Nebevi Yöntem, İlahiyat, Ferhat ÖZBADEM

Nebevi Yöntem yazısını ve Ferhat ÖZBADEM yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Nebevi Yöntem

22.05.2013 11:04 - Ferhat ÖZBADEM
Nebevi Yöntem

Fas adalet ve ihsan cemaati lideri olan Abdusselam Yasin'in eserleri yakın dönemde Türkçeye tercüme edilmeye başlandı. Diriliş ve Islah Önderleri Divan yayınları, Hilafet ve Saltanat Divan yayınlarından, Nebevi yöntem Beka yayınlarından, Sünnetullah Allah'ın Evrensel Yasası İnkılab yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan eserleridir.

A.Yasin çocukken hafız olmuş, Mağrib milli hareketinin öncülerinden Muhammed el Muhtar Es Susi'den ilk derslerini almıştır. Gençlik yıllarında yaşadığı hapislik, sürgün ve mecburi ikametler onu davasından ve çalışmalarından alıkoyamamıştır. Bilakis A.Yasin'i bilemiştir bu baskı ve zulümler. Manevi donanım noktasında Kadiri tarikatı rahle-i tedrisinden geçen A.Yasin, tarikat ve tasavvuflardaki bidat ve şirklere karşı dururken sünnete uygun zühd hayatı yaşamıştır. Bu yönü ile ele alındığında hem iyi bir cemaat teşkilatçısı, hem sünnet ehli, hem Cihad yönü olan, hem manevi eğitim yönü olan Cihad zikir ayrılmazlığını pratikte ve teoride mükemmel şekilde ortaya koymuş bir alim şahsiyettir. Şiddete karşıtlığı ile bilinen Yasin sivil direniş ile mücadele edilmesi gerektiğini sürekli vurgulaması ile tanınır. 2012 yılında ahiret hayatına geçiş yapan A. Yasin geriye bıraktığı külliyatı ile İslam düşünce mirasına büyük katkılarda bulunmuştur.

Abdusselam Yasin sahada yetişen ve zamanı çok iyi okuyan bir hareket önderi ve ilim ehli olarak modern dönemin sorunlarına yönelik mutedil yöntemler ortaya koymaktadır. İslami kuralların uygulanma ortamı bulunduğunda nasıl hareket edilmesi ile ilgili olarak ifrat eden bir arkadaşı ile olan diyalogu günümüz Türkiye'sinde de birçok insanın kafasındaki soru işaretlerine cevap mahiyetinde bir yöntem ortaya koyuyor. Konuşma şöyle gelişiyor. A.Yasin, Salih ve muttaki olan fakat yöntem konusunda ifrat eden bir arkadaşına soruyor: bütün yönleri islamın kurallarının uygulanacağı bir ortamın oluştuğunu ve elinde yetkiler olduğu halde var olan faizli bankaları ve faiz ile işleyen ekonomik sistemi ne yapacaksın? Arkadaşının verdiği cevap ise: bütün her şeyi durdurur ve iptal ederim ve Allah'ın yardımını beklerim şeklinde oluyor. A.Yasin ise eğer böyle yaparsan senin yönetimindeki devlet en fazla üç beş gün sürer diyor. Sünnetullah olarak Allah'ın var ettiği tedricilik ile (aşama aşama düzeltme yoluna gitme) imkanın var iken böyle bir tercih olmaz diyor. Ve modern çağın bu ve benzeri sorunlarının tedrici olarak düzeltilmesi gerektiği üzerinde duruyor. Tedricilik yöntemi ile hareket ederken istişare etmenin önemine değiniyor.

Eserde görüşlerin hemen hepsine delil teşkil edecek ayet ve hadisler verilerek izahlar yapılıyor. Verilen hadislerin ekserisi sahih olmak ile birlikte bir iki sıhhat sorunu olan hadisin olduğunu hatırlatmak isterim. Hadis ulemasının sıhhati konusunda ihtilaf ettiği ve sahihliğine zeval gelmiş olan hadislere örnek olarak şu hadisi belirtelim: "ümmetim delalet üzere etmez."

Nebevi Yöntem kitabı şehid öğretmen imam Hasan El Benna'nın görüşlerinin Mağrib versiyonu olarak görülebilir. Merhum Üstad Mustafa Meşhur'un ve Merhum allame Said Havva'nın fikirlerinin harmanlaması olarak görülebilir. Ele alınan konular, konuların ele alınış şekli, tavsiye edilen yöntemler, hassasiyet duyulan bölümler hemen hemen aynı. El Benna'nın görüşlerinin en yakın tarihte güncellenmiş şekli olarak değerlendirilebilecek eserde dikkat çeken hususlardan biri de üçüncü bölüm olan eğitim bölümünde konulara göre tavsiye edilen kitapların içinde Hasan el Benna eserleri ve bu el Benna'nın tavsiye ettiği eserlerin ekserisinin tavsiye edilmesidir. Tavsiye edilen kitapların önemine binaen bir bölümünü paylaşalım.

