Şimdi Kimse Onun İçin Kitapsız Demesin, Yeni Çıkanlar, Yeni Çıkanlar

Şimdi Kimse Onun İçin Kitapsız Demesin yazısını ve Yeni Çıkanlar yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Şimdi Kimse Onun İçin Kitapsız Demesin

24.02.2015 11:27 - Yeni Çıkanlar
Şimdi Kimse Onun İçin Kitapsız Demesin

Yazar Pierre Karton Suavi Kemal Yazgıç müstearıyla Horkhaymırdan Alzhaymıra Türk Aydını adlı kitabı için bir önsöz kaleme alarak hayat hikâyesini anlattı.

Werner Hugo'yu, Molla Kasım'ı, Halil Kaleli'yi okuduktan sonra ben de yazmalıyım dedim. Başlamak tamama erdirmenin yarısıdır sözünü söyleyenlerin geometri yahut nükleer fizik bilmediklerini bu kararı aldıktan sonra fark ettim. Ancak 1996'da ekmek almak için fırına giderken her gün önünden geçtiğim bir başka dükkânın önünde birden bire zınk diye bir fikir doğdu. Cartoon Pierre... Hep önünden geçtiğim kartonpiyercinin önünden geçerken birden aklıma yıllar önce başıma düşen Pierre Cartoon geldi. Evet. Çocuktum. Yedi-sekiz yaşlarında filan. Ampulun dibindeki kartonpiyer üst kattaki komşularımız halay çekerken başı- ma düşmüştü. Yerçekimi Kanunu önceden bulunduğu için bana da Pierre Cartoon mahlasını bulmak kaldı. (Aradan on sene geçmiş olmasını o zamanlar kullanımda olan jetonlu 10 telefonların yavaş çalışmasına mı bağlasam yoksa benim fikri takip tutkuma mı bağlasam emin olamadım. Mehmet Şeker'in köşesine bu mahlasla gönderdiğim birkaç espri yayınlandı. Pierre Cartoon'un asıl çıkışı ise 2000'li yıllara dayanıyor. Uzun bir kuluçka döneminden sonra Gerçek Hayat dergisinin 17. sayısıydı galiba. Pierre Cartoon 100'den fazla sayı süren macerası böylece başladı. Ancak Gerçek Hayat'ta her şey yolunda gitmeyip köşe kapmacada mağlup olunca Pierre Cartoon yeniden derin dondurucuya emanet edildi. Ta ki Asım Gültekin Cacaf dergisini çıkartıncaya kadar. Bir not da tarihçiler için. İsmail Hakkı Baltacıoğlu adı- nın imlasını değiştiren adam derler. Çünkü ses uyumuna adapte etmek için ismini Ismayıl olarak değiştirmiştir. Karton/Cartoon/Piyer/Pierre de isminin imlasını en çok değiştiren yazardır. Bakın bakalım kapakta hangi imla ile çıkmış. Belki kitabının çıkması ona imla istikrarı kazandırır. Belli mi olur? İkinci kitap da aynı imlayla çıkma ihtimali bile vardır belki... Bundan sonra kimse Cartoon Pierre, Pierre Carton yahut Pierre Cartoon için kitapsız demesin. Aha işte ispatı da bu önsözdür.

Suavi Kemal Yazgıç


Yazar: Yeni Çıkanlar - Yayın Tarihi: 24.02.2015 11:27 - Güncelleme Tarihi: 25.11.2021 14:22
2751

Yeni Çıkanlar Hakkında

Yeni Çıkanlar

Yeni Çıkan kitaplar hakkındaki kimi içerikleri bu profil altında yayımlıyoruz. Bu içerikler tanıtım bülteninden derlenmiş olabileceği gibi alıntı da olabilir. Nadiren kendi yazdığımız içerikler de olabilir.

Yeni çıkan kitaplarınızın tanıtım bültenlerini [email protected] adresine gönderebilirsiniz.

Yeni Çıkanlar ismine kayıtlı 206 yazı bulunmaktadır.