Kur'an Fenomeni, Düşünce, Ferhat ÖZBADEM

Kur'an Fenomeni yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Kur'an Fenomeni

01.07.2012 14:10 - Ferhat ÖZBADEM
Kur'an Fenomeni

1905'te Cezayir'in Konstantin kentinde dünyaya geldi. Liseyi bitirdikten sonra Paris'e gitti ve yüksek öğrenimine burada devam etti. 1935'te elektrik mühendisi oldu. Fikri eserleriyle Cezayir'deki İslâmi şuurlanmada önemli etkinliği oldu. 1956'da Mısır'a iltica etti. 1963'te yeniden Cezayir'e döndü ve 1973'te burada vefat etti.

Malik Bin Nebi'nin, Kur'an'ın anlaşılması için yeni bir anlayış ile ortaya koyduğu bu eser, Külliyat yayınlarından, Yusuf Kaplan çevirisi ile yayınlanmış. Daha önce, Ergun Göze aynı kitabı tercüme etmiştir.

Kur'an fenomeni,1946'da Ezher Şeyhi Muhammed Draz'ın önsöz yazdığı bir eserdir. Muhammed Draz eserleri Türkçeye tercüme edilen bir zat.

Bu kitap, Malik Bin Nebi'nin yazmış olduğu ilk kitaptır.

Kitabın girişinde ifade edilen şu cümle, kitabın ve içerdiği teorinin ana fikrini yansıtmaktadır. Malik Bin Nebi, İslam düşüncesinin özgünlüğünün, Kur'ani şuur'un peygamberi şuur vasıtasıyla beşeri şuur'u ilahi kaynakla buluşturma ufku olduğunu beliğ bir dil ile anlatıyor.

Önyargıya sebep olur mu bilmiyorum ama eserin vermek istediği mesajı tam olarak anlamak için, ya gerçek anlamda bir birikim ve lügat bilgisi olmalı, ya da yanınızda bir lügat veya google bulundurmanız gerekiyor. Düşünürün, entelektüel birikimi veya Fransa'da okumuş olmasının etkisi ile olabilir, çok fazla yabancı ve teknik kelime barındırmakta eser.

Din fenomeni başlığı altında, madde merkezli yaklaşım ile metafiziksel yaklaşım ele alınıyor. Düşünce dünyasına ve hayata yansımasının reel yönü teorik olarak ortaya konuyor.

Peygamberi hareket başlığında, peygamberi tezahürün sürekliliği hipotezi savunuluyor. Bu bölümü okurken, İhsan Eliaçık hocanın fikirleri aklıma geldi. İhsan hoca, Malik Bin Nebi'nin bu konudaki görüşlerini şerh etmiş, bu fikirlerden istifade etmiş ve yeni bir anlam yüklemiş fikri hasıl oldu zihnimde. İhsan hoca son dönem zorlama yorumları ve bir kısım uygulamaları ile ilmi derinliği bir kenara bırakıp şık olmayan bir duruş sergilemektedir. Yapıcı eleştiri olarak bunu ifade ediyorum.

İslamın kaynakları olarak, ayetler ve eleştirel bir inceleme ve araştırma ile yaklaşılacak sahih hadisler beyan ediliyor.

Elçi peygamber bölümünde, kısa bir siyer bilgisi veriliyor. Burada verilen aslında klasik siyer bilgisi değil, yeni bir yaklaşım ve yeni bir anlamlandırma ile siyeri değerlendirip, peygamber algısını Kur'ani perspektif ile ortaya koymaktadır.

Kur'an fenomeni yeni bir bilgi inşasından bahsediyor. Kuranın inşa ettiği bir toplumun peygamber eli ile şekillenmesi ve her çağa taşınması fikri disiplinize bir şekilde istifadeye sunuluyor. Özgün ve orijinal olarak nitelendirilebilecek bu düşünce sistemi hem Türkiye'de hem de diğer İslam coğrafyalarında etkisini göstermiştir. Kuran bilinci, siyer bilinci, islamın bilgi kaynaklarına yaklaşım ile ilgili yazılan son çeyrek asır eserlerine baktığımızda bu etki kendisini çok açık bir şekilde göstermektedir.

Gelenek adına veya donuk bilgi ve yöntemi savunmak adına eleştirilebilecek yönleri mutlaka vardır. Fakat bütün düşünür ve düşünce kitaplarında faydalı ve sağlam bilgiyi almak ile mükellefiz. Yanlışları alma mecburiyetimiz yok. Fakat bir fikrine katılmıyoruz ya da birileri kendisini kötülüyor diye İslam düşünürlerinden istifade etmemek büyük bir kayıp olsa gerek. Fikirlerine karşı çıkılacaksa bile eserleri ve görüşleri okunduktan sonra karşı çıkılmalıdır. Dedikodu furyası sonucu öğrenilmiş bilgi ile değil.

Kur'an'ı sahabe bilinci ile çağa taşıma, anlama ve yaşama temennisi ile...

Kur'ân Fenomeni
Malik bin Nebi
Külliyat Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 01.07.2012 14:10 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 23:30
3525
Yorumlar
  • ömr faruk karataş 2012.10.21 21:02

    selam aleyk!kardeş drazla ilgili verdiğin bilgide bir hata var gibi...ahmet deedatla karıştırmış olmayasın.draz usulcü,muhakkik, ciddi bir kuran mütefekkiri.onun 19la ilgili kabulü olduğunu zannetmiyorum.ne nebeun azim, ne kuran ahlakı'nda böyle bir şey yok ve ayrıca 19 meselesiyle ilgili drazın hatırlatıldığınızı da görmedim.tabii benim görmemiş olmam önemli değil ama bence bu bilgiyi gözden geçir.

  • ömr faruk karataş 2012.10.21 21:08

    selam aleyk!kardeş draz'la deedat'ı birbirine karıştırmış olmayasın. draz ciddi bir usulcü, muhakkik bir alim.19 meselesiyle ilgili ne nebeun azim, ne kuran ahlakında bir şey yok. onun gibi ciddi ve derinlikli bir alimin 19 gibi hezeyanlarla ilgisinin olduğuna dair bilgiyi bir düşün bence. selam ve dua ile...

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com