Sen metinde üç beş satır atladın/Ben geçmiş zamanda d, Edebiyat, Misafir Köşesi

Sen metinde üç beş satır atladın/Ben geçmiş zamanda dondurdum fiilleri yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr si

Sen metinde üç beş satır atladın/Ben geçmiş zamanda dondurdum fiilleri

18.11.2013 10:30 - Misafir Köşesi
Sen metinde üç beş satır atladın/Ben geçmiş zamanda dondurdum fiilleri

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Cemal Süreya, Cumhuriyet Dönemi şiirinin en özel şairlerinden biridir.. İkinci Yeni hareketinin en önemli isimlerindendir. Söyleyiş biçimi ile İkinci Yeni şiirinin karanlık ve kapalılığını biraz olsun dağıtan şair ilk şiirleri ile geleneğe dayalı, yenilikçi, ince, zarif, aydınlık şiirleri yazmıştır. Bu şiirlerde daha çok aşk konusunu işlemiştir.

Şiir, düşüncelerin duygu yolu ile anlatıldığı en iyi aktarım aracıdır. Kimi sözleri sizi sizden alır götürür. Kimi sözleri ise sizden zamanı çalmanızı öğretir. En kötü dörtlüklerde bile bir sözün sizi çok derinden yaraladığını hissedebilirsiniz. Tıpkı yazarın dediği gibi; "Sen metinde üç beş satır atladın/ Ben geçmiş zamanda dondurdum fiilleri."

Şiir de şunu unutmamalıyız ki, her söz her cümle farklı farklı düşünceleri çağrıştırmaktadır. Benim bir cümleden çıkardığım sonucu siz o an çıkaramayabilirsiniz ya da şairin anlatmak istediğini ben o an anlamayabilirim. Benim hüzünlendiğim bir dörtlüğe siz hüzünlenmeyebilirsiniz ama şairin istediği ise onu anlayan bir kişinin bile olması yeterdir.

Bir şiiri uzattıkça uzatabilirsiniz kimisi şiirin tadına en baştan varır kimisi ise son satırlarında varır. Ama unutmamalıyız ki mutlaka o şiirde bir duygu vardır ve o duygu sizin herhangi bir anınızda size kendisini hissettirecektir. Şayet siz şiiri ahenk için okursanız o şiirden pek zevk alamayabilirsiniz. Şiirin anlamı manasındadır. Velhasıl unutmamalıyız ki günümüz toplumu olarak çok eleştirel bir toplum yapısına sahibiz. Eleştiri yapmadan önce okumak, yazmak ve anlamak en iyi yoldur.

Cemal Süreya'nın ''Sevda Sözleri'' adlı yapıtı, daha önce kaleme aldığı bütün şiirlerinden oluşmaktadır. Toplamda altı şiir kitabının bir ansiklopedisini oluşturmaktadır. Yazar ayrı ayrı yazdığı eserlerinde genellikle dörtlükler şeklinde yazarken bunları hiçbir sınırlamaya gitmeden serbest nazım biçimleriyle ele almıştır. Yine aynı şekilde yazarın kitabın son sayfalarında son eseri olan "Mektuplarda Kalanlar" adlı eserinde daha çok günümüz tarzında yazılan şiirleri bulunmaktadır.

Yazarın işlediği temalara baktığımızda; aşk, lirizm, ölümsüzlük, erotizm, politik mesajlar gibi konulara yer vermektedir. Şiirler yazıldığı dönem içerisinde hem 'mektup şeklinde karaladıklarını '' hem de '' dergilerde yazdıkları'' olarak ayrılmıştır. Yazarın her şiiri mükemmeldir diyemediğimiz için çoğu şiiri de çok kötüdür diyemeyiz. Çünkü şiir duygu ön planda olduğundan kişinin o an okuduğu şiirin önemini benimsemeyebilir. O yüzden bu tür ansiklopedi tarzındaki şiirler her zaman başucu kitapları olarak hayatımızda yer almalıdırlar.

Cemal Süreya, bilindiği gibi günümüz Cumhuriyet şairlerinin en önde gelenleri arasında sayılmaktadır. Her şairin duygu ve düşüncesini iletme şekli farklıdır. Cemal Süreya'nın şiirlerinde bastırılan duyguların tekrardan gün yüzüne yansımasını görmekteyiz. Yani bir yazarın dediği gibi "Irmağını besleyen kaynaklardı bunlar ve bu ırmak, şiir denizimize dökülen en coşkun suları taşıyan ırmaklardanmış. Bunu şimdi daha iyi anlıyorum"

Sevda Sözleri
Cemal Süreya
Yapı Kredi Yayınları
329 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 18.11.2013 10:30 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:44
4070

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.