Nebevi Eğitim Modeli: Daru'l Erkam - Muhammed Emin Yıldır, İlahiyat, Mustafa ATALAY

Nebevi Eğitim Modeli: Daru'l Erkam - Muhammed Emin Yıldırım yazısını ve Mustafa ATALAY yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabi

Nebevi Eğitim Modeli: Daru'l Erkam - Muhammed Emin Yıldırım

02.03.2011 11:01 - Mustafa ATALAY
Nebevi Eğitim Modeli: Daru'l Erkam - Muhammed Emin Yıldırım

Vakit, karanlığın dipsiz kuyusunda sabahın beklendiği o çetin yıllar. "Kalk ve uyar" emrinin muhatabı, yüreğinde ince bir sızıyla bu emre riayet etmek için çabalıyor dur durak bilmeden. Bir gönle daha imanın o bitimsiz lezzetini ulaştırmak için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Müslümanlar çoğaldıkça öfkenin damarı kabarıyor. Kâbe"de bir namaz vakti İslam ilk şehidini verirken, Nebi bir arayışa giriyor, hüzünle…

Mekke"nin dışına taşınıyor namazlar. Zalim zulmünden şaşmıyor. Ve zalimin zulmüne dayanamayan Sa"d, İslam"da ilk kanı döküyor böylelikle… Telaşlar uçuşuyor gökyüzünde. Bir avuç Müslüman vaktin sıkışmışlığında inançla yoluna devam ediyor. Fakat söz yeni, yol yeni, menzil sabır istiyor. Efendimiz bir yer arıyor. Bir medrese… Bir rahmet yuvası, ilim ocağı…

Darü'l Erkam… Bir genç Efendimize bittim noktasında yetişiyor.
Darü'l Erkam… Bir dirilişin kodları yazılıyor bu evde…
Darü'l Erkam… Rahmet yağıyor gökyüzünden, bir yiğit ki, yeni evini hem de yeni evlenmişken Risalet uğruna çekinmeden veriyor ve davam diyor…

Siyer Araştırma Merkezi"nin kurulmasında da büyük emekleri geçmiş olan siyer araştırmacısı, yazar Muhammed Emin Yıldırım"ın, yoğun araştırmalarının ışığında kaleme aldığı anlaşılan Daru"l Erkam; günümüz Müslümanlarına İslami bir yolun nasıl çizildiğini göstermesi açısından takdire değer bir çalışma.

Risaletin altı yıllık döneminin geçtiği bu evi ve evde kalan kişileri mümkün olduğunca birebir incelemeye çalışan yazar, kitabı dört bölüme ayırıyor:

1- Darü'l Erkam'ın Seçilme Sebepleri Ve Buraya Alınan Talebelerin Özellikleri

Bu bölümde başlıktan da anlaşılacağı gibi, neden Daru"l Erkam sorusuna cevap arayan yazar, ayrıca buraya seçilen 45 talebeyi de tek tek incelemeye çalışıyor. Kabileleri, nesebleri, maddi durumlarına kadar kısa ama tatmin edici bir değerlendirmeye tanık oluyorsunuz.

2- Darü'l Erkam'ın Eğitim Usulü

İslamın sancaktarlığını yapan bu evde nasıl bir eğitim metodu vardı, ilk olarak hangi eksiklikler giderilmeye çalışıldı, nasıl bir yol izlendi üzerine tahlillerin yer aldığı bu bölüm, 3 basamaklı bir sistem ile katagorize edilmiş: Sağlam bir akide, Akli Eğitim, Ruhi Eğitim.

3-Kur'an'ın Nüzul Süreci ve Darü'l Erkam

Bu bölüm dört alt başlığa ayrılarak inceleniyor: Kavramlar, Esmaü"l Hüsna, Kıssa ve şahsiyetler, Vahyin kaynağı ve niteliği. Yazarın kendi ekibiyle birlikte derlemiş olduğu, ilk altı yılda nüzul sırasına göre inen ayetleri tablo halinde bu bölüm içerisinde görebiliyorsunuz. Yine ilk inen kavramların, ilk nazil olan Esma"ların hangi surede ve ayette geçtiği bu bölümde yer verilmekle birlikte, ilgililere çok güzel bir kaynak oluşturulmuş.

4- Darü'l Erkam Talebelerini Başarıya ulaştıran 12 Temel Kavram

Güzel örneklik, güven, sevgi, samimiyet gibi 12 adet temel kavramın bu birlikteliği nasıl olgunlaştırdığına ve sağlamlaştırdığına dair açıklamalara yer veriliyor bu bölümde.

223 sayfadan oluşan ve daha derin tahlillere inmeden, her an okunabilecek ve yararlanılabilecek bir şekilde okurlara sunulan Nebevî Eğitim Modeli Darü'l Erkam, İslami çalışma yapanlar için bir başucu kitabı olma adayı. Bu alanda yazılan eserlerin azlığı da düşünüldüğünde, eserin büyük bir boşluğu kapattığı görülmekle birlikte, geliştirilip daha ince ayrıntılarla donatılmayı da beklediğini ifade edebiliriz…

Nebevi Eğitim Modeli: Daru'l Erkam
Muhammed Emin Yıldırım
Siyer Yayınları
223 sayfa


Yazar: Mustafa ATALAY - Yayın Tarihi: 02.03.2011 11:01 - Güncelleme Tarihi: 24.11.2021 17:01
5167
Yorumlar
  • Esra Şen 2011.03.02 12:54

    Tüm Siyer'e ek kaynak olacak kitaplar gibi, bu kitabı da büyük bir merak ile aldım. En kısa zamanda okuyacağım inşallah.

    Muhammed Emin Hoca'nın zaten harkulade bir uslûbu var, dinlemenin verdiği zevki kitaplarından da alacağımıza eminim.

    Ki Darul Erkam, Darun Nedve'nin karşısında islâm cemaatinin ilk meclisi olarak çok önemli bir yerde duruyor.

    Tek kelime ile "okunası" bir kitap.

Mustafa ATALAY Hakkında

Mustafa ATALAY

Bir gölün kıyısında 88 yılının Temmuz sıcağında hayata gözlerini açtı. Eğitiminin büyük bölümünü burada geçirdi. Bir denizin kıyısında 2007-2012 yılları arası Üniversite eğitimiyle birlikte hayat eğitimi de aldı.

Bir gölün kıyısına döndüğü yaşamını, 2012 Ağustos'undan bu yana 'Lale'lerle bezeli düşüncelerle 'Eczane'sinde devam ettiriyor.

Okuyor, yazıyor, çalışıyor ve başka alanlarda eğitimine devam ediyor.

Daha önce Üniversite bünyesinde çıkarılan Sentez Dergisi'nin editörlük ve yazı işleri sorumluluğu görevlerini üstlendi. Kardelen Derneği Bülteni'nin editörlüğünü yaptı. Dernek ve Vakıf bültenlerinde ara ara göründü, Alıntılar Mektebi'nde talebe oldu, Yolcu Dergisi'nde nefeslendi, on5yirmi5.com'da uzun bir serencamı oldu. Kitaphaber.com.tr'yi ise evi gibi görüyor...

Mustafa ATALAY ismine kayıtlı 115 yazı bulunmaktadır.

Twitter Facebook Kişisel