Kör, Sağır ve Dilsiz Bir Film: Benim Dünyam, Sinema, Misafir Köşesi

Kör, Sağır ve Dilsiz Bir Film: Benim Dünyam yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kör, Sağır ve Dilsiz Bir Film: Benim Dünyam

22.11.2013 10:15 - Misafir Köşesi
Kör, Sağır ve Dilsiz Bir Film: Benim Dünyam

Betül Süslen, Kitaphaber için kaleme aldı...

İki yaşındayken kör ve sağır olduğu anlaşılan Ela'nın kimseyle iletişim kuramadığı karanlık ve sessiz dünyasından, onu zaman zaman hırpalamaktan çekinmeyen azimli hocasının üstün çabasıyla kurtuluşunu anlatan film, seyirciyi daha ilk andan içine almayı başarıyor. Karanlık ve sessiz dünyasında artık hissiyatsızlaşmaya başlayan Ela zihinsel olarak da geri kalmaya başlıyor ve tehlikeli davranışlar sergiliyor. Ela 'nın bu durumlarına katlanamayan Babası her ne kadar Ela'yı gözden çıkarmaya hazır olsa da annesi Ela için ne gerekiyorsa yapmaya hazırdır. Yollar Mahir hoca ile kesişir. Mahir Hoca Ela için kendinden feragat ederek yoğun bir eğitim sürecine başlar.

"İmkânsız... İmkansız Mahir Hoca'nın Ela'ya hiç öğretmediği bir şey. Sizin imkansız dediğinizi kızım mümkün kılacak..." repliğinde Ela'nın annesi aslında filmin anahtarını seyirciye teslim ediyor. İmkansız gibi görünenden, karanlıktan aydınlığa umutla adım adım yürüyen Ela, annesi ve Mahir Hoca'nın Yeşilçam draması tarzında ilerleyişi ve seyirciyi bekleyen diğer sürprizlerle melodram sevenlerin drama sevenlerin beğeneceğini düşündüğüm bir uyarlama film.

"Benim Dünyam", bizim seyircimizin zevk alacağı, tam bir duygu seli... Yönetmen Uğur Yücel'in sevdiği Yeşilçam melodramının ara vermeden ağlatma anlayışını ve görsel gösteriş arzusunu sonuna kadar taşıyan eser, kör ve sağır bir kız ile onun bakıcısının etkileşimine odaklanıyor. Film Sanjay Leela Bhansali'nin "Black" filminin uyarlaması. Uyarlama filmlere seyircimizin bakış açısı her ne kadar negatif olsa da verilen emek göz ardı edilemez. Etkili müziklerle ve Beren Saat'in oyunculuğuyla melodramlar iyi kurulmuş. Ayça Bingöl'ün oyunculuğu ise yine göz ardı edilmemesi gerekenlerden. Bizim seyircimizin sinemaya ağlamak ya da gülmek için gitti düşünüldüğünde ağlamayı tercih edenlerin haz alacağı kesin.

Filme eleştirel bir bakış açısıyla baktığımızda ise bir kaç mantık hatası gözden kaçmıyor. Hayatını kaleme alan Ela, iki yaşında körlükle tanıştığını söylüyor. Annenin kucağındaki çocuk ise kesinlikle iki yaşında değil, en fazla altı aylık. Diğer göze batan sahne ise Ela'nın kız kardeşi Ayla ile olan kardeşlik ilişkisine pek değinilmiyor fakat filmin sonuna doğru birden Ayla ortaya çıkıveriyor bir kaç serzenişte bulunuyor. En göze batan sahne ise Ayla'nın yemek masasında itiraflarda bulunduğu an karikatür olmaktan kurtulamıyor, "Bu kız niye bunları söylüyor şimdi" diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Çünkü bu gelenek bize özgü değil batıya özgü bir tarz. Uyarlama yapılırken bu kısım daha farklı lanse edilebilirdi.

Bire bir aynısını bizim seyircimize vermek sahneyi garipsememize imkân sağlıyor. Eleştirmeye değer diğer bir husus ise film görme ve duyma engelli bir hayatı anlatırken bu filmin sinemada engellilerce izlenmesi için bir seçeneğin olmayışı. İşitme engelliler için altyazılı, görme engelliler için ise sesli betimleme seçeneği olmadan vizyona girmesi ne yazık ki işin ruhuna fena halde ters düşüyor.

Benim Dünyam
Yönetmen: Uğur Yücel
Oyuncular: Uğur Yücel, Beren Saat, Ayça Bingöl, Hazal Ergüçlü, Melis Mutluç
Süre: 110 dk.
Yapım yılı: 2013


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 22.11.2013 10:15 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:14
8461
Yorumlar
  • Ayşe İNCE 2013.11.22 19:35

    Elinize sağlık gerçekten güzel bir yazı olmuş.Engelli insanlarımızın filmi nasıl izleyeceğinin düşünülmemesi de ne yazık ki çok acı...

  • Hacer 2013.11.23 19:32

    Cok guzel bi tanitim yazisi olmus filmi merak ediyodum emeginize saglik

  • enes 2014.12.21 09:32

    çok güzel 2.sini merak ediyorum

  • Hanım Penceresi 2015.03.06 01:42

    türk sinemasının neden böyle tümden kopyacılığa gittiğine de değinilebilirmiş. hindistan yapımı black filminin birebir uyarlaması olduğunu gördükten sonra türk yapımı ne kadar iyi olursa olsun bi' hükmü yok. mimiklerine varana kadar taklit maalesef.

    bu filmden önce çıkan evim sensin filmi de birebir kopyaydı, sonra türk sineması neden ilerlemiyor... ah!..

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.