Oscar Rüzgarı, Sinema, Misafir Köşesi

Oscar Rüzgarı yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Oscar Rüzgarı

01.03.2016 09:00 - Misafir Köşesi
Oscar Rüzgarı

Betül Süslen, Kitaphaber için kaleme aldı...

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen 88. Oscar Akademi Ödülleri heyecan dolu saatlerin ardından sahiplerini buldu. Oscar'a layık görülen izlenesi filmler ve aktörler hakkında merak ettiklerinizi, bütün dünyanın ilgi ile takip ettiği gecenin liderlerini sizler için derledik...

Sinemaseverlerin büyük ilgi ile takip ettiği geceden lider olarak çıkan film yönetmenliğini Tom McCarthy'nın yaptığı "Spotlight" oldu.

The Revenant filmiyle ilk Oscar'ını alarak geceye damgasını vuran En iyi erkek aktör ise Leonardo Dicaprio oldu...

Türkiye Oscar Ödül törenini Digitürk ekranlarından takip etti. Lakin seçilen yorumcular sinemaseverlerin tepkisini çekerek eleştiriyi hak etti. Henüz sinema sektöründe oldukça tecrübesiz sayılabilecek genç oyuncu Hazal Kaya Oscar'ı yorumlarken biz sinemaseverler derinden yuh! dedik. Hazal Kaya'ya eşlik eden isim ise Demet Evgar oldu. Bu seçim beni olduğu kadar birçok sinemaseveri de şaşırttı. Oscar'ı yorumlayabilecek onca isim arasından bu seçimi yapmış olmak oldukça ironik... Bu eleştirimizin ardından gelelim gecenin liderlerine.

En İyi Film: Spotlight

En İyi Yönetmen: Alejandro Gonzalez Inarritu - Diriliş

En İyi Erkek Oyuncu: Leonardo DiCaprio - Diriliş

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Mark Rylance, "The Bridge of Spies" (Casuslar Köprüsü)

En İyi Kadın Oyuncu: Brie Larson, Room.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Alicia Vikander, Danimarkalı Kız

En İyi Görsel Efekt: Ex Machina

En İyi Animasyon Filmi: "Inside Out" (Ters Yüz)

En İyi Görüntü: Diriliş, Emmanuel Lubezki

En İyi Özgün Müzik (En İyi Film Müziği): The Hateful Eight - Ennio Morricone

En İyi Özgün Şarkı (En İyi Şarkı): "Writing's On The Wall" - "Spectre"/ Jimmy Napes ve Sam Smith

En İyi Belgesel: Amy

En İyi Kostüm Tasarımı: Mad Max: Öfkeli Yollar, Jenny Beavan

Yabancı Dilde En İyi Film: Macaristan, Son of Saul, Laszlo Nemes

En İyi Özgün Senaryo: Spotlight, Josh Singer ve Tom McCarthy.

En İyi Uyarlama Senaryo: Büyük Açık, Charles Randolph ve Adam McKay.

En İyi Ses Kurgusu: Mad Max: Öfkeli Yollar

En İyi Ses Miksajı: Mad Max: Öfkeli Yollar

En İyi Kısa Belgesel: A Girl in the River

En İyi Kurgu: Mad Max: Öfkeli Yollar, Margaret Sixel

En İyi Kısa Film: Stutterer

En İyi Kısa Animasyon: Bear Story

En İyi Yapım Tasarımı: Mad Max: Öfkeli Yollar

En İyi Makyaj: Mad Max: Öfkeli Yollar

En İyi Film: Spotlight

Yönetmen: Tom McCarthy

Oyuncular: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams

Yapım: ABD

Vizyon Tarihi: 29 Ocak 2016

Tür: Dram, gerilim

Gerçek bir hikayeden uyarlanan Spotlight, taciz olayı ile gündeme gelen bir kilisenin kendini aklamaya çalışmasını ve bu tacizi aydınlatmaya çalışan Boston Globe gazetesi yazarlarını konu alıyor. Gazetenin yazarlarından oluşan "Spotlight" takımı, Katolik Kilisesi'ndeki taciz iddilarıyla ilgili eski defterleri karıştırır. Bir senelik araştırmalar neticesinde Boston'ın üst düzey dini, yasal ve idari birliğine ait on yıllarca gizlenen gerçekler deşifre olur. Yeni atanan genel yayın yönetmeni Marty Baron 2001 yazında Globe'un başına geçmek üzere Miami'den geldiğinde, ayağının tozuyla Spotlight ekibini, 30 yıl boyunca düzinelerce çocuğa cinsel istismarda bulunmakla suçlanan yerel bir rahip hakkındaki bir makaleyi takip etmekle görevlendirir. Boston'da Katolik Kilisesi'ni hedef almanın çok büyük yankı uyandıracağını bilen Spotlight editörü Walter "Robby" Robinson, muhabirler Sacha Pfeiffer (Rachel McAdams) ve Michael Rezendes ve araştırmacı Matt Carroll davaya daha derinlemesine dalmaya karar verirler.