Kuranı Kerim

Ezber ve tecvit.
Kuran okuma adabı, İmam Nevevi
İbn Kesir tefsiri
Fizilali Kuran, Seyyid Kutub
Ahkamul Kuran, Ebubekir İbnul Arabi

Hadis

Buhari
Müslim
Riyazus Salihin, İmam Nevevi
Kırk hadis, İmam Nevevi (Ezberlenmeli)

Akide

Tahaviye akidesi şerhi
Vasıtiye akidesi şerhi

İbadetler fıkhı

(Dört mezhebin fıkhına itiraz söz konusu değildir ön cümlesi ile)
Fıkhu Sünne, Seyyid Sabık
Neylül Evtar, İmam Şevkani

Siret fıkhı

Fıkhus Siyre, Muhammed Gazali
Sireti İbn Hişam
Hayatus Sahabe, Kandehlevi

Sünnet fıkhı

El Ezkar, İmam Nevevi
Zadul Mead, İbn Kayyım el Cevziyye

Kalbi incelten, ruhların hastalıkların reçetelerini içeren eserler

Bostanul Arifin, İmam Nevevi
Kuşeyri risalesi
İhyaul Ulumuddin, İmam Gazali

Davet fıkhı

Risaleler, Hasan el Benna
Mevdudi eserleri
Yusuf El Kardavi eserleri
Said Havva eserleri
Hasan En Nedvi eserleri
İslami bir hareketin hem teşkilat hem de birey yönü ile nasıl olması gerektiğini içeren bir çalışma olarak ele aldığı başlıklar noktasında günümüz Müslümanlarının sorunlarının ekserisine cevap mahiyetinde reçeteler içeren bir eser olarak tetkik edilmesi gereken bir eser olarak Nebevi Yöntem adlı çalışmanın irdelenmesi ve üzerinde çalışmalar yapılması gerekir. Eserin müellifine Allah tebareke ve tealadan rahmet diliyor, eserin ümmetin hastalıklarına ilaç olmasını temenni ediyorum.


Yazar: Ferhat ÖZBADEM - Yayın Tarihi: 22.05.2013 11:04 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2021 16:57
3186

Ferhat ÖZBADEM Hakkında

Ferhat ÖZBADEM

1979 yılının bir Haziran günü Adıyaman’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Adıyaman’da bitirdi. Gül Eğitim Yardımlaşma Dayanışma İlmi Araştırmalar Ve İnsan Hakları Derneği kurucu üyesidir. Özgün İrade, Vuslat, AbıHayat ve Yolcu dergisinde şiir ve makaleleri yayınlanan yazar evli dört çocuk babasıdır.

haberdurus.com, zeynepder.org, dunyabizim.com, kitaphaber.com.tr web sitelerinde belli periyotlar ile yazı yazmaktadır.

YAYIMLANMIŞ ESERLERİ

Düşünce: 40 Esas 40 Düstur, Cennetin Anahtarı, Cennetin Yolu, Kur’an’ı Nasıl Okumalı, Kur’an’ın Gölgesinde Hz. Muhammed

Araştırma: Dünden Bugüne İslami Hareket, Edebiyat Gemisinde Düşünce Adamları

Roman: Brezilya, Muaz, Muhammed Mursi, Saffan Bin Muattal

Şiir: Ebrulim.

Deneme: Ortalama Bir Âşık Olmamı Bekleme Benden.

SERİ ÇALIŞMALARI

Tavsiyeler Serisi (10 Kitap):

Aliya İzzetbegoviç, Fethi Yeken, Hasan El Benna, Hasan En Nedvi, Malcolm X, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El Karadavi

Roman (Beşir Serisi, 6 Kitap):

Beşir ve Sultan Abdulhamid, Beşir ve Fatih Sultan Mehmet, Beşir ve Gazali, Beşir ve İbn Haldun, Beşir ve Osman Bey, Beşir ve Selahaddin Eyyubi.

Biyografik Roman (Öncüler Serisi, 14 Kitap):

Aliya, Hasan el Benna, Malcolm X,  Mehmet Akif, Mehmet Akif İnan, Meryem Cemile, Metin Yüksel, Mevdudi, Muhammed Ali, Necip Fazıl, Ömer Muhtar, Said Halim Paşa, Seyyid Kutub, Zeynep Gazali.

Mesajlar Serisi (15 Kitap)

Ali Fuat Başgil, Aliya İzzetbegoviç, Cemil Meriç, Fethi Yeken, Hasan El-Benna, Hasan En-Nedvi, Malcolm X, Mehmet Akif Ersoy, Mevdudi, Mustafa Meşhur, Necip Fazıl Kısakürek, Nurettin Topçu, Said Havva, Seyyid Kutub, Yusuf El-Karadavi

Ferhat ÖZBADEM ismine kayıtlı 222 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 18 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitapyurdu.com