Sağanakʼta Bir Roman, Edebiyat, Misafir Köşesi

Sağanakʼta Bir Roman yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Sağanakʼta Bir Roman

19.06.2020 15:00 - Misafir Köşesi
Sağanakʼta Bir Roman

Feyza Çelik yazdı....

Manolya Gürocak çeşitli edebiyat dergilerinde yazdığı şiir ve öyküleriyle tanınan bir isimdi. 2019 yılında Sağanak isimli romanıyla karşımıza çıktı.

Sağanak romanında olaylar ana kahraman olan Efsun etrafında dönüyor. Efsun'un geçmişi, hayalleri, geleceği ve düşünceleri romanın olay örgüsünü oluşturuyor. Efsun annesi babası tarafından katledilmiş yalnız, köksüz kalmış biri olarak hayat sahnesine atılmıştır. Daima arayış peşinde bir ömür geçirmiş ama köksüzlüğünden dolayı istediği noktaya bir türlü erişememiş delişmen bir kadındır. Bir gün bütün bohemliğinden sıkılarak intihar etmeye karar verir ve amacını gerçekleştiremeden Meryem diye biriyle karşılaşır. Kısa bir sohbetten sonra Meryem'le birbirlerine çok ısınırlar ve sohbetin uzaması neticesinde Efsun amacına ulaşamaz. Meryem ona o kadar güvenir ki eğer işin yoksa benim bir çocuk bakıcısına ihtiyacım var gel benim oğluma bak diyerek ona iş teklifinde bulunur. Efsun bunu kabul eder ve Meryem'lerin evindeki bir çatı katına taşınır. Meryem'in kocası Zihni Bey akademisyendir ve zengin bir kütüphanesi vardır. Seküler bir hayatın kucağında büyümüş Efsun bu kütüphanede Doğu edebiyatıyla ve tasavvufla tanışır. Sonra da kendi düşünce dünyasını oluşturmak ister. En çok ilgilendiği mesele ise kadın meselesidir. Ülkedeki feminizm anlayışına ters kadını daha değerli gören bir anlayışla dergi çıkarmak ister. Dergi için yardım istediği editör Yaman Efsun'a âşık olur ve aralarında bir ilişki başlar. Daha sonra Efsun bir kadın mitingi düzenlemek ister ama işler pek yolunda gitmez ve bir arkadaşını bu mitingde kaybeder. Bu olayın üzerine Yaman'la onun memleketine giderler ve yaylada kimlik değiştirerek saklanırlar. Burada yaşamayı çok severler ve düğünlerini yaylada yaparlar. Roman bu şekilde sonlanır.

Romanda Efsun, Meryem, Efsun'un ailesi, Yaman ve kız kardeşi Nüveyre'nin hikâyelerine ve Efsun'un üniversite yıllarına kadar olan pek çok detayı öğreniriz. Bütün bu detaylar gayet başarılı bir öykülemeyle karşımıza çıkar. Efsun'un görüşleri aktarılırken yazar asla metni deneme ya da makaleye evirmez. Öyküleme devam eder. Fiziksel ve psikolojik tahliller eserin iyi bir gözlem ürünü olduğunu ortaya koyar. Efsun hem çok zeki ve güçlü hem narin hem de muzip tarafıyla canlı bir kahraman olarak karşımızda durur. Ayrıca yazarın kullandığı Karadeniz ağzı da oldukça başarılıdır. Yer yer sert söylemlerin yer yer derin hüzün ve depresyonun, tasavvufun ve halk hikâyelerinin de yer aldığı roman ilk esere göre oldukça başarılı ve bizden kabul edilebilir. Buna rağmen romanın en büyük kusuru yeterince tanıtılamamış olması ve editöryal hatalarıdır. Eserin sanki hiçbir editörün elinden geçmemiş gibi çok ciddi hatalarla karşımıza gelmiş olması yayınevi açısından üzücüdür. Eserin en azından bir okuma bile yapılmadan okuyucunun önüne çıkarılması çok kabul edilebilir görünmemektedir. Umarız ikinci baskıda yayınevi aynı hataya düşmez ve bu değerli romanı yazım hatalarından arındırıp okuyucuya sunar.

Sağanak

Manolya Gürocak

İz Yayıncılık

184 sayfa

İstanbul 2019


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 19.06.2020 15:00 - Güncelleme Tarihi: 07.01.2024 21:38
7863

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.