Makyaj Yapan Ölüler - A. Ali Ural, Edebiyat, Bilal CAN

Makyaj Yapan Ölüler - A. Ali Ural yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Makyaj Yapan Ölüler - A. Ali Ural

15.02.2011 22:53 - Bilal CAN
Makyaj Yapan Ölüler - A. Ali Ural

Dilindeki sadelik ve eşsiz anlatımıyla okuyanda iyi etki bırakan kitap; üçüncü sayfa haberleri diyebileceğimiz haberlerin yorumlanışı olan bir kitap. Bu vesileyle yazanın sıkı bir gazete okuyucusu olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü her haber bizim bir aralar göz attığımız gazetelerde geçen ve üstünde fazla durmadığımız türden haberler.

Bu haberler A. Ali Ural'ın dilinde yeni bir boyut kazanıp daha dikkat çekici bir hal ile yazılmıştır.

"Denemediği bir şey kalmayan insan, acaba bir gün insan olmayı deneyecek mi!"

Espiritürel dilindeki vurgularıyla her yazının konusunu bir haberden alan yazılardan oluşan kitabında, bu yazı acaba hangi habere ya da hangi anekdota çıkacak diye her yazının sonundaki haberi ve o vurucu son cümleyi heyecanla bekledik. O cümle geldiğinde altını çizip hanemize ekledik.

Her denemede muhakkak bizi vuran bir cümleye rastladık. En iyisi bu oldu. Dilindeki akıcılık ve olaylara karşı bakış açısı bir entelektüele yakışır türden olan yazılan denemeler

"ey kutsal ağrı! Saklandığın yerden çık! Yalnız kendimizi değil çevremizi de yakıp yıkıyoruz! Biz acı duymayanlar ahalisi, akan kanımızı boş gözlerle, bir nehir gibi seyrediyor, kopan ayağımıza vitrinlerden ayakkabı beğeniyoruz"

Hayatımızın biz yerlerinde duyup fazla önemsemediğimiz türden haberleri neden o kadar önemsemediğimizi bize hatırlatan bu kitap bakış açımızın değişmesi yolunda iyi bir adım oldu. Artık okuduğumuz her haberde dinlediğimiz her olayda hep başka bir tarafının olacağını da düşünmeden edemeyeceğiz. Çünkü bu kitapta edindiğimiz tavır bizi kendimize getirdi.

A. Ali Ural olaylara bizim baktığımız taraftan bakmayan bir yazar. Onunki herkesin baktığı ama göremediği şeyleri görmek için yapılan bir bakıştır. Bu da A. Ali Ural'ın ayrı bir yere koymak gerektiğini göstermek için yeterli bir delil.

"soru: ellerini bilgisayarlarının omzuna atmış konuşan milyonlarca insanın göbekbağını hangi ebe kesecek!"

Kitap zaman gazetesinde yazdığı yazıların toplamı olarak karşımıza çıkmış. Her yazısını takip edenler o yazıların sıcaklığını ilk duyanlar olarak sevinebilir. Bizler içinse yine sıcaklığı tam kıvamında olan bu yazıları geç tanıdığımız için biraz üzünçlük hali var.

Belki ilerde birgün siz de A. Ali Ural'ın anlattığı bir haberde yer edinirsiniz.

Şöyle diyor yazan kitabının başında.

"makyaj yapan ölüler tabutlarıyla mezarlarına inerken
Çivisi çıkmış bir saat duvardan yere düşüyor.
Akrebi kopmuş saatin
Hangi zamanı gösterdiğini
Kimse bilemez"

Makyaj Yapmış Ölüler
A. Ali Ural
Şule Yayınları


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 15.02.2011 22:53 - Güncelleme Tarihi: 22.11.2021 09:51
4351

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com