Peynirimi Kim Kaptı? - Spencer Johnson, Edebiyat, Bilal CAN

Peynirimi Kim Kaptı? - Spencer Johnson yazısını ve Bilal CAN yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Peynirimi Kim Kaptı? - Spencer Johnson

16.02.2011 00:22 - Bilal CAN
Peynirimi Kim Kaptı? - Spencer Johnson

Kitabı birkaç kişinin önerisiyle aldım. Uzun bir aramadan sonra buldum. Bulduğumda da sevindim. Hem bir kitabı aramanın zevkine vardım hem de bulduğum da onu elde etmenin sevincini yaşadım. Ayrıca bu gibi kitapları okumadığım için bir de nasıl bir kitap olduğuna dair bir merakı da içimde yaşıyordum. Üstelik bu kitap uzun zaman bestsellerden inmemişse merakımı da artırıyordu.

Peynirimi kim kaptı kitabında geçen hikâye herkesin hayatında yaşadığı evreleri kahramanların üzerinden anlatıyor. Kitabın kahramanları; koşarca, koklarca, mırın ve kırın.

Her biri bir insan kişiliğinin özelliğini yansıtıyor. 2 si fare 2 si de insanlara benzeyen kahramanlardan koşarca ve koklarca fare olarak labirentte dolaşıp peynirlerini bulmaya çalışıyorlar. Koklarca bu ikili arasında peynirin kokusunu en iyi alabilen olduğu için koşarcayı bir nevi yöneten nitelikte. Koklarca peyniri bulmak için labirenti koklaya koklaya dolaşır koşarcayı da bulduğu kokuya doğru koşturur. Bu da bazılarının yönetilmesi gerektiğini ve bu yönetilmeye ihtiyaçları olduğunu göstermektedir. Birinin eksikliğini başka biri kapatabilir.

Mırın ve kırın ise insanlarla aynı özellikte ama küçük insan olarak kurgulanan iki kişi. Bu ikisi de farelerle aynı kaderi paylaşmakta ve onlar da aynı labirent de peynir arayışı içinde olduğu görülmektedir.

Uzun arayışlar sonucunca peynir istasyonlarından birini keşfeder bu dörtlü. Uzun zaman bu peynir istasyonunda kalırlar. Çünkü hayal edemeyecekleri kadar çok peynir vardır bu istasyonda. Peyniri bulmanın sevinciyle kendilerinden geçip bu peynirleri günden güne tüketmeye başlarlar. Uzun bir süre bu şekilde devam eder. Ta ki peynir istasyonundaki peynirler tükenene kadar.

Bu kitaptan neden bu kadar şey anlattığımı bilmiyorum. Anlatılan hikayenin dilinin sadeliği ve basitliği zorlanmadan okunması ve kitabın diğer yanı. Herkesin bu kitaptan alacağı bir şeyler olduğunu düşünüyorum. Çünkü hayatının bir döneminde saplantıları içinde boğuşan insanın, ”hayatın başka yönleri de var” ı gösteriyor bu kitap. Değişimin şart olduğunu. Ve yitirdiklerine takılacağına kazanacaklarına ya da gelecek olanlara yönelmen senin için daha iyi sözünü vermek istiyor sayfalarında.

Kitap bu bakımdan bir kişisel gelişim kitabı sayılabilir. Hayata farklı yönlerden bakmak ve kendi özeleştirisini yapmak isteyenler için iyi bir kitap.

Peynirimi kim kaptı. Mesele bu değil. Kapan kaptı artık. Yeni peynirler bulmak lazım. Ve bu bulunan peynirlerin de bir gün biteceğini unutmamak lazım. Yeni peynirler bulmak lazım. Yeni yollara adım atmak lazım. Korkuyu yenip yeni yerleri keşfetmek lazım. Bulunan peynire saplanıp kalmamak lazım.

Evet bu kadar mı. Belki de.


Yazar: Bilal CAN - Yayın Tarihi: 16.02.2011 00:22 - Güncelleme Tarihi: 17.11.2021 17:20
9146
Yorumlar
  • Kerim 2020.04.02 22:58

    Peynirimi kim kaptı

Bilal CAN Hakkında

Bilal CAN

Dumlupınar Üniversitesi Sosyoloji lisansını tamamladıktan sonra yüksek lisansını da aynı üniversitede tamamladı. Sosyolojik çalışmaları mekân, kent, şehir ve edebiyat sosyolojisi üzerine yoğunlaşmıştır. Şiirleri, denemeleri, kitap değerlendirmeleri ve eleştirileri bir çok dergide yer aldı.

Kitaphaber.com.tr sitesinin kurucuları arasında yer alıyor ve 2015'ten itibaren genel yayın yönetmenliğini yapıyor. Evli ve 2 çocuk sahibidir. 

Yayınlanmış Kitapları

Bir Kuşu Taşlarla Bu Çöle Bağladılar, Hece Yayınları, 2023.

Zaman İçinde Mekân, Hece Yayınları, 2021. (TYB 2021 Şehir Kitabı Ödülü)

İnsanlığın Ağlama Tarihine Bir Giriş, Hece Yayınları, 2021.

Kebikeç, İzdiham Yayınları, 2019.

Kentle Kavga: Mustafa Kutlu Öykücülüğünde Mekân, İzdiham Yayınları, 2017.

Bilal CAN ismine kayıtlı 322 yazı bulunmaktadır.

Yazarımıza ait 5 kitap bulunmaktadır.

Twitter Kitap Satış Sitesi Kitapyurdu.com