Muhit Dergisi 10. Sayısı Ayasofya Dosyasıyla Okuyucuları, Dergi, Dergihaber

Muhit Dergisi 10. Sayısı Ayasofya Dosyasıyla Okuyucularıyla Buluşuyor yazısını ve Dergihaber yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden

Muhit Dergisi 10. Sayısı Ayasofya Dosyasıyla Okuyucularıyla Buluşuyor

03.10.2020 09:00 - Dergihaber
Muhit Dergisi 10. Sayısı Ayasofya Dosyasıyla Okuyucularıyla Buluşuyor

Şair ve yazar İbrahim Tenekeci yönetiminde, ocak ayında yayın hayatına başlayan Muhit, her kuşaktan pek çok kıymetli ismin eserleriyle katkı sunduğu Ekim sayısıyla yürüyüşüne devam ediyor. Geçtiğimiz ay Asım Gültekin dosyasıyla çıkan dergi, bu ay Ayasofya dosyası ile okuyucuyla buluşuyor. Dergi, usta çizer Hasan Aycın'ın bir çizgisiyle selamlıyor okuyucuyu.

Ayasofya Dosyası

Dosya, Muhsin Macit'in "Divan Şairlerinin Gözüyle Ayasofya" başlıklı yazısıyla açılıyor. Mustafa Özel, "Ayasofya'yı Tezyin Eden Ayet-i Kerimeler"i yazıyor. Mehmet Aycı, "Fatih Vakfiyesi bize ne söyler?" diye soruyor ve şöyle cevaplıyor: "Fatih Vakfiyesi bize kim olduğumuzu söyler. Az şey mi?" Sibel Eraslan, "1453'teki fetih ile 2020'deki yeniden açılış, değerler dünyası bakımından, birbiriyle iç içedir, anlamdaştır" diyor "İkinci Fetih" başlığını taşıyan yazısında. İbrahim Göksel Baykan, Ayasofya Kütüphanesi'ni; Ekrem Aytar, Ayasofya'nın türbelerini yazıyor. Samed Karagöz, Ayasofya'nın mimari önemine değiniyor. Mehmet Hakan Kekeç, Ayasofya'yı tarihi bağlamı içinde ele alıyor. Hasan Öztürk, "Ayasofya-ı Kebir'de meleklerle birlikte Cuma namazı kıldık" diyor. İsmail Halis, "hafıza bellekte değil kubbededir" diyor. Kamil Yeşil "İstanbul'un İkinci Fethi", İbrahim Tenekeci "Hatıralar Eşliğinde Ayasofya", Hüsrev Hatemi "Ayasofya", Arif Ay "Ayasofya'nın Düşü", Erol Yılmaz "Ayasofya Her Şeyden Önce Şuurdur", Leyla İpekçi "El-Camii İsminin Tecellisi Ayasofya: Hazreti İnsan'ın Sembolü", Osman Toprak "Ayasofya Efsanedir" ve Ömer Lekesiz "Ol-An: Ayasofya" başlıklı yazılarıyla Ayasofya dosyasına katkı sunan isimler. Yapılan iktibaslarla Necip Fazıl Kısakürek, Nuri Pakdil ve Sezai Karakoç da dosyaya dâhil ediliyor.

Şiir, Öykü, Deneme

Muhit, günümüz Türk şiirinin her yaştan pek çok şairine onuncu sayısında da ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Derginin şiir sayfaları, İbrahim Tenekeci'nin "Güzellik Hüzün Verir" isimli şiiriyle açılıyor. İbrahim Tenekeci'yi "Mahur Şarkılar" şiiriyle Arif Ay, "Yemek Lekesi" şiiriyle Fatma Şengil Süzer izliyor. Serap Kadıoğlu, Murat Güzel, Ömer Yalçınova, Beyzanur Turcihan, Nurullah Genç, Elyesa Koytak, Berat Demirci, Mustafa Ruhi Şirin, Adem Yazıcı, Şakir Kurtulmuş, Mehmet Tepe, Tuba Kaplan, Ervanur Erdoğan, Tayfun Doğan, Ayşegül Baytut, Mustafa Yıldırım, Mahmut Gürkan, Ömer Fatih Andı ve Sadık Koç Muhit'in Ekim sayısına şiirleriyle katkı sunan isimler. Eyyüp Akyüz ise "Tortu" isimli şiiriyle derginin arka kapağını süslüyor: "Altı halanın bir abla etmediği ocak."

Ekim sayısının öykü sayfaları da oldukça zengin. "Hemşeri İzi" adlı öyküsüyle Münire Daniş, "Yılan Sırtı" isimli öyküsüyle Handan Acar Yıldız, "Kırık" isimli öyküsüyle Doğukan İşler bu sayının öykücüleri.

Mehmet Narlı, Cemil Meriç'in edebiyat eleştirisi görüldü mü? Diye soruyor yazısında. Necdet Subaşı ise "Cemil Meriç'in çektiği çile saygıdeğerdi" diyor "Cemil Meriç" başlığını taşıyan denemesinde. Erol Göka, merhamet bahsine değiniyor. Dursun Çiçek, "Tasvir ve Fotoğraf" başlıklı yazısında şöyle diyor: "Tarihsiz insan sadece hafızasız değil, aynı zamanda ansız ve geleceksizdir." Muhit'in onuncu sayısına yazılarıyla omuz veren diğer isimler ise şöyle: Zeki Bulduk, Harun Yakarer, Necip Tosun, Kâzım Özkardaş ve Yunus Karadağ.


Yazar: Dergihaber - Yayın Tarihi: 03.10.2020 09:00 - Güncelleme Tarihi: 01.12.2021 17:47
3178

Dergihaber Hakkında

Dergihaber

Dergilerin son sayıları hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Deginizin yeni sayı duruyu bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Dergihaber ismine kayıtlı 915 yazı bulunmaktadır.