölüm: Bir tüccar olarak Hz. Peygamber anlatılıyor. Sosyal hayat içindeki ahlak üzerinde duruluyor. Ticaret ile uğraşan müslümanların özelde okuması gereken bir bölüm. Bugün en fazla ihtiyacımız olan konulardan biri ticaret ahlakıdır.

Altıncı bölüm: Bir cemiyet adamı olarak Hz. Peygamber tanıtılıyor. Özellikle kardeşliğin tesis edilmesi ve ashabı suffe kısımları çok güzel bir şekilde okuyucunun istifadesine sunuluyor. İslam devletinin kuruluş aşamaları da kısaca ele alınıyor.

Yedinci bölüm: Bir kul olarak Hz. Peygamber ele alınıyor. Peygamber tasavvurunun nasıl olması gerektiği üzerinde ayet ve hadisler ile duruluyor. Ahmet Kalkan'ın izahı ile şöyle özetlenebilir: "Hz. Peygamber (s), Kur'an'a ve sahih hadislerdeki kendi beyanlarına göre bir insandır. O, aynı zamanda "âlemlere rahmet" olarak gönderilen ve insanlar arasından seçilen bir peygamberdir. Onun peygamberliği, beşerî boyutunu ortadan kaldırmadığı gibi, beşerî yönü de alelâde bir beşer gibi değildir. O, bir beşerin ihtiyaç duyduğu her şeye ihtiyaç duymuş, bir beşerin hayat yolunda çekmiş olduğu bütün zorluk ve sıkıntıları çekmiş ve ihtiyaçlarını karşılamak için çabalamıştır. Bütün ayırıcı vasıfları ve Allah katındaki değeri, onu kulluk ve taatten alıkoymamıştır."

Sekizinci bölüm: Bir eğitimci olarak Hz. Peygamber anlatılıyor. Bu bölüm Şamil İslam Ansiklopedisinden (Ahmet Önkal) alıntılanmıştır.

Dokuzuncu bölüm: Peygamber efendimizin şaka ve mizah içeren sözleri üzerinde duruluyor.

Onuncu bölüm: Veda hutbesi.

Bu çalışma henüz neşredilmemiştir. Ahmet Kalkan'ın kendi sitesinde PDF şekli mevcuttur.

Kitap ismi: Konulu Siyer

Derleyen: Ahmet Kalkan


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 24.09.2014 10:16 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 09:55
2821

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com