Nisan Çobanı - Adem Turan, Edebiyat, Bilal CAN

Nisan Çobanı - Adem Turan yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Nisan Çobanı - Adem Turan

17.02.2011 19:10 - Bilal CAN
Nisan Çobanı - Adem Turan

Nisan’ın Çobanı Adem Turan

”Ey yüzümde kanayan ayna!
Ben hangi toprağın oğluyum
Söyle bana!..”

Nisan Çobanı Adem Turan’ın yayınlanmış üçüncü kitabı. Kitap Birey yayınları arasında çıkmış. Kitap şairin huşu içinde kalbinde bir dua ve temennisiyle açılıyor. En iyi dil hal dilidir ve hâl dili tüm diller arasınsa kalbe en iyi gelendir. Tüm dillerde bu anlamın anlamı kalple birleşik bir anlam sergilemektedir. Hâl demek kalbin belirgin vaziyeti ruhun eşsiz hüneri dilin en güzel şeklidir. O hâl ile koyulur yola şair.

Kitap hâl ile açılıp bir kuşluk duasıyla başlıyor sözüne. Kuşluk duası dünyanın aydınlığında berrak bir uyanma halidir. Geceleyin uyuyan insanın gözlerini yeni bir güne açmasının armağanıdır. O vakitte alem kendi devingenliğinde görünmeyen ama hissedilebilecek bir biçimde kendini yenilemektedir.
Şair de bu vakiti sözlerine katıp bir duada buluşturmuş cümlelerini o zamanın kıymetini bilerek.

” Dilimi yaktım ve rahatladım
Kovdum düşlerimi zehirleyen engereği!
Bütün köleler artık çıkabilir
Çünkü Allah herşeyi görüyor.”

Kitaba ismini veren şiir kitaptaki en güzel şiirlerden biridir şöyle ki:

”Eğildim
karanlık gecesine dünyanın
sözün ve simyânın bilinmez ucuna
gerilmiş bir ip gibiydi zaman/gördüm!
ve anladım!
iki dua arasında
o görkemli mekanı..”

Kitap genel olarak 4 bölümden oluşuyor: hâl, zor, sin, kuyu. Her bölüm tek bir şiirin bir nevi anlamı gibi. O anlamı anlayacak olan kalp ve o kalbin içindeki hâl. Şair belki de bu hâl dilinin en büyük yolcularından. O kalbini halinin bir nevi tasviri sayarak oraya yuva yapmış hayatları, cümleleri, anıları, cümleleri bizlere ince bir işçilik ile sunandır.
 
Arif Ay Adem Turan üzerine yazdığı yazıda ”Ateşte Yıkanmış Atlar” Âdem Turan’ın beşinci şiir kitabı. (Ebabil Yayınları, Kasım 2007) Bundan önce, 1997′de “Hayal Defteri” ni, “Son Günün Şiiri”ni, 1998′de “Artık Kuşlarını Uçur”u, 2002′de “Nisan Çobanı”nı yayımlamış. 1982′de yazmaya başlayan Âdem Turan’ın 26 yıllık çabasının, aşkının, şevkinin toplamı bu kitaplar.

Gözlemleyebildiğim kadarıyla, Âdem Turan, şiirle bağını hep canlı tuttu. Şiir heyecanını ve içtenliğinin hiç yitirmedi. “Ateşte Yıkanmış Atlar” a şu 26 yıllık çabanın karşılığı olarak bakıldığında akla gelen ilk ve tek soru şu oluyor: Âdem Turan şiiri var mı? Sorusuna cevap olarak evet denilebilir artık. Çünkü Adem Turan ”Ateşte Yıkanmış Atlar” kitabıyla iyi bir çıkış yapıp şiirdeki kalitesini yükseltmiştir.

Nisan'ın Çobanı
Adem Turan
Birey Yayıncılık

Kaynak: http://www.dunyabizim.com


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 17.02.2011 19:10 - Güncelleme Tarihi: 19.11.2021 19:22
3261

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com