Müslümanın Akaidi - Ahmed Kalkan, İlahiyat, Ferhat ÖZBADEM

Müslümanın Akaidi - Ahmed Kalkan yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Müslümanın Akaidi - Ahmed Kalkan

08.06.2012 16:15 - Ferhat ÖZBADEM
Müslümanın Akaidi - Ahmed Kalkan

Bilgide öncelik olabilir mi? Sorusuna verilecek cevap umumi olarak evettir. Bilgide öncelik neye göre değerlendirilir? Sorusuna verilecek cevap ise kişiden kişiye değişir. Derdi dünya olanın önceliği her alanda dünya/lık olduğu gibi bilgi konusunda da sermayesini arttırmaya, lüks hayatını devam ettirmeye, sosyal statüsünü korumaya veya yükseltmeye yönelik bilgiyi önceleyecektir. Derdi sevgili olanın bilgide önceliği sevgilisi ile ilgili olan bilgi olacaktır. Derdi felsefe olanın önceliği felsefe ile ilgili bilgi olacaktır. Derdi politika olanın önceliği politik bilgiler olacaktır. Derdi Allah olanın, derdi ahiret olanın, derdi cennet olanın, derdi ümmet olanın, derdi adalet olanın, derdi özgürlük olanın, derdi Tevhid olanın bilgi de önceliği ne olur? Tabi ki "Lailahe İllallah Muhammedun Resulullah" olur. Yani inanç esasları olur. Yani akaid ilmi olur. Tevhid ilmi olur. İman ilmi olur.

İnsanların cennete gitmesinin ana temel unsuru imanın olmasıdır. Aynı şekilde imanın sağlam olmasıdır. İmana zulüm ve cürüm karışmış olmamasıdır. Sağlam bir iman olmadan yapılan amellerin bir anlamı olmuyor. Yani, imanı olmayan bir insanın yaptığı amellerin ahirette bir getirisi olmuyor. Cennete girmek için aranan ilk şart iman!

Bilgi olmadan pratik olmuyor. İman konusunda da sağlamlığın oluşması için sağlam bilgiye ihtiyaç vardır. bu sebepten beslenilen kaynağa dikkat etmek gerekir. İlmi yeterliliği ve usul bilgisi olan zatlar iman konusu ile ilgili bilgileri Kur'an'dan ve sahih sünnetten öğrenebilirler. Fakat ilmi yeterliliği ve usul bilgisi olmayan insanlar iman ile ilgili bilgileri Kur'an ve sahih sünnetten delil getiren araştırmacı muttaki alimlerden okuyabilirler. İşte hu noktada başvurulacak eserleri iyi seçmek gerekir. İnanç/iman konusu en önemli konu ise bizim için dikkatli olmak zorundayız. Ki akıbetimiz hayr olsun.

Akaid ilmi ile ilgili yazılmış eserlerin sadece bir tanesinden değil farklı alimlerden istifade etmek gerekir. Eski dönemde yazılmış olan eserler ile birlikte yakın dönemde yazılmış olan eserlerden de istifade etmek gerekiyor. Yakın dönemde yazılmış eserlerden Ahmet Kalkan hocanın hazırlamış olduğu "Müslümanın akaidi" adlı eser çok yönlü istifade edilecek bir eserdir. Verilen bilgiler delilleri ile birlikte verilirken kullanılan dil anlaşılır ve yalın bir dil.

Akaid ilmi ile ilgili eserler okunmadan önce bir hatırlatmada bulunmamız okuyucuya yol gösterme anlamında yardımcı olacaktır. Akaid ilminin esas konuları ile kelam ilminin ihtilaflı konuları birbirinden ayırt edilmelidir. İman esasları olarak nam bulmuş olan altı mesele (beş olduğunu savunanlarda vardır-kadere imanı iman esaslarından saymayanlar) imanın esaslarıdır. Geriye kalan ruyettullah, kabir azabı, hilafet ve benzeri konular ise akaid kitaplarında yer alan kelam ilminin ihtilaflı konularıdır.

İslamda bilgi kaynakları konusu detayları ile verilip, iman esasları izah ediliyor. Diğer akaid kitaplarında çok az değinilen (hatta bazı kitaplarda hiç değinilmeyen) tevhidi bozan durumlar çok geniş ve anlaşılır bir şekilde izah edilmiştir. Yine diğer akaid kitaplarında olmayan akaid ile ilgili kavramlar kitabın en sonunda tek tek izah edilmiştir. Kanaatimce kitap ya en sondan okumaya başlanmalıdır. Ya da kitabın bundan sonraki baskılarında kavramlar kısmı en başa alınmalıdır. Okuyucunun istifadesini arttıracaktır kavramların giriş kısmına alınması.

Müellifin eğitim camiasından geliyor olmasının da etkisi ile kitap pedagojik eğitim tekniklerine dikkat edilerek yazılmış. Ders kitabı olarak okunup okutturulabilecek, ders yapılabilecek bir formatta hazırlanmış.

Genel kültür bilgisi olarak tartışmalı olan mezhepler konusu hakkında bir başlık açılmış. Muhammed Ebu Zehra'nın mezhepler tarihi adlı eserinin muhtasar hali diyebileceğimiz tarz ve kalitede mezhep konusu hakkında bilgiler verilmiş. Özellikle itikadi mezheplerin çıkışı konusu akaid ilmi ile ilgili araştırma yapanlar için giriş bilgisi olarak alınabilir.

Akaid ilmi içerikli eserler okunurken verilen bilgiler ve getirilen deliller tek tek ayrıntısı ile araştırılmalıdır. Tevhid ilmini sağlamlaştıran ve gerektiği gibi inanan bir insan kendisi için en önemli olan konuda donanmış demektir. Bu ilim için ne kadar kitap okunsa, ne kadar emek verilse, ne kadar çaba sarf edilse yeridir, değer.

Allah'ım akidemizi sağlamlaştır ve koru duası ile.

Müslümanın Akaidi
Ahmet Kalkan
Rağbet Yayınları


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 08.06.2012 16:15 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 11:02
4338

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com