Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan, Düşünce, Misafir Köşesi

Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan yazısını ve Misafir Köşesi yazarına ait tüm yazıları Kitaphaber.com.tr sitemizden okuyabilirsiniz.

Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan

20.02.2012 02:30 - Misafir Köşesi
Siyaset spor sermaye imparatorluğu - İsmet Orhan

Ferit Genç, Kitaphaber için kaleme aldı...

Futbol, tüm dünyada 7'den 70'e herkesi ilgilendiren müsabakalardan birini oluşturmaktadır. Haliyle futbol ile ilgili her hangi bir konuda her camiadan birileri mutlaka bir şeyler yapma telaşına girmektedirler. Bunlar işadamları, siyasetçiler, başbakanlar vb yüksek rütbeli şahıslar...

Futbolun toplum üzerindeki muazzam etkisi gün geçtikçe artmaktadır. Artık çoğumuz futbol ile yatıp futbol ile kalkmaktayız. İngiltere'de feodalizmin sonunu getiren ve insanlığın kapitalizm ile tanışmasına neden olan sanayi devrimi gerçekleşmiştir. Sanayi devrimiyle birlikte oluşan yeni değişim sisteminde futbol kulüpleri de kurulmaya başlanmıştır. Böylece futbol da artık belli bir kesimin ihtiyacını karşılamak için kurulmuş bir pazar anlamına gelmektedir. Futbol artık küreselleşen bir kurum olarak kapitalist sistemin içinde yer almaya başlamış bulunmaktadır.

''Dünya; Siyaset, Spor ve Sermaye'nin kurduğu küresel bir imparatorluk tarafından yönetiliyor! Bu imparatorlukta futbolcular da modern zaman gladyatörleri..''

Zenginler kulübünü temsil eden Şampiyonlar ligi artık modern zamandaki futbolcularından tutunda, teknik direktörleri, kulüp başkanları gibi kişiler resmen bir kıyasıya yarışın içerisine girmiş bulunmaktadırlar. Artık sahalardaki rekabet yerini masa başlarındaki piyasa kavgasına bırakmış durumdadır. Böylece Portakiz Diktatörü Salazar'ın kullanmış olduğu ve 3F diye adlandırdığı; Futbol / Fiesta (eğlence) / Fado (din) ülkesini yönetebilmek için kullandığı kurallarının yerini artık 3S'e bırakmış durumdadır.

Peki, bu 3S Nedir?

Yazar; siyaset, spor ve sermaye arasındaki üçgeni araştırıyor.3S İmparatorluğu'nun temellerinin ilk ne zaman atıldığını, bunun nasıl küreselleştiğini, pastadan büyük payların nasıl alındığını, ülkemizdeki büyük kulüplerin siyasetin gölgesinde nasıl kurulduğunu, sporun imparatorlarının kimler olduğunu, batılı devletlerin hesaplarını, siyasilerin ve paşaların karıştığı şike olaylarından örnekleri anlatan bir sosyolojik spor müsabakasının anlatımını sunmuştur.

Türkiye'deki 3F'den 3S'ye giden yolculuğun tarihi 3 Temmuz 2011 günü ile başlamış oldu. O gün şike yaptıkları iddiasıyla Türkiye'nin en büyük spor kulübünün başkanı Aziz Yıldırım tutuklandı. Üstelik yanında 50 kişiyle birlikte. Yazar bunu psikolojik, sosyolojik, hukuksal ve maddi olarak Türk futbolunun bir çöküş içerisinde olduğunu söylemektedir.

Siyasetin kuralları 19.Yüzyıl'da tüm dünyayı saran ve piyasalaşan spor, yani futbolun kuralları ile işbirliği yapmaya başladı. Kapitalizmin yarattığı büyük sermayedarların 20.Yüzyıl'da bu işbirliğine eklenmesiyle de tüm dünyayı siyasetçi, spor adamı ve sermayedarlar birlikte yönetmeye başladı. Siyasetin, sporun ve sermayenin patronlarının her biri dünyayı biçimlendiren 3S İmparatorluğu'nun vezirleri..." diyor Gazeteci-Yazar İsmet Orhan...

Kitapta bazı ilginç anekdotlara da yer verilmiştir. Bunlar:

1. Türkiye'nin futbolcu başbakanlarının kimler olduğunu biliyor musunuz?
2. Atatürk'e 19 Mayıs'ın Gençlik ve Spor Bayramı olmasını kim önerdi?
3. 3 büyük takımlardan hangisinin başkanlarından biri âşık olunan bir genç kız için kuruldu?
4. Geçmişten günümüze siyasilerin ve paşaların karıştığı şike olayları nelerdir?
5. 3 büyük kulüplerin kullandığı renkler hangisiydi?
6. Dünya da ve Türkiye'de ilk sponsor/destekleyici antlaşmaları hangi dev şirketlerle imzalanmıştır?
7. Türkiye'de futbolun Osmanlı imparatorluğundan Cumhuriyet'e geçişi esnasında hükümet ile paralellik gösteren özellikleri nelerdir?
8. Bazı zengin kulüplerin sahipleri kimlerdir ve ne iş yaparlar?
9. İlk Türk futbolcuları kimlerdir?
10. Kulüplerin ilk tescil yılları ne zaman olmuştur?

Siyaset spor sermaye imparatorluğu
İsmet Orhan
Tarihçi Kitapevi
181 sayfa


Yazar: Misafir Köşesi - Yayın Tarihi: 20.02.2012 02:30 - Güncelleme Tarihi: 12.05.2022 00:43
3702

Misafir Köşesi Hakkında

Misafir Köşesi

Kitaphaber ailesine misafir olmuş konuk yazarların yazılarını bu profilde bulabilirsiniz.

Misafir Köşesi ismine kayıtlı 1014 yazı bulunmaktadır.