Pulp Fiction (Ucuz Roman), Sinema, Misafir Köşesi

Pulp Fiction (Ucuz Roman) yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Pulp Fiction (Ucuz Roman)

02.12.2013 10:08 - Misafir Köşesi
Pulp Fiction (Ucuz Roman)

Betül Süslen, Kitaphaber için kaleme aldı...

Pulp Fictıon (Ucuz Roman), Quentin Tarantino yönetmenliğindeki Roger Avary ile birlikte yazılmış, 1994 yapımı, kült kabul edilen bir filmdir. Ucuz Roman, En İyi Film dahil 7 dalda Oscar'a aday gösterilmiş ve En İyi Orijinal Senaryo Ödülü'nü almıştır. Aynı zamanda 1994 Cannes Film Festivali'nde en iyi film ödülünü alarak "Altın Palmiye" ödülünün de sahibi olmaya hak kazanmıştır. IMDB tüm zamanların en iyi filmleri sıralamasında 4. sıradadır.

Başrollerde; John Travolta (Vincent), Samuel L. Jackson (Jules), Tim Roth (Ringo), Amanda Plummer (Yolanda), Bruce Willis (Butch), Wing Rhames (Marcellus Wallace) ve Uma Thurman (Mia) gibi ünlü isimler yer alırken; yan rollerde Steve Buscemi, Christopher Walken, Quantin Tarantino ve Harvey Keitel yer alıyor. Bu kadar çok ünlü oyuncuyu aynı filmde oynatabilmek kolay iş olmasa gerek.

Filmin konusundan özetle bahsedecek olursak:
"Ringo ve Yolanda birbirlerine delicesine aşık bir soyguncu çiftidir. Ve bu soygun işine daha da heyecan katmak isteyen ikili bir plan yapar. Jules ve Vincent sıradan iki gangster, patronları Marcellus Wallace'ı dolandırmaya çalışan birkaç serseriyi öldürmeye giderler. Wallace'ta en sıkı adamı boksör Butch'a büyük miktarda para kaldırmak için şike teklif eder. Kısasa kısas hesabı Butch teklifi kabul edip akabinde Wallace'u dolandırmayı planlar. Başka bir taraftan Vincent, patronu Wallace'un eşi Mia ile patronunun isteği üzerine onunla bir gece geçirecektir. Ancak Mia uyuşturucu bağımlısıdır ve dozu fazla kaçırınca Vincent'ı zor anlar bekleyecektir. Belalar yavaş yavaş katlanarak artarken Vincent ve Jules arabayla kazara birine çarparlar. Çarptıkları adam ölür. Cesedi yok etmek için sabahın köründe soluğu çok yakın bir arkadaşlarının evinde alırlar. Asıl bomba; filmdeki bütün karakterleri farklı mekanlarda, farklı zamanlarda eksantrik bir şekilde muhteşem paralel kurgu tekniği ile bir araya getiren yönetmen seyirciyi daha karmaşık olaylara sürükleyecektir." Los Angeles Kaliforniya'da küçük bir mafyanın yaşamını gösteren film, karakterler arasında aksiyon sahneleri yanı sıra yoğun diyaloglar ile doludur.

Tarantino bu filminde kendi sınırlarını zorlamış, sinema dünyasına yeni kalıplar getirmiştir. Tarantino tüm kendine has üsluplarını, bilinçaltını, hayallerini ve arzularını filmde göstermiş gibi. Filmde tüm ayrıntıların bir sebebi vardır ve Tarantino'nun en sevdiği kişisel film çekme dürtüsü de zaten budur. Paralel kurgu, mizansen ve senaryo açısından başyapıt niteliğinde bir film. Filmde aksiyon ve paralel kurgunun yanı sıra Tarantino, fetişzme yönelik bir takım göndermeler de yapmıştır. Mia ve Vincent'ın bardaki dans sahnesinde Tarantino'nun ayak fetişizmiyle tanışıyoruz.

Film, dünya genelinde çok beğenilip 1994 zamanı için 300 milyon dolar civarında dünya hasılatı elde ediyor, ve bir çok ödüle layık görülüyor. O sene "Forrest Gump" filmi olmasa daha fazla ödül kazanırdı.

Vincent ve Mia'nın bardaki sevimli dansı ve Vincent ve Jules'ın "Cesedi ortadan nasıl nizama ve tertipine uygun ortadan kaldırdıkları" sekanslar tekrar tekrar izlenecek nitelikte. Bu film IMDb'deki sırasını uzun yıllar koruyacağa benziyor.

Yönetmen: Quentin Tarantino
Oyuncular: John Travolta, Tim Roth, Bruce Willis, Samuel L. Jackson, Uma Thurman, Harvey Keitel

Yapımı: 1994 - ABD
Tür: Gerilim, Suç
Süre: 168 Dak.


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 02.12.2013 10:08 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:14
4940
Yorumlar
  • Mehtap Altan 2013.12.03 04:43

    Kitap Haber'imizin sinemaya açılan penceresi desem size... Ve her yeni yazınız da acaba hangi film diyeceğim kutluyorum...

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.