Bir gazetenin başarı öyküsü olan ve gazeteciliğe gönül vermiş olanların şiddetle izlemesini tavsiye edeceğim filmi Tom McCarthy ve Josh Singer kaleme aldı. Başrolleri ise Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Stanley Tucci, Brian d'Arcy James ve Billy Crudup'ın paylaşıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=EwdCIpbTN5g

Dicaprio'yu Oscar'a kavuşturan "The Revenant":

Yönetmen: Alejandro González Iñárritu

Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson

Yapım: ABD

Vizyon Tarihi: 22 Ocak 2016

Tür: Western, Macera

Hugh Glass kürkleri için hayvanları avlayan bir kuruluş için çalışan deneyimli bir tuzakçıdır. Fakat avlandıkları bölgelerde kendilerinden başka hem yerli Kızılderililer hem de Fransız birlikleri kol gezmektedir. Bir av ertesinde bir boz ayı tarafından ölümcül bir biçimde yaralanan Glass'ı, yavaşlamamak adına ekibi ölüme terk etmiştir. Fakat bölgeyi herkesten iyi bilen avcı Glass hayata tutunmayı başarır ve yavaş da olsa yaraları iyileşir. Zira yaşama tutunması için oldukça geçerli bir sebebi vardır...

Oscar ödüllü yönetmen Alejandro G. Iñárritu efsanevi Hugh Glass'i Diriliş filmiyle ile beyazperdeye taşıdı. 19. Yüzyıl Amerika sınırında yaşanan destansı hayatta kalma mücadelesini konu alan Diriliş, seyirciyi 1823 Amerika'sının benzersiz güzelliğine, gizemine ve tehlikesine doğru çekiyor. Film sadece hayatın değil, onurun, adaletin, inancın, yuvanın ve ailenin iç güdüsünü keşfediyor. Michael Punke'ın kaleme aldığı The Revenant; A Novel Of Revenge kitabından beyazperdeye uyarlandı... Filmin baş aktörü Leonardo DiCaprio performansıyla beş yıldır aday olduğu Oscar'da bu kez ödülü kimseye kaptırmıyor.

https://www.youtube.com/watch?v=LoebZZ8K5N0

En İyi Belgesel: Amy

Yönetmen: Asif Kapadia

Oyuncular: Amy Winehouse, Mark Ronson, Tony Bennett

Yapım: ABD

Vizyon Tarihi: 16 Ekim 2015

Tür: Belgesel

2011 yılının Temmuz ayında henüz 27 yaşındayken hayata veda eden, müzik alanında yüzyılın gördüğü en önemli yeteneklerden biri olarak kabul edilen Amy Winehouse'un hayatını beyazperdeye taşıyan film, ünlü müzisyenin kendi anlatımı eşliğinde, daha önce görülmemiş arşiv görüntülerini izleyiciyle buluşturuyor. Aynı zamanda Winehouse'un daha önce duyulmamış şarkılarını da gün yüzüne çıkaran belgeselin yönetmenliğini 2010 tarihli Senna belgeseliyle büyük ses getiren yönetmen Asif Kapadia üstleniyor. Kapadia'nın filmi üstün başarısıyla En iyi Belgesel türünde Oscar'ını aldı.

https://www.youtube.com/watch?v=Za3lZcrzzcM

6 dalda Oscar ödülü alan "Mad Max":

Yönetmen: George Miller

Oyuncular: Tom Hardy, Charlize Theron, Zoë Kravitz

Yapım: Avustralya, ABD

Vizyon Tarihi: 15 Mayıs 2015

Tür: Aksiyon, Bilimkurgu

Post-apokaliptik türünün yaratıcısı ve efsanevi "Mad Max" filmlerinin ardındaki usta yönetmen George Miller, Mad Max: Fury Road ile altı dalda Oscar'a layık görüldü. Charlize Theron ve Tom Hardy'nin rol aldığı film, serinin dördüncü bölümü. Filmin diğer başrollerinde; Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Nathan Jones, Josh Helman, Rosie Huntington-Whiteley, Riley Keough, Zoë Kravitz yer alıyor. Zorlu geçmişi Mad Max'i hayatta kalmak için en iyi yolun yalnız olmak gerektiğine inandırmıştır. Yine de bir şekilde kendini Furiosa adlı liderlerinin peşinde çorak topraklardaki savaş ortamından, sürekli kaçarak hayatta kalmaya çalışan bir grubun arasında bulur. Yaşadıkları ortamı zalimce yöneten Immortan Joe'dan kaçmaktadırlar ve Joe kendisinden çalınan ve yeri doldurulamayacak derecede önemli kaybının peşindedir.

Mad Max: Fury Road geleceğin dünyasında futuristik çizgisiyle dikkat çeken film özellikle set tasarımı ile Oscar gecesi ödülleri silip süpürdü.

https://www.youtube.com/watch?v=vjBb4SZ0F6Q


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 01.03.2016 09:00 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:17
3224

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.