Olgun İnsanlık Ve Görgü Kuralları - Ragıp Güzel, İlahiyat, Misafir Köşesi

Olgun İnsanlık Ve Görgü Kuralları - Ragıp Güzel yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsini

Olgun İnsanlık Ve Görgü Kuralları - Ragıp Güzel

25.11.2011 13:36 - Misafir Köşesi
Olgun İnsanlık Ve Görgü Kuralları - Ragıp Güzel

Mehmet Burhan, Kitaphaber için kaleme aldı.

Edep, insanlığın başına gelen n güzel nimetlerden biridir. Öyle bir nimettir ki insanı yaratılanların en hayırlısı sıfatına erdirmiştir. Osmanlı devletinin cihana hakim olmasının adıdır edep. Öyle bir şeydir ki edep, hafife alındığında haneleri yakıp küle çevirebilir.

Ragıp güzel'in kaleminde ise çok farklı boyutlara ulaşmıştır.aslında sevilmek zorunda olmadığımızı, aksine bizi sevmeleri için karşımızdaki insanları bir nevi zorunlu kılmaktadır. Tatlı dilin yılanı deliğinden çıkarmasındaki gibi insanlara tatlı dille yaklaşıldığında bambaşka boyutlara gitmesini izletiyor bizlere.

Kitapta toplum arasında dikkat edilmesi gereken birçok husus yer almaktadır. Konuşma adabı, misafirlik adabı, hasta ziyareti, soru sorma ve cevaplama adabı akla gelebilecek bazı konulardandır. Her konunun hadis ve ayetlerle sabitlenmesi kitabı gönüllerde daha ferah yapmaktadır.

İnsanın doğumundan ölümüne kadar yanında gezdireceği ve onunla itibar kazanmasını sağlayan tek şey edeptir. "Edepten mahrum olan Allahın lutfundanda mahrum olur" sözleriyle milli şairimiz M. Akif Ersoy da edep kavramının önemini bu şekilde dile getirmektedir. İnsan edeple hürmet görüp, edeple makamını belirlemektedir.

Edep hakkında birçok ilim meclisleri kurulmuştur. Ulemalar edep hakkında bir çok fetva yayınlamışlardır. Birçok şairin dilinden düşmemiştir. Hakkında birçok kitaplar yazılmıştır. Bunlardan birisi Ragıp güzel'in ele aldığı olgun insanlık ve görgü kurallarıdır.

Hayatını güzelleştirmek isteyen her kesin okuması gereken kitaplardan biridir. Yaşadığımız hayatın sıkıntısından bahsedecek olursak, günümüzde birçok gencin yanlış fikirlerle hatalara düşüğünü görebilmekteyiz. Dağılan aileler bir daha geri gelmemekle kalmayıp cinayetlere yerini bırakır oldu. Oysaki Allah(c.c) bizlere kolaylaştırınız zorlaştırmayınız diyerek öğüt vermektedir.

Bu kadar yozlaştırılmış ve geçmişi unutturulmuş bir toplum üzerinde ahlaki etkilerin temel çöküş sebebi olmaktadır. Yeni yetişen nesil anne ve baba sevgisinden mahrum kalarak hayatlarını kirli bir camın arkasından idame ettirmektedirler. Yazarın güzel üslubuyla bu ortadan kaldırılarak kirli camları nasıl temizlememiz gerektiği bize anlatmaktadır.

Zahmet olmadan rahmetin sağanak sağanak yağmayacağı bir dünyada ömür denen sayacımızı doldurmaktayız. Ahirette bize vaktini nasıl geçirdin diye sorulduğunda cevabımızın kolaylaşması için amellerimizin güzel olması gerekmektedir. Bunun için yapılması gereken önemli bazı kurallar vardır. Bu kurallardan birisi edeptir.

"ehli diller arasında aradım kıldım taleb
Her hüner makbul imiş illa edeb, illa edep."

Yazarı tanıyacak olursak kitapta şu şekilde geçmektedir: Ragıp güzel; 1946 yılında Akyazının küçücek belisinde dünyaya geldi. İmam hatip lisesini bitirdikten sonra İzmir Yüksek İslam Enstitüsünden 1973 yılında mezun oldu. 1968'de diyanet işeri başkanlığından "vaizlik" görevi aldı. 7 yıl İzmir Karşıyaka vaizliği, 13 yıl Hendek imam hatip lisesi müdürlüğünden sonra 7 yıl da Zeytinburnu müftüsü olarak görev yaptı. Avrupa eğitim şurasına katıldı. Hollanda'da shiedam ıslam akademisinde öğretim görevlisi olarak bulundu. 70'e yakın yayınlanmış eseri bulunmaktadır.

Olgun İnsanlık Ve Görgü Kuralları
Ragıp Güzel
Çelik Yayınevi
221 Sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 25.11.2011 13:36 - Güncelleme Tarihi: 03.12.2021 09:44
4328

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.